• Konya4 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ABD Sudanı Satın Aldı!
04 Temmuz 2011 Pazartesi 15:26

ABD Sudan'ı Satın Aldı!

İngiliz The Times gazetesi, Güney Sudan'ın referandumdan bir hafta önce batılı yatırım şirketlerince komik paralar karşılığında 49 yıllığına kiraladığını yazdı.
Yıllarca süren iç savaşa iki milyon kurban verdi. Bu yılın başında yapılan referandumda bağımsızlığını kazandı. 2011'in ilk ve dünyanın 193'üncü ülkesi olan Güney Sudan'ın bağımsızlığını kazanmadan gizlice satıldığı ortaya çıktı. Amerikan tekellerinin, ülkenin yüzde 10'unu hektarı 0.06 dolardan 49 yıllığına kiralamış.

İngiliz The Times gazetesi, Güney Sudan'ın referandumdan bir hafta önce batılı yatırım şirketlerinin Nil nehri ve kollarının suladığı bereketli toprakları aşiret reislerine verdikleri komik paralar karşılığında 49 yıllığına kiraladığını yazdı.

Hektar başına 0.6 dolar

Gazetenin haberine göre batılım şirketleri hektar başına 0.06 dolar, karşılığında ülke topraklarının yüzde 9'u üzerinde hak sahibi oldu.

Norveç Halk Yardımı (NPA) isimli yardım kuruluşunun araştırmasına göre 49 yıllığına kiralanan topraklar 2.6 milyon hektar. En çok toprağı ise Teksas ve New York'lu iki şirket yaptı.

Teksas merkezli Nile Trading & Development isimli şirket 27 bin dolar karşılığında Güney Sudandan 600 bin hektar terim arazisi satın almış.

New York'taki Jarcn Management ise petrol yataklarının bulunduğu 800 bin hektarlık alanı 49 yıllığına kiraladı.

Araştırmaya göre önümüzdeki yıl Sahraaltı Afrika'daki ekilebilir alanların yüzde 70'i de aynı şekilde el değiştirecek. Yardım kuruluşları simdi bu topraklar üzerinde yaşayanların zorla göçe zorlanacağına dikkat çekiyor.

ABD özel ilgi gösteriyor

Petrol zengini Güney Sudan'a Amerikan yönetimi uzun yıllardır özel ilgi gösteriyor. Nitekim WikiLeaks belgelerinde de ABD'nin 2009 yılında Güney Sudan'da referandum yapılmasını planladığına ilişkin yazışmalar ortaya çıkmıştı.

Sudan'daki referandum sürecini yerinde izleyen Amerikan Özel Temsilci J.Scott Gration yaptığı açıklamada ‘'Başkan Obama, Sudan'a şahsen çok önem veriyor; burada ne olup bittiğini günbegün izliyor; her gün brifing alıyor'' ifadeleri dikkat çekmişti.

Çin'in güçlü varlığı

Amerika'nın Güney Sudan'a yönelik ilgisi ve dikkatinde şüphesiz yalnız değil. Bir başka büyük güç olan Çin'de Sudan'da oldukça güçlü durumda. Sudan ile yakın ilişkileri 1970'li yıllarda başlayan Çin, Sudan'ın petrol kaynakları, bunların çıkarılmaları ve işletilmeleri konularında tek dış güç durumunda. Petrol ilişkisinin yanı sıra Çin inşaat, madencilik ve ticaret alanlarında da Sudan'da oldukça güçlü durumda.

Afrika'nın en büyük beşinci petrol üreticisi olan ülkede rezervlerin çoğu Güney Sudan'da bulunuyor. 2005 anlaşmasına göre iki taraf bu rezervlerin gelirini paylaşmak için yeni bir anlaşma yapacak, ayrıca en zengin rezervlerin bulunduğu Abyei bölgesinin hangi tarafa dahil edileceği ikinci bir oylamayla belli olacak.

Yatırım silaha gidiyor

8.5 milyon kişinin yaşadığı 640 bin kilometrekarelik Güney?Sudan bugüne kadar petrolden kazandığı 10 milyar doların büyük bölümünü tank, füze, silah almaya ve 125 bin kişilik bir orduya ayırdı. Güney Sudan'da halkın yüzde 90'ı günde 1 dolardan daha az parayla geçiniyor.

Şiddetli çatışmalar yaşanıyor

1956 yılında İngiltere'den bağımsızlığını ilan ettiğinden beri 40 yılı iç savaşla geçiren ülkenin ayrılık sürecinde de çatışmalara sahne oluyor. Güney Sudan, Hartum yönetimini, bölge petrolünün kontrolünü elinde tutmak amacıyla istikrarsızlık yaratmak için isyancıları desteklemekle suçluyor. Hartum yönetimi bu suçlamayı kabul etmiyor. Milis liderleri ise güneydeki otokratik yönetime karşı ayaklandıklarını savunuyorlar. Son aylarda yaşanan çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA