• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AB kapısında 9 aday
11 Ocak 2010 Pazartesi 10:49

AB kapısında 9 aday

Türkiye'den Hırvatistan'a, İzlanda'dan Kosova'ya Avrupa'nın üyelik bekleyen aday ülkeleri
TÜRKİYE

Türkiye'nin AB macerası 1963'te Avrupa Ekonomik Topluluğuyla ortaklık anlaşmasının imzalanmasıyla başladı. Türkiye 1996 yılında AB ile Gümrük Birliğine girdi. 2004 yılında AB Konseyi Türkiye ile AB arasındaki tam üyelik müzakerelerine başlanmasını kararlaştırdı.

HIRVATİSTAN

AB ile tam üyelik müzakerelerine Türkiye ile aynı anda başlayan Hırvatistan'ın AB ile yürüttüğü müzakereler, komşusu AB üyesi Slovenya ile yaşadığı sınır anlaşmazlığı nedeniyle aylarca askıda kaldı. AB bu ülkedeki yolsuzluk ve organize suçlarla etkin mücadele bekliyor. Hırvatistan AB'nin beklentilerini yerine getirebilirse üyelik müzakerelerinin gelecek yıl tamamlanması hedefleniyor.

MAKEDONYA

Makedonya'nın AB üyeliğine adaylığı 2005 yılında ülkedeki etnik gerginliklerin giderilmesi çabalarını artırmasıyla kabul edildi. Ancak Makedonya ve AB arasındaki resmi müzakerelere henüz geçilmiş değil. Yunanistan, Makedonya ile arasındaki isim anlaşmazlığı yüzünden veto hakkını kullanacağını duyurarak müzakerelere ancak bu anlaşmazlığın giderilmesinden sonra onay vereceğini açıkladı.

İZLANDA

Küresel kriz nedeniyle büyük mali sıkıntı içine giren İzlanda, AB'ye üyelik başvurusunu 2009'un Temmuz ayında iletti. İzlanda Hükümeti 2012 yılında AB'ye tam üye olmayı hedefliyor. İzlandalılar ise ülkenin AB'ye girmesini istemiyor. Son kamuoyu araştırmaları halkın yüzde 61,5'inin üyeliğe karşı olduğunu göstermişti.

KOSOVA

Kosova AB'nin "potansiyel üye adayları" listesinde yer alıyor. Kosova özellikle 1999'daki savaş yüzünden fakirlik çekiyor. Yolsuzluk, insan ticareti ve uyuşturucu kaçakçılığı ülkenin baş etmek zorunda olduğu diğer sorunlar. Ülkenin AB'ye üyelik sürecinin Kopenhag Kriterleri'ni henüz yerine getiremediği için oldukça uzaması bekleniyor.

BOSNA HERSEK

Bosna Hersek bağımsızlığına 1992 yılında kavuştu. Ülke AB ile tam üyelik yolunda ilk adım sayılan İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nı 2008'de imzaladı. Ancak AB komisyonu,
Bosna Hersek'in resmi adaylık statüsünü ancak anayasasında reforma gitmesi halinde önerebileceğini açıkladı.

ARNAVUTLUK

Arnavutluk'un adaylık statüsüne ulaşabilmesinin önünde uzun bir yol var. Ülke AB ile İstikrar ve Ortaklık Anlaşması2nı 2007'de imzaladı. Ancak Arnavutluk'un demokratik ve ekonomik yapısının güçlü olmayışı nedeniyle ülkenin AB üyeliğinin kısa sürede gerçekleşeceğini ihtimal verilmiyor.

KARADAĞ

Karadağ 2006'da Sırbistan'dan ayrılarak bağımsız bir devlet oldu. Ülke AB'ye resmi üyelik başvurusunu Aralık 2008'de yaptı. Komisyon üyelik başvurusunu en erken 2010'da deeğrlendirecek.

SIRBİSTAN

Sırbistan AB'ye üyelik kapısını 2005 yılında çaldı. Sırbistan'la İStikrar ve Ortaklık Anlaşması 2008'de imzalandı. Komisyon, İstikrar ve Ortaklık Anlaşmasının, Sırbistan'ın aranan savaş suçu zanlılarının yakalanarak teslim edilmesi ve eski Yugoslavya uluslararası savaş suçları mahkemesiyle tam işbirliği yapması şartına bağladı. Sırbistan tam üyelik için henüz resmi başvuruda bulunmadı.

(DW)
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA