• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ABde çatlak
06 Mayıs 2014 Salı 09:32

AB'de çatlak

Ukrayna'daki siyasi ve askeri kriz Avrupa'yı da karıştırdı. ABD'nin yaptırım kararlarına göre hareket eden Avrupa Komisyonu'na itiraz eden Almanya, Bulgaristan ve İtalya'ya Avusturya da katıldı.

Batı dünyası ile Rusya arasında soğuk savaşa yol aşan Ukrayna'daki çatışmalar Avrupa Birliği ülkelerinde de yeni kamplaşmalara yol açıyor. ABD'nin baskısıyla hareket ederek Rusya'ya yönelik yaptırımları destekleyen Avrupa Komisyonu, üye ülkelerin isyanıyla karşı karşıya. Brüksel'in 'Güney Akım'a yönelik projeyi askıyı alın' uyarısına itiraz eden Almanya, İtalya ve Bulgaristan'a Avusturya da katıldı. AB'nin itirazı üzerine Rusya, İtalya'da noktalanacak Güney Akım'ın son durağını Avusturya olarak değiştirdi.

ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR

İki bin 400 kilometrelik Güney Akım hattı, Karadeniz, Bulgaristan Sırbistan, Macaristan üzerinden İtalya ve Avusturya'ya ulaşacak. Avrupa'ya gönderdiği Rus doğalgazının yarısını Ukrayna'daki boru hatlarından taşıyan Moskova, son krizden sonra yeni rotalar arayışına hız verdi. AB ise kriz nedeniyle yıllardır tükettiği enerjinin yaklaşık yarısını sağlayan Rusya'ya bağımlılığı azaltmanın yollarını arıyor. Rusya'nın Kırım'ı ilhakı ve Ukrayna'nın doğusunu yeniden ele geçirme girişimleri Brüksel'de alarm zillerinin çalmasına yol açtı.

ONAYI ASKIYA ALDI

Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, 'Bağımlılığımızı azaltmak konusunda ciddiyiz. Yeni bir yöntem bulmamız gerekiyor' dedi. Reuters'a göre, Güney Akım'ın inşa edilmesi için AB'nin yanısıra hattın geçeceği ülkelerden de onay alınması gerekiyor. Ukrayna krizinin ardından AB onay sürecini askıya aldı. Ancak Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel geçen ay yaptığı açıklamada, 'Rusya'nın en azından Batı Avrupa için güvenilir bir kaynak olduğunu söylemek zorundayız' dedi.

BRÜKSEL'E KULAK ASAN YOK

Avrupa Komisyonu'nun uyarılarına kulak asmayan Almanya, İtalya ve Bulgaristan projeye destek veriyor. Özellikle tükettiği doğalgazın tamamını Rusya'dan sağlayan Sofya'nın Avrupa Komisyonu'nun onayı olmadan Güney Akım hattı inşaat çalışmalarına başlaması Brüksel'i öfkelendiriyor. Avrupa ülkelerinin Güney Akım konsorsiyumunda yer alan şirketler nedeniyle de projeden çıkarları bulunuyor. Konsorsiyumda Alman Wintershall, İtalyan ENI ve Fransız EDF yer alıyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA