Yola çıkacaklara önemli uyarılar

Yola çıkacaklara önemli uyarılar

05 Temmuz 2010 Pazartesi 13:59

Tatil yolculuklarının arttığı bu dönemde, sürücülerin topuksuz ayakkabı giymeleri, sıcak nedeniyle eriyen asfalta dikkat etmeleri gerektiği bildirildi



Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Başkanı İhsan Memiş, açıklamada, trafikte yaz aylarında ölüm riskinin 2-3 kat arttığını söyledi.

Türkiye'de ilköğretim ve liselerin tatile girmesiyle tatile çıkanların sayısında önemli artış yaşandığını ifade eden Memiş, Avrupa'dan gurbetçilerin de gelmesiyle kara yollarındaki yoğunluğun önemli seviyeye ulaştığını vurguladı.

Haziran, temmuz ve ağustos aylarında tatil amacıyla hareket eden nüfusun yaklaşık 20 milyon olduğunu ve bunların yaklaşık yüzde 80'inin kendi araçlarıyla seyahat ettiğini dile getiren Memiş, bu yoğunlukta trafikte ölümleri en aza indirmek için bazı basit önlemlere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havanın sürücülerin refleksini zayıflatıp kaza riskini yükseltebildiğini anlatan Memiş, sıcak hava nedeniyle sürücüler kadar yayaların da bilinçli hareket edebilme kabiliyetlerinde zayıflama olabileceğini bildirdi.

Sıcak havanın, yorgunluğa neden olduğu gibi hareket kabiliyetini de yavaşlattığını vurgulayan Memiş, şöyle konuştu:
“Refleksler zayıfladığından dolayı sürücülerin dikkatini toplaması zorlaşır. Sürücülerin trafiğe uykusuz ve yorgun çıkmamaları gerekir. Yola çıkmadan önce ağır yiyecekler tüketilmemesini ve bol sıvı alınmasını öneriyoruz. Uzun yolculuklarda sürücülerin sık aralıklarla durması ve kan dolaşımının hızlanması için araçtan inerek hareket etmesi gerekiyor. Bunun en az 3 saatte bir tekrarlanması da büyük önem taşıyor. Bunların yanı sıra sürücüler, ayağın rahat hareket edebileceği topuksuz ayakkabıları tercih etmelidir. Böylece pedallar daha rahat kullanılır.”

Sıcaklığın daha az hissedildiği sabah ve akşam saatlerinde yolculuğu tavsiye eden Memiş, “Sıcak havanın etkisiyle asfaltta erime görülebilir. Bu nedenle sürücülerin, aracın kontrolünün kaybedilmesine yol açabilecek erimiş asfaltın bulunduğu bölümlerde çok dikkatli olmaları gerekiyor. Gevşek zeminde aracın tutunması zayıflar ve kayma riski artar” dedi.

Uykulu, yorgun, aç karnına ve alkollü olarak kesinlikle araç kullanılmamasını öneren Memiş, şunları kaydetti:
“12 yaşından küçük çocuklar mutlaka arka koltuğa oturtulmalı ve emniyet kemerleri bağlanmalı. Yaşı küçük çocuklar için mutlaka oto koltuğu kullanılmalı. Sürücü ve ön koltukta oturanlar dahil araçta bulunan herkesin emniyet kemerlerini takmaları güvenli seyahat açısından büyük önem taşıyor. Eşler seyahat esnasında bu konuda birbirlerini mutlaka ikaz etmeli. Köprü üstü, viraj, tünel ve tepe üstlerinde kesinlikle araç sollanmamalı. Araca belirlenenden fazla yolcu ve yük alınmamalı. Araç kullanırken sürekli sol şeritten gidilmemeli. Sürücüler, trafikte cep telefonu kullanmamalı, özellikle şehirlerarası yolculuklarda üzüntüye veya strese yol açacak müzik dinlenilmemeli.”

İlgili Başlıklar» Özbuğday hacı adaylarına uyarılarda bulundu
» 'Okul Sütü Projesi çok önemli'
» Memur zammında önemli gelişme
» Gül ve Kılıç'tan önemli açıklamalar
» 'Huzur, güven ve istikrar ortamının devamı önemli'
» Öztürk: KOP bölge için çok önemli
» 'Polis teşkilatı önemli bir kurumdur'
» 'Çok önemli bir galibiyet aldık'
» MEDAŞ'tan abonelere önemli uyarı
» Başbakan Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu
» Fuar açılışına katılan bakanlardan önemli açıklama
» Bedesten projesinde önemli adım
» Milli Takım'da önemli değişiklik!
» Okul öncesi eğitim için önemli adım
» 'Halep, Konya için önemli bir şehirdir'
» SMM Odası'ndan önemli ziyaret
» Meteoroloji'den Konya'ya önemli uyarı!
» Uzmanlardan önemli uyarı!
» Selçuk Teknokent önemli ölçüde gelişti
» Yeni anayasanın en önemli şartı
KONYA
  • ADANA
  • ADIYAMAN
  • AFYON
  • AĞRI
  • AKSARAY
  • AMASYA
  • ANKARA
  • ANTALYA
  • ARDAHAN
  • ARTVİN
  • AYDIN
  • BALIKESİR
  • BARTIN
  • BATMAN
  • BAYBURT
  • BİLECİK
  • BİNGÖL
  • BİTLİS
  • BOLU
  • BURDUR
  • BURSA
  • ÇANAKKALE
  • ÇANKIRI
  • ÇORUM
  • DENİZLİ
  • DİYARBAKIR
  • DÜZCE
  • EDİRNE
  • ELAZIĞ
  • ERZİNCAN
  • ERZURUM
  • ESKİŞEHİR
  • GAZİANTEP
  • GİRESUN
  • GÜMÜŞHANE
  • HAKKARİ
  • HATAY
  • IĞDIR
  • ISPARTA
  • İÇEL
  • İSTANBUL
  • İZMİR
  • KAHRAMANMARAŞ
  • KARABÜK
  • KARAMAN
  • KARS
  • KASTAMONU
  • KAYSERİ
  • KIRIKKALE
  • KIRKLARELİ
  • KIRŞEHİR
  • KİLİS
  • KOCAELİ
  • KONYA
  • KÜTAHYA
  • MALATYA
  • MANİSA
  • MARDİN
  • MUĞLA
  • MUŞ
  • NEVŞEHİR
  • NİĞDE
  • ORDU
  • OSMANİYE
  • RİZE
  • SAKARYA
  • SAMSUN
  • SİİRT
  • SİNOP
  • SİVAS
  • ŞANLIURFA
  • ŞIRNAK
  • TEKİRDAĞ
  • TOKAT
  • TRABZON
  • TUNCELİ
  • UŞAK
  • VAN
  • YALOVA
  • YOZGAT
  • ZONGULDAK

15°
Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe



     Aktif Anket Yok...


Foto Galeri Video Galeri
Bitki çayları ve faydaları

MÜSİAD Konya Genel Kurulu

Konya'dan kar manzaraları

Aydın Menderes

Türkiye ayağa kalktı!

Tenzile Erdoğan son yolculuğuna uğurlandı

Tüm Galeriler



ilk sitemiz


Haber Arşivi  |   Künye  |   İletişim  |   Giriş sayfam yap  |   Sık Kullanılanlara Ekle  |   Sitene ekle  |  
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
Tüm hakları sakldır
İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz