• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
9 bin yıl öncesini tekrar yaşayacak
21 Ekim 2012 Pazar 12:42

9 bin yıl öncesini tekrar yaşayacak

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmasının ardından ziyaretçi sayısında yoğun artış beklenen Çatalhöyük'e, 9 bin yıl önceki yaşamı anlatacak 4 ayrı deneysel ev yapılacak.
Çatalhöyük Kazı Başkan Yardımcısı ve Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serap Özdöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'nın Çumra ilçesinde bulunan 9 bin yıl önce 8 bin kişinin bir arada yaşadığı Çatalhöyük'ün, dünyada insanoğlunun ilk yerleşim yerlerinden biri olduğunu söyledi. Stanford Üniversitesi'nden Arkeoloji Profesörü Ian Hodder başkanlığında 20 yıldır kazı çalışmaları yapılan Çatalhüyük'te 5 yıl daha kazı çalışmalarının devam edeceğini anlatan Özdöl, ''Çatalhöyük, bu yıl yaz aylarında UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmasıyla dünyada yeniden merak uyandırmaya, yeniden yıldızı parlamaya başladı'' dedi. 
    
Dönemin yaşam tarzını anlatan deneysel evler
    
Halen yaklaşık 15 bin kişinin ziyaret ettiği Çatölhöyük'ün ziyaretçi sayısında UNESCO'nun bu kararıyla birlikte hızlı bir artış beklediklerini ifade eden Özdöl, şunları kaydetti: ''Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan yerleri gezen özel turist gruplarının da bu yıldan itibaren Çatalhöyük'e geleceğini öngörüyoruz. Tabii, artan ziyaretçi sayısıyla birlikte kazı alanını yeniden düzenlemek, turizme daha uygun hale getirmek gerekiyor. Bunun için, buraya gelecek turistlerin Çatalhöyük'ü daha iyi anlamalarını sağlayacak deneysel evlerin yapılmasına karar verildi. 4 adet yapılması planlanan bu deneysel evlerde, o dönemde Anadolu'da yaşayan insanların dünyasında büyük yer kaplayan leoparlar ve akbabalar gibi unsurlar ön plana çıkartılacak. Çünkü, burada ortaya çıkan, dünyanın ilk sanat eserleri arasında kabul edilen duvar resimlerinde, leopar derileri insanların üzerinde görülüyor. Aynı resimlerde akbaba figürleri, güçlü boğalar da yoğun şekilde kullanılmış. Belli ki leoparlar, boğalar ve akbabalara Tanrısal güç ya da özellikler atfediliyordu.'' Özdöl, yine Çatalhöyük kazı alanına, buradaki araştırmaların kesintisiz şekilde sürdürülmesi için bir araştırma enstitüsü veya araştırma merkezi kurulacağını sözlerine ekledi. 
    
Çatalhöyük
    
1960'lı yıllarda İngiliz Arkeolog James Mellaart ve ekibi tarafından keşfedilen Çatalhöyük'te, 1993 yılında yine İngiliz Arkeolog Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında kazılar yapılmaya başlandı. Neolitik dönemde yaklaşık 8 bin kişinin yerleşik hayata geçerek bir kent kurduğu tespit edilen Çatalhöyük'te 9 bin yıl önce; üstten girilen, birbirlerine bitişik kerpiç evlerde yaşayan insanların sosyal yapısı, beslenme ve giyim şekilleri gibi çeşitli konular araştırılıyor.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA