• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ABDde Ergenekon operasyonu
12 Kasım 2009 Perşembe 16:48

ABD'de Ergenekon operasyonu

ABD Kongresinde "Ergenekon davası ve Türkiye'de siyasi durum" başlıklı toplantı düzenleniyor!
İyibilgi.com'un haberine göre 18 Kasım'da ABD Kongresi Rayburn binasında bir Ergenekon tartışması düzenlenecek. Yerel saatte 11:30'da başayacak "Ergenekon davası ve Türkiye'de siyasi durum" başlıklı, yemekli toplantı iki saat sürecek. Yurter Özcan'ın moderatörlüğünü yapacağı toplantıda İstanbul'da gazetecilik yapmakta olan Gareth H. Jenkins konuşma yapacak.

AÇIKLAMADAKİ İPUCU

Tanıtım duyurusunda Ergenekon davası ile ilgili şunlar söylenmiş: Ergenekon davası iki yılı aşkın süredir sürüyor. Bu dava rektörler, gazeteciler, sanatçılar ve emekli askerlerden oluşan karmaşık bir komplocu ağının AKP hükümetine karşı darbe hazırladığı iddiasını soruşturuyor. 6 bin sayfaya varan üç iddianameden ve gözaltına alınan onca insandan sonra Ergenekon davası nereye gidiyor? İç dinamikler neler? dava Türkiye'yi daha demokratik mi yapıyor yoksa muhalefeti bastırmak için sadece bir araç mı?

İNGİLİZİN TÜRK KOMPLOSU

Kimdir Gareth H. Jenkins? 20 yıldır Türkiye'de yaşayan İngiliz gazeteci. Aslına bakılırsa pekçok gazetede yazdığı haberlerle değil, Türkiye'de geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir rapor ile dikkatleri üzerine çekti Jenkins. Rapor Ergenekon operasyonu ile ilgiliydi ve özellikle bir kısım medyanın çok fazla dikkatini çekti. "Gerçekle Fantezi arasında: Ergenekon soruşturması" başlıklı raporun kimilerinin dikkatini çekmesinin sebebi söyledikleri. Jenkins Ergenekon operasyonunun Türkiye'de muhalefeti sindirmek için bir komplo olduğuna inanıyor. Raporunda da bunu yansıtmıştı. Bu yüzden başta amiral gemisi olmak üzere kimi basın kuruluşları bu raporun üzerine balıklama atlamıştı.

RENKLİ DEVRİM TECRÜBESİ

Programı düzenleyen kuruluş ise ARI hareketi. Hani birkaç yıl önce sık sık Türkiye'nin gündemine gelen "liberal" topluluk. Genç siyasetçi Tuna Bekleviç'in önplana çıkardığı ARI hareketinde uzun sessizliği döneminde oldukça değişim yaşandı aslında. Daha önce Soros Vakfı ve Açık Toplum ya da ABD'nin "renkli devrimleri destekleyen" NDI gibi örgütlerinden açıkça para alan -para veren örgütlerin sitelerinde yazıyor- bu kuruluş yeniden faaliyetlerini artırmış görünüyor. Peki, toplantının gerçek sahibi ARI hareketi mi?

ARAŞTIRMA ANALİSTİ!

Kağıt üstünde öyle görünüyor. Ancak moderatörün kim olduğuna baktığınızda durum biraz değişir. Çünkü konuşmanın moderatörlüğünü washington Enstitüsü'nden Yurter Özcan üstlenmiş. Özcan'ın titrinde "araştırma analisti" ifadesi yer alıyor. Kongre binası kullanıarak yapılan böylesi önemli bir toplantıda moderatörlük yaptığına ve Washington Enstitüsü'nde "araştırma analisti" olarak çalıştığına göre akademik geçmişi bir hayli kabarık olmalı. Peki, gerçekten öyle mi? Ne yazık ki değil! Özcan üniversiteden mezun olduktan sonra özel şirketlerde çalışmış olan çok genç bir isim. Bu yıl ortasında kariyer değişikliğine giderek Washington Enstitüsü'ne girmiş. Genç yaşına ve hiçbir uzmanlık alanı olmamasına rağmen kendisine "araştırma analisti" denmiş ve "ağır" bir toplantının moderatörlüğü verilmiş. Peki, Özcan'a bu yolu açan kim?

YİNE O İSİM

İşte o isim yine karşımıza çıkıyor: Washington Enstitüsü Türkiye masası şefi Soner Çağaptay... Çağaptay Türkiye'de bir çok yabancı basın kuruluşunda hükümet aleyhinde yazdığı yazılarla tanınıyor. yazdığı yazılarda konu ne olursa olsun yazının sonunu Türkiye'deki irtica tehlikesi, Türkiye'nin yönünü değiştirmesi vb çıkarsamalara bağlamasıyla biliniyor. Tüm bunlar alt alta konuduğunda o toplantının perde arkasındaki mimarı Çağaptay olabilir mi?

BİR ADIM İLERİ

Çağaptay'ın iktidar partisine eleştirilerini bu denli sertleştirmesinin nedeni ne peki? Çalıştığı kurumun bağlantıları olabilir mi? Bakın açık konuşalım: Washington Enstitüsü Washington'da iyi bilinen bir kuruluştur. Ve o kuruluşu tanıyan herkes, Enstitünün Musevi lobisiyle içli dışlı olduğunu, daha kestirmeden söylersek o kuruluşun Musevi lobisine bağlı olduğunu bilir. O halde şunu soralım: bayram değil, seyran değil... Musevi lobisi neden Ergenekon'u tartışmaya açıyor?

TÜRKİYE'NİN HASSAS DAMARI

Bu sorunun yanıtı için iyibilgi'de daha önce yayınlanmış bir analize gitmek gerekiyor. Analiz Musevi lobisinin Washington'da hareketlenmeye başladığını ileri sürüyordu. Bu hareketlenme iki sebepten kaynaklanıyordu: 1. Türkiye'nin İran konusunda ortaya koyduğu "nahoş" tavır. 2. Davos'ta başlayarak israil'i eleştiren Erdoğan'ın New York'ta Musevi Cemaati liderleriyle yaptığı görüşmede geri adım atmaması ve israil'e karşı söylemini sertleştirmesi... Diğer bir deyişle Musevi lobisi Türkiye'nin içişlerini Kongre'de tartıştırarak Ankara'yı cezalandırmaya mı çalışıyor? Belki de... belki de değil... Ancak birilerinin israil'e Türkiye üzerinde operasyon çekmeden önce Obama'yı ikna etmesi gerektiğini söylemeli...

Analizi bir ek notla bitirelim: Her hangi bir kuruluş, ABD kongre binalarından her hangi birisini kullanarak toplantı düzenleyebilir. Bunun için gerekli olan bürokratik izini alabilmektir. Gerekli izni alan yapacağı toplantısında da istediğini tartışabilir. Dahası orada söylenenler ne Amerikan hükümetini bağlar ne de Kongre'yi. Bu yüzden gazetelerde çıkacak yorumlarda "Kongre" vurgusu öne çıkarsa aldırmayın...
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA