• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ABD ve Ruslar uzayda kapıştı
31 Mart 2009 Salı 18:12

ABD ve Ruslar uzayda kapıştı

Bir zamanlar astronotların yemeklerini ve her türlü imkanlarını paylaştıkları Uluslararası Uzay İstasyonunun (UUİ) mürettebatı arasındaki durum, Soğuk Savaş dönemini aratmıyor.

 

Rus kozmonot Gennadi Padalka, Rusya'da yayımlanan Novaya Gazeta'ya yaptığı açıklamada, artık Amerikan tuvaleti ve egzersiz aletlerini kullanmalarına izin verilmediğini belirterek, paylaşmanın ortadan kalkmasının mürettebatın moralini bozduğunu kaydetti.

Sorunun UUİ'nin 2003'ten bu yana daha ticari işletilmesinden ve Moskova'nın diğer ülkelerin astronotların uzaya göndermek için para almaya başlamasından kaynaklandığını ifade eden 50 yaşındaki deneyimli kozmonot, 1998'de ilk kez uzaya çıktığını ve tüm seyahatlerinde Amerikalı meslektaşlarıyla tamamen uyum içinde çalıştığını anlattı.

Daha önce iki kez uzay seyahati yapan UUİ'nin bir sonraki komutanı olan Padalka, geçen perşembe, UUİ mürettebatına katılmadan önce Amerikalılara, zinde kalabilmek için egzersiz makinelerini kullanıp kullanamayacağını sorduğunu, kendisine önce olumlu, sonra olumsuz yanıt verildiğini söyledi.

Daha da kötüsü, yeni düzenlemeye göre Amerikalı astronot ve Rus kozmonotların kendi yiyeceklerini yemek zorunda olduğunu kaydeden Padalka, "Ayrıca bizden herkesin kendi tuvaletini kullanması da istendi" dedi.

Rus gazetesi, geçen haftaya dek sadece üç astronotun yaşadığı, ancak cumartesi Soyuz roketinin istasyonla kenetlenmesinin ardından 6 kişinin yaşamaya başladığı UUİ'de mürettebatın sayısı arttıkça sorunların daha da kötü hale geleceğini savundu.

UUİ'nin yeni mürettebatı arasında ikinci kez uzaya çıkan ve bu seyahati için 35 milyon dolar ödeyen yazılım zengini Amerikalı trilyoner Charles Simonyi de bulunuyor.

 

AA

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA