Karşılıksız çekte hapis cezası kalktı

Karşılıksız çekte hapis cezası kalktı

01 Ocak 2012 Pazar 14:33

MÜSİAD Konya Şubesi Cuma toplantılarında Yeni Türk Ticaret Kanunu akademisyenler tarafından masaya yatırıldı.


MÜSİAD Konya Şubesi Cuma toplantılarında Yeni Türk Ticaret Kanunu akademisyenler tarafından masaya yatırıldı. Yeni Türk Ticaret Kanunun iş dünyasına getirdiği yeniliklerin tartışıldığı programa ilgi yoğun oldu.
 
MÜSİAD Konya Şubesi Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şube Başkan Vekili Mehmet Ali Korkmaz, “Yeni Türk Ticaret Kanunu birçok yeni düzenleme getiriyor. Bunların hepsine yetişip öğrenmemiz olanaksız. Genel anlamda baktığınızda girişimcilikten vazgeçiren bir taslak ortaya çıkmış durumda, yeni kanun iş adamlarımıza hapis ve para cezası içeren ciddi cezai müeyyideler getiriyor. Örnek olarak Çek kanununda yapılan son değişiklikle hapis cezası kalktı ancak, Yeni TTK’ya göre Web sitesi yapmayanlara hapis cezası geliyor” dedi.
 
Açılış konuşmasının ardından toplantıya geçildi. Toplantıda ilk olarak konuşan Konya Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Raif Parlakkaya, Yeni TTK İle Şirketlere İlişkin Muhasebe, Raporlama, Denetim, Kurumsal Yönetim ve Elektronik İşlemler Alanlarında Getirilen Yenilikler ve Düzenlemeler konusunda bilgilendirme yaptı. Prof. Parlakkaya, “ Yeni TTK her sermaye şirketine internet sitesi yapma mecburiyeti getirmiştir. Bu düzenleme ile kamunun aydınlatılması amaçlanmıştır. Bu sayede kişiler, internet sitelerinden şirketlerle ilgili bilgi, belge, rapor, tablo ve çağrılara kolaylıkla ulaşabileceklerdir. İnternet sitelerinde bulundurmakla yükümlü oldukları belgeleri bulundurmayan ya da yanlış bilgiler veren şirketler hakkında kanuna aykırılık ve Yönetim Kurulunun görevini yerine getirmemesinden dolayı cezai ve hukuki sonuçları doğar” dedi.

 

Yeni TTK’nın şirketlere Bağımsız Denetim, İşlem Denetçisi, Özel Denetçi olmak üzere 3 farklı denetim mekanizmasını getireceğini belirten Prof. Dr. Raif Parlakkaya, denetim organlarının nasıl işleyeceğini şöyle anlattı; “TTK’ya göre; İşlem denetçileri, şirketin kuruluşu, sermaye artırımı, azaltılması, birleşme, bölünme, tür değiştirme, menkul kıymet ihracı veya herhangi bir diğer şirket işlem ve kararlarının denetlenmesi konusunda görev alacaklardır. Özel denetçiler, Hâkim şirket yavru şirket ilişkileri açısından uygulama alanı bulan bir denetçilik türü olup, herhangi bir pay sahibinin şirket merkezinin bulunduğu asliye ticaret mahkemesine başvurması sonucu mahkemenin tayin edeceği bir kişinin şirketler topluluğu ile ilgili inceleme yapacaklardır. Bağımsız denetçiler ise, Yeni TTK’ya göre bağımsız denetime tabi olacak şirketler sermaye şirketleridir. Bu şirketler; anonim şirketler, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerdir.” Şeklinde konuştu.

 

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd Doç. Dr. Mücahit Ünal da Yeni TTK’nın şirket sahip ve yönetim kurulu üyelerine getirdiği sorumluluklar konusunda bilgi verdi. Yrd. Doç. Dr. Ünal, yeni kanunla şirket idaresi ile şirket yönetiminin ayrılacağını belirterek, “Yönetim kurulu üyelerinin en az dörtte birinin yükseköğrenim görmüş olması zorunludur. Tek üyeli yönetim kurulunda bu zorunluluk aranmaz. Tüzel kişiler de YK üyesi olabilir. Tüzel kişiyi Yönetim Kurulu’nda’ tüzel kişinin belirleyeceği bir gerçek kişi temsil eder. Yönetim yetkisinin üçüncü kişilere devredilebilmesi mümkün hale gelmiştir. Yönetim kurulu; Esas sözleşmeye konulacak bir hükümle, düzenleyeceği bir iç yönergeye göre, yönetimi, kısmen veya tamamen bir veya birkaç yönetim kurulu üyesine veya üçüncü kişiye devretmeye yetkili kılınabilir” dedi.

 

Yeni TTK ile şirket yöneticilerinin para alışverişlerinin bile denetlendiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ünal, “Yönetim kurulu üyesi, genel kuruldan izin almadan, şirketle kendisi veya başkası adına herhangi bir işlem yapamaz; aksi hâlde, şirket yapılan işlemin batıl olduğunu ileri sürebilir. Diğer taraf böyle bir iddiada bulunamaz. Yönetim kurulu üyesi, yakınları, kendisinin ve söz konusu yakınlarının ortağı oldukları şahıs şirketleri ve en az yüzde yirmisine katıldıkları sermaye şirketleri, şirkete nakit veya ayni borçlanamazlar. Bu kişiler için şirket kefalet, garanti ve teminat veremez, sorumluluk yüklenemez, bunların borçlarını devralamaz” dedi.

 

 

Toplantının sonunda MÜSİAD Konya Şube Başkan Vekili Mehmet Ali Korkmaz günün anısına Prof. Dr. Raif Parlakkaya ve Yrd. Doç. Dr. Mücahit Ünal’a hediye takdim etti. Konferansta MÜSİAD Konya Şube üyelerinden Petek Plastik katılımcılara tasarım ödüllü oda parfümü ve kolonya hediye etti.

 
İlgili Başlıklar» Leyla Zana'ya 10 yıl hapis
» Deniz Seki'ye 6 yıl 3 ay hapis
» Bunu da çalmaya kalktılar!
» Allah'a hakarete idam cezası geliyor
» Eşini darp eden kocaya temizlik cezası verildi
» Bir ülkeyle daha vizeler kalktı
» Ukrayna ile vizeler kalktı
» 'Gençliğe Hitabe' zorunluluğu kalktı
» Küme düşme kalktı
» Konya'da iki katile 56 yıl hapis
» Başbuğ'a ömür boyu hapis isteniyor
» Boşanma cezası penseli işkence
» Trafikte hangi suçun cezası kaç lira?
» Beyşehirde kasten adam öldürmeye müebbet hapis
» İnternet sitesi olmayan şirketlere para cezası
» Bir ülke ile daha vizeler kalktı
» Öğrenciyi derse almayan hocaya 'ayrımcılık' cezası
» Slogan ve marşa 14 yıl hapis
» Katsayı farkı kalktı, öğrenciler şimdi nasıl bir yol izlemeli?
» Vicdani ret cezası
KONYA
  • ADANA
  • ADIYAMAN
  • AFYON
  • AĞRI
  • AKSARAY
  • AMASYA
  • ANKARA
  • ANTALYA
  • ARDAHAN
  • ARTVİN
  • AYDIN
  • BALIKESİR
  • BARTIN
  • BATMAN
  • BAYBURT
  • BİLECİK
  • BİNGÖL
  • BİTLİS
  • BOLU
  • BURDUR
  • BURSA
  • ÇANAKKALE
  • ÇANKIRI
  • ÇORUM
  • DENİZLİ
  • DİYARBAKIR
  • DÜZCE
  • EDİRNE
  • ELAZIĞ
  • ERZİNCAN
  • ERZURUM
  • ESKİŞEHİR
  • GAZİANTEP
  • GİRESUN
  • GÜMÜŞHANE
  • HAKKARİ
  • HATAY
  • IĞDIR
  • ISPARTA
  • İÇEL
  • İSTANBUL
  • İZMİR
  • KAHRAMANMARAŞ
  • KARABÜK
  • KARAMAN
  • KARS
  • KASTAMONU
  • KAYSERİ
  • KIRIKKALE
  • KIRKLARELİ
  • KIRŞEHİR
  • KİLİS
  • KOCAELİ
  • KONYA
  • KÜTAHYA
  • MALATYA
  • MANİSA
  • MARDİN
  • MUĞLA
  • MUŞ
  • NEVŞEHİR
  • NİĞDE
  • ORDU
  • OSMANİYE
  • RİZE
  • SAKARYA
  • SAMSUN
  • SİİRT
  • SİNOP
  • SİVAS
  • ŞANLIURFA
  • ŞIRNAK
  • TEKİRDAĞ
  • TOKAT
  • TRABZON
  • TUNCELİ
  • UŞAK
  • VAN
  • YALOVA
  • YOZGAT
  • ZONGULDAK

19°
Cumartesi Pazar Pazartesi Salı



     Aktif Anket Yok...


Foto Galeri Video Galeri
Bitki çayları ve faydaları

MÜSİAD Konya Genel Kurulu

Konya'dan kar manzaraları

Aydın Menderes

Türkiye ayağa kalktı!

Tenzile Erdoğan son yolculuğuna uğurlandı

Tüm Galeriler



ilk sitemiz


Haber Arşivi  |   Künye  |   İletişim  |   Giriş sayfam yap  |   Sık Kullanılanlara Ekle  |   Sitene ekle  |  
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
Tüm hakları sakldır
İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz