• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ABDde helal et sorunu
07 Mayıs 2013 Salı 16:23

ABD'de ''helal et'' sorunu

Helal et sertifikası veren kurumların güvenirliği, bu konuda hassasiyet gösteren Müslümanlar arasında tedirginliğe yol açıyor.

Yabancı ülkelerde yaşayan Müslümanların önemli sorunlarından olan "helal et", bu konuda sertifika veren kuruluşların güvenirliğinin tartışılması nedeniyle Müslümanlar arasında tedirginliğe yol açıyor.

ABD'deki milyonlarca Müslüman'ın "helal et" ihtiyacı çeşitli işletmeler tarafından karşılanıyor. Bu işletmelerin kestiği etlerin gönül rahatlığıyla tüketilebilmesi için çeşitli sertifika kurumları denetleme yaparak belge veriyor. Söz konusu kurumlar arasında kesimin her aşamasını düzenli olarak denetleyenler olduğu gibi, sertifika belgesini internet üzerinden işletmelere gönderen kurumlar da bulunuyor.

Etlerin nasıl kesildiği araştırılmalı

New York Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Süleyman Duman, "Yurt dışında yaşayan insanlarımız et ürünlerini alırken bunların helal kesim yapılıp yapılmadığını araştırmalılar" dedi.

Alışveriş yapılan marketlerde müşteriye et ve tavuk ürünlerinin helal kesim olduğunun bildirilmesi halinde iyi niyet çerçevesinde "Müslüman'ın diğer Müslüman'a güvenmesi gerektiğini belirten Duman, şöyle devam etti:

"Ama 'bu helal' denilerek satılan etlere ilişkin bir tereddüt varsa, marketten bunun belgesi istenmeli. Yine de tereddüt ortaya çıkmışsa Müslümanlar bu kez bulunduğu çevredeki İslami sivil toplum kuruluşları ve cami dernekleri vasıtasıyla bir grup oluşturarak bizzat ilgili kesimin yapıldığı yerde inceleme yapmalılar."

Etin helal olması için, İslami esaslara göre eti yenebilen hayvanların yine İslami usullerle kesilmesi gerektiğini vurgulayan Duman, "Bu da temiz, hijyenik ortamda Müslüman bir kişinin, 'Bismillahi Allahü Ekber' diyerek hayvanı boğazlamasıyla olur. Hayvanı öldürmeden, şoklamadan bizzat kanı akıtılarak boğazının kesilmesi gerekir" dedi.

Yüzde 60'ı helal değil
 
ABD'nin doğusundaki en büyük helal et kesim tesislerinden birinin sahibi olan Ali Küçükkarca ise helal et sertifikası veren kurumların birçoğunun güvenilir olmadığını söyledi.

Hassasiyet gösteren Müslümanların da bazı firmalar tarafından yanıltıldığını savunan Küçükkarca, "New York ve New Jersey'de helal sertifikasıyla satılan etlerin yüzde 60'ı helal değildir diyebiliriz. Buna bazı Türk kasaplarını da dahil edebiliriz" dedi. AA

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA