• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
‘Torba Yasa’ kabul edildi
29 Aralık 2010 Çarşamba 19:49

‘Torba Yasa’ kabul edildi

Toplam 113 maddeden oluşan, gerekçeleriyle 163 sayfa olan bu değişiklik tasarısı, birbirinden farklı çok sayıda başlığı gündeme alıyor. Bu özelliğinden dolayı kamuoyunda bu tasarıya torba yasa deniyor.
Vergi borçlarından öğrenci affına kadar 150’ye yakın maddeyi içeren ‘Torba Yasa’, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarının kanunlaşmasıyla toplumsal yaşamın birçok alanında yeni düzenlemelere gidilecek.

Kamuoyunda torba yasa olarak bilinen tasarı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” adıyla 29 Kasım 2010 tarihinde TBMM’ye sunuldu. 3 Aralık'ta “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” başlığı altında ek maddelerle genişletilen torba yasa iş kanunundan, sosyal güvenliğe kadar pek çok alanda, önemli değişiklikler öngörüyor.

Muhalefetin tepkisine neden olan ve borç yapılandırmasını riske atan itirazlar büyük oranda aşıldı. Üst komisyonun da önümüzdeki günlerde tasarıyı görüşmesi ve yılbaşından önce Genel Kurul’a sevketmesi planlanıyor. Meclis Genel Kurulu’nun ocak ayının ilk haftasında tasarıyı çıkarması bekleniyor.

Görme engelli İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, torba yasadaki engellilerle ilgili düzenlemenin istihdamda engellileri zorda bırakacağı gerekçesiyle itiraz etti.

Tasarıdaki önemli maddelerden birisi il özel idareleri veya belediyelerin sürekli işçi kadrolarında çalışan “ihtiyaç fazlası” işçilerin, Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatındaki sürekli işçi kadrolarına atanmasını öngörüyor.

“Başarı, üstün başarı değerlendirmesi ve ödül” başlığı altında getirilmesi öngörülen düzenleme ile performans kriterleri gündeme getiriliyor.

Tasarıda “çağrı üzerine çalışma”, “evden çalışma” ve “uzaktan çalışma” gibi kısa süreli çalışma tanımları oluşturuluyor.

Torba yasada en önemli maddelerden birisi yükseköğretimde öğrenci affı. Yükseköğretim kurumlarından mezun olmak için konulan yıl sınırlaması kaldırılıyor.

Yasa tasarısına son anda eklenen maddelerden biri de internet üzerinden alkol satışını yasaklıyor. İlgili ek maddeye göre internet üzerinden içki satanlar 20 bin liradan 100 bin liraya kadar para cezasına çarptırılacak.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA