• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Türkiye dinamik pazarı ile büyük bir ülke”
06 Kasım 2009 Cuma 14:00

“Türkiye dinamik pazarı ile büyük bir ülke”

Estonya'nın Ankara Büyükelçisi Aivo Orav, 1992 yılından bu yana Estonyanın her yıl ortalama yüzde 10 büyüdüğünü ifade ederek, ekonomik kriz nedeniyle

Estonya'nın Ankara Büyükelçisi Aivo Orav, 1992 yılından bu yana Estonya’nın her yıl ortalama yüzde 10 büyüdüğünü ifade ederek, ekonomik kriz nedeniyle Estonya iş dünyasının yeni pazarları keşfetmenin önemini daha iyi anladıklarını ve Türkiye’nin de canlı pazarı ile büyük bir ülke olarak dikkat çektiğini vurguladı.

Estonya'nın Ankara Büyükelçisi Aivo Orav ile Estonya Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Piia Soms, Konya Sanayi Odası’nda Konyalı sanayici ve işadamlarıyla bir araya gelerek, karşılıklı görüş alış-verişinde bulundu.

Başkanlığını Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahir Şahin’in yaptığı toplantıda Estonya ve Konya arasında ticari ilişkilerin nasıl geliştirilebileceği ve yatırım imkanları konuşuldu.  Toplantıya çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı.

Konya’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükelçi Aivo Orav, Estonya’nın 1,3 milyon nüfuslu, Konya’nın yaklaşık iki katı büyüklüğünde yüz ölçümüne sahip olan bir ülke olduğunu söyledi.

Tarihsel olarak Türkiye ile Estonya arasında siyasi ilişkilerin iyi düzeyde olmasının, ticari ve sınai işbirliğini kolaylaştırıcı olduğunun altını çizen Orav, “ Türkiye, tarihi süreç içerisinde gerek 1. Dünya Savaşı sonrasında gerekse NATO’ya üye olması noktasında Estonya’yı her zaman desteklemiştir. Biz de Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyoruz” şeklinde konuştu. 

Orav, 1992 yılından bu yana Estonya’nın her yıl ortalama yüzde 10 büyüdüğünü ifade ederek, ekonomik kriz nedeniyle Estonya iş dünyasının yeni pazarları keşfetmenin önemini daha iyi anladıklarını ve Türkiye’nin de canlı pazarı ile büyük bir ülke olarak dikkat çektiğini vurguladı.

Türk işadamlarının da Estonya’yı keşfetmiş olmaları da iyi bir gelişme olduğuna dikkat çeken Orav, Estonya ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Estonya, coğrafi olarak Kuzey ve Baltık ülkelerinin tam ortasındadır. Şeffaf ve basit bir vergi sistemi vardır. Fiyatlar itibariyle kuzey ülkelerine göre hala avantajlı bir ülkedir. Özellikle bilişim teknolojileri noktasında ciddi bir alt yapımız var ve bunu diğer ülkelerle paylaşmak istiyoruz. Estonya’da tüm devlet çalışmaları bilgisayar ortamında yapılmakta, vatandaşlar devletten aldıkları bütün hizmetler bilgisayar ortamında yararlanmaktadırlar.  Estonyalı vatandaşlar dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, elektronik kimlikleri vasıtasıyla oy kullanabilmektedirler.”

Estonya Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Piia Soms ise, Türkiye Estonya ekonomik ilişkileri ve yatırım imkanlarını anlatan bir sunum yaptı.  Soms, Estonya’nın aldığı tedbirlerle, kamu ve özel sektörün sağlam duruşuyla dünyada yaşanan ekonomik krizden komşularına oranla daha az etkilendiğini söyledi.

Estonya’nın ticari ortakları arasında Türkiye’nin 19’ncu sırada yer aldığını ifade eden Soms, “2008 yılı itibariyle Türkiye, Estonya’nın toplam ticaretinin yüzde 1’ini oluşturmaktadır. Estonya Türkiye’ye ağırlıklı olarak metal ve metal ürünleri, kürk ve kürk ürünleri ihraç ederken, Türkiye’den tekstil ve tekstil ürünleri, ulaşım araçları ile makine ekipmanları ithal etmektedir” diye konuştu.

Estonya’nın yatırım avantajlarını anlatan Soms, Estonya’da şirket kurmanın maliyetinin çok düşük olduğunu ve bilişim teknolojilerinin gelişmiş olmasının önemli bir avantaj olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantı sonrası Konya Sanayi Odası Başkan Vekili Tahir Şahin, Büyükelçi Aivo Orav’ı sevgi ve hoşgörü şehri Konya’da görmekten mutlu olduklarını belirterek, “Kökleri geçmişe dayalı olan Estonya, genç ve dinamik bir ülke. Türkiye ve Estonya’nın ortak bir çok yönünün olduğuna inanıyoruz. Konya olarak en kısa zamanda Estonya’yı ziyaret ederek bir takım ortak girişimlerde bulunacağız” diye konuştu.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA