• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AB üyeliğine gerek duymayabiliriz
08 Kasım 2010 Pazartesi 10:49

'AB üyeliğine gerek duymayabiliriz'

Gül, AB ile Kıbrıs bağlamında yaşanan tıkanıklığa ilişkin olarak 'Türkiye'nin yeni bir jest yapacak hali yok' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kıbrıs konusunda adım isteneceği, Yıllık İlerleme Raporu'nun yayınlanmasından önce AB'ye "Kimse Türkiye'den Kıbrıs konusunda jest beklemesin" mesajını verdi. Gül, Bbc ile mülakatında "Her gelen Türkiye bir jest yapsa der. Türkiye jest yapıyor ama eğer jestlerinizin bir karşılığını görmüyorsanız yeni bir jest yapmaya gerek kalmaz. Türkiye'nin yeni bir jest yapacak hali yok" uyarısını yaptı.

Düşünce kuruluşu Chatham House'ın, 2010 Yılı Devlet Adamı ödülünü almak üzere İngiltere'ye gelen Abdullah Gül, Bbc Türkçe'nin Dünya Gündemi programı ile bir mülakat yaptı. Abdullah Gül, Avrupa Birliği ile müzakerelerin tıkanma noktasına gelmiş olmasını eleştirirken, beklentilerinin birliğin sözünü tutması olduğunu söyledi.

Türkiye'nin başlıkların açılıp kapanması her ne kadar özellikle Kıbrıs tarafından engelleniyor olsa da hazırlıklarını tamamlayacağını ve başlıkları fiilen kendisinin açıp kapatacağını vurguladı.

-"Türkiye belki üye olmaya gerek duymayabilir"-

Bazı AB üyelerinin Türkiye'nin üyeliği konusunda referandum yapacaklarını anımsatan Gül, sonuçlara saygı duyacaklarını, ama aynı konuda Türk halkının da söyleyecek bir sözü olduğunu, belki de zamanı geldiğinde Türklerin "Reformları yaptık, standartlarımızı AB düzeyine yükselttik, bu bizim için yeterli" diyerek birliğe üye olmaya gerek duymayabileceklerini kaydetti.

-"Annan planını kabuş ettik, karşılığını göremedik"-

Abdullah Gül, AB konusundaki tıkanıklığın aşılması için Türkiye'den jest beklenmemesi gerektiğini belirterek, "Ben bu işi bilirim" diyerek şöyle devam etti:

"Her gelen Türkiye bir jest yapsa der. Türkiye jest yapıyor ama eğer jestlerinizin bir karşılığını görmüyorsanız yeni bir jest yapmaya gerek kalmaz. Türkiye'nin yeni bir jest yapacak hali yok. En büyük jest 2004 yılında o zamanki Annan ve AB Planı'na Türkiye'nin evet demesi. Bu plan daha sonra referanduma kondu. Kıbrıs Türkleri bu referandumu destekleyerek en büyük jesti gösterdiler, ama karşılığında hiçbir şey alamadılar."

-"Eksen kayması baskı unsuru"-

Mülakat sırasında eksen kayması tartışmalarını da değerlendiren Gül, "Bunu, Türkiye'ye dönük bir baskı unsuru olarak kullanılmak istiyorlar. Türkiye, AB ile bütünleşmek için hukukunu, anayasasını değiştirip bütün standartlarını yükseltirken, bu tip soruların sorulması bizde şüphe yaratıyor" diye konuştu.

-"Kalkanla İran'ın hedef alınmasını kesinlikle kabul etmeyiz"-


Cumhurbaşkanı Gül, İran'a yönelik yaptırımların herhangi bir yarar getirmediğini, bu ülkenin nükleer programı konusunda barışçı çözüm bulunması gerektiğini belirttiği mülakatta füze kalkanının hedefinin İran olacağı haberlerinin anımsatılması üzerine de şunları söyledi:

"NATO, savunma amaçlı bir organ. NATO üyelerinin dışında kimde balistik füze varsa, bütün onlara karşı bir savunma sistemi geliştiriliyor. Dolayısıyla kategorik olarak bir ülke, İran demek yanlış. Böyle de olmayacak. Herhangi bir ülke hedef alınmayacak. Bunu kesinlikle kabullenmeyiz."
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA