• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ABD Büyükelçisine Net Çağdır: Çek git bu ülkeden
21 Aralık 2013 Cumartesi 11:56

ABD Büyükelçisine Net Çağdır: Çek git bu ülkeden

Hükümeti hedef alan Halkbank merkezli operasyonun arkasında ABD'nin olduğu ortaya çıktı.
17 Aralık'ta AB Büyükelçileriyle bir araya gelen Ricciardone, 'Halkbank'ın İran'la ilişkilerinin kesilmesini istedik. Dinlemediler. Bir imparatorluğun çöküşünü izliyo

'Yolsuzluk soruşturması' adı altında hükümeti hedef alan İstanbul merkezli operasyonun uluslararası boyutunu ABD'nin Ankara Büyükelçisi Büyükelçisi Francis Ricciardone itiraf etti. Operasyonun başlamasının ardından 17 Aralık'ta bazı AB temsilcileriyle biraraya gelen Ricciardone 'Halkbank'ın İran'la ilişkilerinin kesilmesini istedik. Dinlemediler. Bir imparatorluğun çöküşünü izliyorsunuz' dedi. Füze ihalesinin Çin'e verilmesi, Gezi eylemleri, Ergenekon ve Balyoz davaları gibi birçok konuda Türkiye'nin içişlerine müdahaleyi alışkanlık haline getiren Ricciardone'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrılacağı öğrenildi.

İRAN BOYUTUNU DİKKATLE İZLİYORMUŞ!

Önceki gün CHP lideri Kemal Kılıçadaroğlu'nu Büyükelçilik binasına çağıran Ricciardone, sarf ettiği cümlelerle operasyonun perde arkasını gözler önüne serdi. Operasyonla ilgili Kılıçdaroğlu ve diğer CHP'li konuklarına değerlendirmede bulunan Ricciardone, 'İddialar ve soruşturmanın muhatabı olan kişilerin siyasi kimlikleri, gelişmeleri yakından izlenmesini gerektiriyor, izliyoruz. İddiaların İran ile ilgili boyutu da bizim için önemli' dedi.

CHP ARACILIĞIYLA DESTEK

Yolsuzluklarla mücadelenin demokrasiyi güçlendireceğini söyleyerek operasyona açıkça destek verdiklerini CHP aracılığıyla duyurmayı tercih eden Büyükelçi, 'Hükümet sorumluları dışarıda aramamalı, şeffaflık ilkesiyle iddiaların üzerine gitmeli. Gezi olaylarında olduğu gibi sorumluların dışarıda aranması gerçeklerin ortaya çıkmasını engeller' diye konuştu.

'ARKASINDAYIZ' İTİRAFI

Türkiye'nin içişlerine burnunu sokmayı alışkanlık haline getiren Ricciardone'nin, operasyonun arkasında ABD'nin olduğunu itiraf eden açıklamaları bununla da sınırlı kalmadığı anlaşıldı. İran ve Irak'la ilişkilerde kilit öneme sahip Halkbank'ı hedef alan operasyon başladıktan sonra AB Büyükelçileri biraraya gelen Ricciardone'nin, 'Halkbank'ın İran'la ilişkilerinin kesilmesini istedik. Dinlemediler. Bir imparatorluğun çöküşünü izliyorsunuz' ifadeleri dikkat çekti

ELÇİLİĞE ÇAĞRILACAK

İran'dan alınan petrol ve doğalgazın parasının Halkbank üzerinden altın olarak ödenmesinden rahatsız olan ABD'nin operasyonun arkasında olduğunu açık açık söyleyen Ricciardone'nin sözleri Ankara'da rahatsızlığa neden oldu. Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'le görüşüp duyulan rahatsızlığı ileteceği öğrenildi. Dışişleri Bakanlığı ve diplomasi çevrelerinde rahatsızlığa neden olan büyükelçinin 'istenmeyen adam' ilan edilebileceği belirtiliyor.

Elçi hep endişeli!

ABD Büyükelçisi Ricciardone, Çin'le ortak füze üretmeyi planlayan Türkiye'ye tepki vermesiyle de dikkat çekmişti. Göreve geldiğinden bu yana Türkiye'nin verdiği birçok kararı kendince yorumlamakta beis görmeyen Ricciardone, Çin'le ortak üretime de karşı çıkmış ve 'Türkiye ile ABD'deki en az 3 yasal düzenlemeye göre yaptırım altında bulunan Çinli bir firma arasında varılması muhtemel anlaşma konusunda büyük endişe duyduğumuz sır değil. Müttefiklerimizin füze ve hava savunmasına ilişkin endişelerimiz var' demişti. Bir diplomatın, kullanacağı ifadeleri dikkatle seçmesi gerektiğini hatırlatan Yeni Şafak, daha önce Ricciardone'yi 'İşine Bak Sen' manşetiyle uyarmıştı.

Küstah Cohen İstanbul'a baskı yapmaya geldi

İstanbul merkezli çok uluslu operasyon sürerken Amerikan Hazine Bakanlığı Terör ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı David Cohen'in İstanbul'a gelmesi dikkat çekti. Operasyonun arkasında ABD'nin olduğunu gösteren sürpriz ziyaret Ankara'da tepkilere neden oldu. Hiçbir hükümet yetkilisiyle görüşmeyen Cohen, Türkiye'deki bankaların müdürleriyle toplantı yaparak İran konusunda uyarılarda buldu. İsrail'e yakınlığı ile bilinen Cohen, banka temsilcilerine 'İran'a ambargo sürüyor. Para trafiğini gevşetmeyin' dedi. Cohen, Aktif Bank ve İş Bankası'nı İran ile ticari ilişkileri nedeniyle tehdit ederek, bu bankalara geri adım attırmıştı.

 

 

 

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA