• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ABDden Suriyede yeni adım
13 Haziran 2013 Perşembe 09:42

ABD'den Suriye'de yeni adım

ABD yönetimi, Suriye'de muhalefetin kontrolündeki bölgelerde ekonomik yaptırımlarını gevşetti.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Yönetim, Dışişleri, Ticaret ve Hazine Bakanlıkları kanalıyla, Suriye'de muhalefetin kontrolündeki bölgelerde ABD'nin ekonomik yaptırımlarının gevşetilmesi, ilave yardımlar ve yeniden imar faaliyetlerine imkan tanınması ile Suriye muhalefeti ve halkını desteklemek için bazı önemli adımlar attığı" belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin imzaladığı sınırlı feragat belgesi, ABD şirketleri ve bireylerine, muhaliflerin kontrolündeki bölgelere geniş yelpazede yeniden imarla alakalı ürünler ihraç etme imkanı tanıyor.
Bunlar arasında, su tedariki, temizlik ve sağlık, tarımsal üretim ve gıda işleme, elektrik üretimi, petrol ve gaz üretimi, ulaştırma ve eğitim altyapısı gibi alanları kapsayan belirli mallar, yazılım ve teknoloji ürünleri yer alıyor.
Amerikalı üst düzey bir yetkili, kararın, muhalefetin, petrol boru hatları ve elektrik hatları gibi hasarlı enerji altyapıları dahil, bölgelerin yeniden inşası için şirketler ve uluslurarası kuruluşlarla birlikte çalışmasını sağlamayı hedeflediğini belirtti.
Yetkili, "(ihracatına izin verilen) Bu ürünlerle, Suriye halkının kritik ihtiyaçlarının karşılanması ve kurtarılmış bölgelerde yeniden imar çalışmalarını kolaylaştırmaya katkıda bulunmanın niyetlendiğini" kaydetti.
ABD Ticaret Bakanlığı'nın, feragat belgesinin kapsadığı ürünlerin ihracatı için lisans başvurularını kabul etmeye derhal başlayacağı bildirildi.
ABD'nin yaptırımları gevşetme kararı, muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden petrol satışına olanak sağlanması, Suriye'nin tarım ve telekomünikasyon sektörlerine destek verilmesi ve sivil toplum kuruluşlarının Suriye'deki kültürel mirasın korunmasına dönük faaliyetlerde bulunabilmeleri gibi düzenlemeleri de içeriyor.
Kararın, Suriyeli muhaliflere silah yardımları konusunda ise bir etkisinin olmayacağı belirtildi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA