• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ABD ve Rusya anlaştı!
14 Eylül 2013 Cumartesi 15:13

ABD ve Rusya anlaştı!

ABD ve Rusya, Suriye'nin kimyasal silahlarının denetlenmesi konusunda anlaştı. Suriye'den 1 hafta içinde elindeki kimyasal silahlara ilişkin detaylı liste sunması istendi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cenevre'deki Intercontinental Otel'de üç gündür devam eden Suriye'nin kimyasal silahlarının denetlenmesi konusunda yaptıkları görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenlediler.

Bakan Kerry, Suriye'nin kimyasal silahlarının denetlenmesi konusunda altı maddelik bir plan üzerinde anlaşma sağladıklarını bildirdi. Kerry'nin açıkladığı plan, Suriye'nin kimyasal silahlarının kimyasal silah uzmanları tarafından denetlenmesinin yanı sıra yok edilmesini de kapsıyor.

Bu plana göre, kasımdan önce uzmanların çalışmalarına başlaması gerektiğini belirten Kerry, planın uygulanmaması halinde yaptırımlarının BM Şartı'nın 7. bölümü çerçevesinde olacağını söyledi.

"Suriye'nin, 1 hafta içinde elindeki kimyasal silahların detaylı listesini bildirmesini istiyoruz"

Bakan Kerry, Rusya ve ABD'nin bugün anlaşmaya vardıkları planın çerçevesini altı maddeyle çizdi. İlk olarak, Esed rejiminin sahip olduğu kimyasal silahların miktarını ve tipini ortaya koyduklarını, bunların uluslararası toplum tarafından denetlenmesi gerektiği konusunda anlaştıklarını söyledi.

Belirli bir zaman çizelgesi belirlediklerini dile getiren Kerry, ABD ve Rusya'nın, Suriye'nin kimyasal silahlarının bir an önce ve güvenli bir şekilde ortadan kaldırılmasını istediğini  bildirdi.

Kerry, "Biz, Suriye'nin 30 gün içinde değil, bir hafta içinde elindeki kimyasal silahların kapsamlı ve detaylı listesini bildirmesini istiyoruz" dedi.

Fransa varılan anlaşmadan memnun

Fransa, ABD ve Rusya'nın, Suriye'nin kimyasal silahlarının denetlenmesi konusunda anlaşmasını memnuniyetle karşıladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, yazılı açıklamasında, anlaşmanın ileriye atılmış önemli bir adım olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Fabius ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye konusunu ele almak üzere Paris'te pazartesi günü bir araya gelecek.

BM denetçilerinin Suriye’deki kimyasal silahlarla ilgili Şam’ın kenar mahallelerinde yaptığı çalışmaların sonucu pazartesi açıklanacak.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA