• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ABDde yine sözde soykırım oyunu
11 Nisan 2014 Cuma 09:15

ABD'de yine sözde soykırım oyunu

ABD'de Ermeni lobisinin çabaları sonucu Senoto Diş İlişkiler Komitesi sözde Ermeni soykırımı tasarısını onayladı. Tasarının bugün genel kurula getirilmesi gündemde.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını destekleyen bir karar tasarısını onayladı. Komiteye, başkanı Robert Menendez'in sunduğu tasarı, 5'e karşı 12 senatörün oyuyla geçti. Tasarının Kongre sürecinden geçmesi için tatile girilmeden bu akşama kadar Senato Genel Kurulu'nda ele alınması gerekiyor. Aksi taktirde tasarının kadük kalabileceği ifade ediliyor.

CORKER İTİRAZ ETTİ

Bu arada, komitedeki görüşmelerde Cumhuriyetçi Grup Başkanı Bob Corker, tasarıya karşı çıktı. Tasarının Ermenistan ile Türkiye arasındaki yakınlaşma çabalarına yardım etmeyeceğini savunan Corker, ayrıca Kırım krizi devam ederken bu tasarının zamanlamasının iyi olmadığını ve ABD'nin ulusal menfaatlerine hizmet etmediğini belirtti.

ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki, gazetecilerin tasarı konusundaki bir sorusuna 'Uzun süreden beri pozisyonumuz, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde ölümlerine yürüyen veya katledilen 1,5 milyon Ermeninin kaybedilmesinin yasını tutma ve (bunu) tarihi gerçek olarak tanımaya yöneliktir' cevabını verdi.

İLİŞKİLER GERGİNLEŞEBİLİR

Öte yandan, benzer bir sözde soykırım tasarısı 2010 yılında da gündeme gelmişti. Tasarının Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilmesi üzerine Türkiye tasarıya tepki göstermiş ve Büyükelçi Namık Tan'ı Ankara'ya çağırmıştı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA