• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ABDde Erdoğan Gerilimi
20 Kasım 2012 Salı 10:32

ABD'de Erdoğan Gerilimi

Başbakan Erdoğan'ın, 'İsrail'in terör estirdiği' yönündeki değerlendirmesi, ABD Dışişleri ile basın arasında gergin diyaloglar yaşanmasına neden oldu. Israrlı gazeteci sonunda istediği yanıtı almayı b
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland'a, günlük basın brifinginde, Gazze ile İsrail'deki gelişmelerle ilgili sorular yöneltildi.
Bir gazetecinin, Türk Hükümeti'nin, ABD'nin Gazze konusunda aldığı tavrı eleştirmesini hatırlatarak, Türkiye ile ABD arasındaki görüşmelerin detaylarına dair bir sorusu üzerine Nuland, diğer ülke liderleriyle görüşmelerinin detaylarına girmeyeceğini tekrar ederek, 'Dünkü açıklamamızda da ortaya koyduğumuz gibi, tüm bu görüşmelerde hedef aynı; bu tehlikeli çatışma ortamını yatıştırmaya çabalamak' dedi.
GERGİN DİYALOGLAR
Nuland'a daha sonra bir gazeteci, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'İsrail'in devlet terörü estirdiğine' dair sözlerini ısrarla yorumlamasını isteyen sorular yöneltti.
Bu sorulara önce net yanıt vermek istemeyen ve gazeteciyle adeta 'söz düellosuna' giren Nuland, 'Her iki tarafta da gerginliğin azaltılmasına yönelik söylemlere odaklanmış durumdayız. 'Şu şunu dedi, bu bunu dedi' üzerinde ayrıntılara girmeyeceğim' ifadesini kullandı.
Gazetecinin, 'Hiçbir şey söylememenin, niçin duruma faydalı olduğunu düşündüğünüzü anlamıyorum. Görüşmelerinizin detaylarına girmenin yararlı olmayacağını, durumu yatıştırmanın yolunun sessiz diplomasi olduğunu söylediniz. İki taraftan da insanlar ölürken sessiz kalıyorsunuz. Türkiye'nin liderleri, İsrail'in terör uyguladığını söylüyor ve siz buna katılmadığınızı söylemeyi reddediyorsunuz ya da belki sessiz kalarak buna katılıyorsunuz' sözleri üzerine Nuland, 'Diplomatik çalışmalarımızı diplomatik olarak sürdürme kararı aldık. Diplomasiyi bu kürsüden yürütmeyiz. Nerede durduğumuzu, İsrail'in kendini savunma hakkı bulunduğunu çok net olarak ortaya koymuştuk. Her iki taraftaki sivillerin ve masumların kayıplarından duyduğumuz kaygıyı net biçimde dile getirmiştik' dedi.
Nuland, gazetecinin, 'Müttefiklerinizden biri, İsrail'in Gazze'de terör uyguladığını söylerken, müttefikiniz İsrail'i savunmuyorsunuz' sözleri üzerine, 'İsrail'in güvenliğine dair kaygımızı ve İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu çok net ifade etmiştik. Ancak bunun ötesinde bir şey söylemeyeceğim' diye konuştu.
"NİYE AÇIK AÇIK SÖYLEMİYORSUNUZ"
Gazetecinin, 'Türklerle aynı görüşte olmadığınızı neden söyleyemiyorsunuz' sorusu üzerine Nuland, çünkü iki taraftan da müttefikleriyle kamuoyu önünde bir sözlü atışmaya girmek istemediklerini, bunu yapmayacaklarını söyledi.
"SİZ KAVGA İSTİYORSUNUZ"
Gazetecinin bu sefer, 'Bu, her gün yüzlerce insanın ölmesinden daha mı kötü' sorusu üzerine de Nuland, 'Bu bir soru değil. Siz sadece kavga istiyorsunuz' diye karşılık verdi.
"İŞLERİ KÖTÜ HALE GETİRİYORSUNUZ"
Gazeteci bu kez de 'Kavga orada devam ediyor zaten. Ve sizin, yapmaya çalıştığınız şeyi ya da müttefiklerinizin yaptığı açıklamalara katıldığınızı veya katılmadığınızı söylemeyi reddetmeniz, işleri daha iyi değil, daha kötü hale getiriyor' sözleri üzerine Nuland, 'Tabii ki İsrail'e karşı retorik saldırıların şu anda faydalı olmadığını düşünüyoruz. İstediğiniz bu mu' diye konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA