• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
8 Mart Dünya Kadınlar Günü
08 Mart 2015 Pazar 16:46

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

 muş’ta, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadınlara yönelik kutlama programı düzenlendi.
Muş Valiliği, Muş Belediyesi ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Muş Öğretmenevi’nde kutlama programı düzenlendi. Programa, siyasi partilerin kadın kolları başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kadın milletvekilli aday adayları ve davetliler katıldı. Muş’ta ilk defa böyle bir organizasyon yapıldığına dikkat çeken Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hamdullah Karasu, etkinliğe toplumun bütün kesimlerinin davet edildiğini söyledi.
Belediye Başkanı Feyat Asya da, bu tür etkinliklerin kurumlar arası diyalogun geliştirilmesi ile mümkün olduğunu kaydetti. Başkan Asya, “Benim doğduğum coğrafyada önce kadınlar uyanır. Sonra güneş doğardı. Güneşi kadınlar doğururdu” ifadelerini kullandı.
Anadolu kadınının çektiği sıkıntılara değinen Asya, “Seherden önce kalkıp, hayatın zorlu mücadelesini veren, tandırda ekmek pişiren, ahırda inek sağan, tarlada çapa yapan, beşikteki bebeğini sırtına vurup harmana giden ve şehirlerin sosyal sıkıntısıyla mücadele edip toplumun bir parçası olan bütün emekçi kadınların, anaların, bacıların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. Bir eş olarak, bir evlat olarak kadını Allah’ın bir emaneti olarak görmek ki sevgili Peygamberimizin Veda Hutbesi’nde kadının bir emanet olarak bizlere verildiğini ifade ettiğini hatırlatmak isterim. Bu, kadına karşı ayrımcılık değil, tam tersi kadını baş tacı etmektir, kadını yüceltmektir. Ayaklarının altına cennet serilen kadının analık vasfına vurgu yapmak, kadına karşı ayrımcılık değil, ama tam tersine ona karşı sonsuz bir hürmetin ifadesidir” şeklinde konuştu.
"KADININ İHMAL EDİLDİĞİ TOPLUM VARLIĞINI SÜRDÜREMEZ"
Kadının ihmal edildiği, ikinci plana atıldığı, yok sayıldığı bir toplumun varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürmesinin mümkün olmadığına vurgu yapan Başkan Asya, “Kadınlarımızın toplumun her alanda kendini gösterebilmelerinin yanı sıra faaliyetlere ve yönetime ortak olmaları da gerekmektedir. Aile kurumunun temel taşı olan kadınlarımızın, hayatın bütün alanlarına etkin bir şekilde katılmalarını sağlayacak şartları hazırlamak hepimizin ortak sorumluluğudur. Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) ‘Kadınların haklarına riayet ediniz. Onlara şefkat ve sevgiyle muamele ediniz. Onlar hakkında Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları Allah’ın emaneti olarak aldınız, onların namuslarını ve iffetlerini Allah adına söz vererek helal edindiniz. Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, onlarında sizin üzerinizde hakları vardır’ buyurarak, yüce dinimizde de her zaman kadına verilen önemin ve kadınlarımızın haklarının çiğnenmemesi hususunun altı önemle çizmiştir. Bu kadar hassasiyet gerektiren bir konuda iktidarımız da duyarsız kalmayarak kadınlarımızla ilgili birçok çalışmaya imza atmıştır. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm dünyada kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemlerini ve isteklerini dile getirdikleri, birlik ve beraberlik günü olarak kutlanmaktadır. Değerli varlıklarımız olan kadınlarımız bir gün değil her gün hatırlanmalı. 365 gün üreten kadınlarımızın günüdür. Toplumsal yaşamda kadınların sorunlarının sona erdirilmesi için hepimiz gayret göstermeliyiz” dedi.
“HÜKÜMETİMİZİN KADINLARA VERDİĞİ DEĞER ORTADADIR”
Ak Parti hükümetinin kadına, kadınların eğitimine ve kadınların sosyal ve ekonomik hayata atılmaları konusunda yaptığı çalışmalara da değinen Başkan Asya, “Bu anlamda hükümetimizin başlattığı Ana-Kız Okuldayız Kampanyası ile 500 bini aşkın okuma-yazma bilmeyen kadınımız okullu oldu, okuma yazma öğrendi. Haydi Kızlar Okula Kampanyası ile eğitim imkânından yoksun bırakılan 350 bin çocuğumuz okula kazandırıldı. Evlerinde yaptıkları örgü, dantel, dokuma gibi ürünleri satarak gelir elde eden kadınlarımız, 15 günlük prim ödeyerek 30 gün sigortalı olma imkânına kavuşturuldu. Kadınımızı her alanda daha güçlü hale getirmek için Anayasa değişikliği ile pozitif ayrımcılık ilkesi getirildi. 2009 Yerel Seçimleri’nde AK Parti’den 667 belediye meclisi, 56 il genel meclisi olmak üzere toplam 723 kadınımız, meclis üyesi sıfatıyla yerel karar alma mekanizmalarında yer aldı. Çalışan kadınların vefatlarında hak sahibi eş, çocuk ve anne babasına ölüm aylığı bağlamaya başladı. Engelli çocuğu olan anneye 5 yıl erken emeklilik hakkı tanındı. Kadın girişimciliğinin teşvik edilmesi ve yoksulluğun önlenmesi için valiliklerce Mikro Kredi uygulamaları başlatıldı. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Ancak kadınlarımız için atılan adımlar eksilmeyecek hükümetimizin başlattığı yenilikler daha da artacaktır” şeklinde konuştu.
Muş Valisi Vedat Büyükersoy ise, “Kadınlar sahip olmaları gereken demokratik haklarına, birçok gelişmiş ülkenin aksine, ülkemizin kurulduğu ilk yıllardan itibaren sahip olmuşlardır. Devletimizin çıkardığı yasalar ile kadınlar her alanda erkekler ile eşit haklara sahip, ülke yönetiminde, bilim ve teknolojinin hâkim olduğu her alanda söz sahibi olması ile toplumumuzda daha saygın hale gelmiştir. Yaşamımızın her anında varlıklarıyla onurlandığımız, ihtiyacımız olduğunda desteklerini esirgemeyen, eğiten, yetiştiren, bizi biz yapma yolunda yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren fedakâr kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Kadınlarımız, sadece şefkatli ve merhametli oluşları ile değil yeri geldiğinde göstermiş oldukları fedakârlıkla da ailenin temel taşları olduklarını kanıtlamışlardır. Kadına yönelik şiddet ve çocuk yaşta evliliklerin yaşanmaması için devletimizce yasal düzenlemeler ve önemli çalışmalar yürütülmekte ise de bu konuda başta sivil toplum kuruluşları ve tüm vatandaşlarımıza önemli görevler düşmektedir” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından ikram, müzik dinletisi ve eğlence programı düzenlendi. Etkinlikte Eğitim-Bir-Sen Muş Şubesi Kadın Kolları Komisyonu üyeleri tarafından kadınlara karanfil dağıtılırken, Muş Valiliği ve Muş Belediyesi tarafından hazırlanan hediyeler de katılımcılara dağıtıldı.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından gönderilen çam fidesi, Muş Valisi Vedat Büyükersoy’un eşi Kadriye Büyükersoy ile Belediye Başkanı Feyat Asya’nın eşi Suna Asya tarafından Muş Öğretmenevi’nin bahçesine dikildi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA