• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ABDdeki FETÖ okullarının 15 Temmuz bağlantısı
06 Aralık 2016 Salı 10:30

ABD'deki FETÖ okullarının 15 Temmuz bağlantısı

ABD'de bir dergide yayımlanan makale, okullardaki finansal çarpıklıkları ve öğretmenlerden toplanan paraların nasıl 15 Temmuz darbe girişimine giden yolda kullanılmış olabileceğini gözler önüne serdi.

ABD'nin en çok okunan haftalık dergilerinden Los Angeles Weekly'de yayımlanan makale, daha önce Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ABD'deki sözleşmeli okullarında görev almış kişilerin ağzından, bu okullardaki finansal çarpıklıkları ve öğretmenlerden toplanan paraların nasıl 15 Temmuz darbe girişimine giden yolda kullanılmış olabileceğini gözler önüne serdi.

Los Angeles merkezli olarak yayın yapan Los Angeles Weekly (LA Weekly) dergisinde Jason McGahan imzasıyla yayımlanan "California'daki Sözleşmeli Okul Grubu, Türk Hükümetini Devirme Girişimini Fonladı mı?" başlıklı makale, FETÖ bağlantılı sözleşmeli (charter) okullardan elde edilen gelirlerin 15 Temmuz darbe girişimi sürecinde kullanılmış olabileceğini ortaya koydu.

2013 yılında Colorado eyaletindeki FETÖ bağlantılı olduğu belirtilen Lotus sözleşmeli okullarında finans yöneticisi olarak görev yapan ve bir süre sonra görevinden ayrılarak Türkiye'ye dönen Yunus Avcu (31), LA Weekly dergisine yaptığı açıklamalarda söz konusu okullardaki finansal işleyiş hakkında ilginç değerlendirmelerde bulundu.

Maaşlarının yüzde 40'ı FETÖ'ye

ABD'ye H1B vizesiyle getirilen Türk öğretmenlerin her ay maaşlarının yüzde 40'ının FETÖ tarafından toplandığını, buna karşı çıkanların işini kaybedeceklerinin söylendiğini dile getiren Avcu, görev yaptığı dönemde toplanan bu paraları her ay düzenli olarak Orange County bölgesindeki Accord Enstitüsüne bizzat götürdüğünü anlattı.

İlk olarak 2010 yılında FETÖ bağlantılı olduğu kaydedilen Phoenix'teki Accord Enstitüsünde finans yöneticisi olarak çalışmaya başladığını anlatan Avcu, kendisinin FETÖ üyesi olmadığını, mezun olduğu tarihte Arizona'da finans diplomasına sahip pek kimse bulunamadığı için kendisinin işe alındığını iddia etti.

2013 yılında enstitünün kendisini Colorado'daki Lotus okullarına gönderdiğini ifade eden Avcu, Accord Enstitüsü çatısı altındaki her iki okulun da benzer finansal yapılanma içinde çalıştıklarını ve öğretmenlerin her ay mecburi ödeme yaptıklarını belirtti.

Avcu, ABD genelindeki FETÖ bağlantılı sözleşmeli okullarda toplanan paraların FETÖ'nün uluslararası organizasyonuna aktarıldığını iddia etti.

Öte yandan, daha önce Ohio'daki FETÖ bağlantılı bir sözleşmeli okuldan "kovulan" Mary Addi adlı öğretmen de, CBS kanalında yayınlanan 60 Dakika adlı programda, Türk kocasının her ay maaşının yüzde 40'ını okula geri verdiğini anlatmış ve polise başvurmuştu.

FETÖ'nün finansal kaynaklarından biri de ABD'deki okulları

Bu ve benzeri ifadeler, Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ'nün finansal kaynaklarından birinin de ABD'deki okulları olduğu tezini güçlendirmiş oldu.

2011 yılında ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından başlatılan soruşturma süreci devam ederken, FETÖ'nün ABD'deki okullarıyla ilgili eyalet düzeyinde yeni kararlar alınıyor.

Örneğin, ekim ayında FETÖ bağlantılı Magnolia sözleşmeli okullarına ait üç okul için Los Angeles Eğitim Kurulu, "sözleşme yenilememe" kararı vermişti. Temyize gitme hakkı bulunan okullar, 1 Temmuz 2017 tarihine kadar gerekli finansal şartları sağlayamazsa temelli kapatılacak.

ABD'de FETÖ'ye ilişkili 140 civarında sözleşmeli okulun faaliyet gösterdiği ve bu okulların eyalet bütçelerinden yıllık yaklaşık 500 milyon dolar gelir elde ettiği kaydediliyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA