• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
#529 kardeşine sahip çık
08 Nisan 2014 Salı 09:10

#529 kardeşine sahip çık

Mısır'da Sisi cuntasının 529 İhvan üyesi hakkında verdiği idam kararına, Müslüman ülkeler sessiz kalırken, sosyal medyada #529KardeşineSahipÇık' hashtag'ı birinci sıraya oturdu.

Mısır'da darbe karşıtı 529 kişiye 'şiddete teşvik' suçlamasıyla verilen idam kararı dünya liderlerinin gündemine bile girmedi. İdam kararı yakın zamanda infaz edilecek olmasına rağmen şu ana kadar Müslüman ülkelerden caydırıcı bir tepki gelmemesi eleştirisi konusu oldu. Verilen karara Türkiye'de ve dünyada sosyal medya üzerinden gösterilen tepkiler, '529KardeşinAsılıyor', 'StopExecutionsinEgypt', 'DünyaMısırdakiİdamaSessiz' gibi başlıklarla paylaşılıyor. Vatandaşlar, idam kararına tepki gösterirken, kampanya Türkiye ve dünya gündeminde birinci sıraya oturdu. Ayrıca Twitter'da kullanıcılar tarafından dünya liderlerine idamları durdurmaları için çağrılar yapılıyor. Kısa sürede çok sayıda paylaşım alan kampanyada vatandaşlar idam kararının zulüm olduğunu ve dünyanın buna 'dur' demesi gerektiğini dile getiriyor, herkesin gözü önünde yapılan insanlık dramına sessiz kalmanın tarihi ayıp olacağını da vurguluyor.

FATİH CAMİİ'NDE MISIR EYLEMİ

Sosyal medyadaki tepkinin yanı sıra dışarıda da protesto gösterileri düzenleniyor. Fatih Camii önünde bir araya gelen vatandaşlar, Mısır'da İhvan üyelerine karşı verilen idam kararına tepki gösterdi. Mısır'ın her zaman yanında olduklarını belirten sloganların atıldığı yürüyüşte sürekli tekbir getirildi. Sosyal medyadan idama tepkilerini dile getiren vatandaşlar ise en çok Peygamber Efendimiz'in (sas) şu hadisi şeriflerini paylaşıyor: 'Müslümanların dertleri ile ilgilenmeyen onlardan değildir.' 'Müslüman, Müslüman'ın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu zalimlere de teslim etmez.'

Mahkeme başkanı meydan okudu

Çoğunluğu İhvan mensubu 529 kişiye 'şiddete teşvik' suçlamasıyla idam cezası veren Mina Ceza Mahkemesi Başkanı Said Yusuf, uluslararası toplumun tepkilerini 'yersiz' bulduğunu söyleyerek meydan okudu, Mısır'da kararı protesto eden halkın ise 'provakatör' olduğunu iddia etti. İdam kararlarını protesto eden İhvan mensubu gençleri 'terörist' olarak yaftalayan Yusuf'un ve ailesinin Mısır hükümeti tarafından özel olarak korunduğu biliniyor.

Devrimin aktörlerine hapis cezası

 

Mısır'da 2011'deki devrim sürecinde etkin rol oynayan 6 Nisan Hareketi'nin kurucuları hakkında verilen 3 yıl hapis cezası onaylandı. AA muhabirinin yargı kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Kahire'deki Polis Enstitüsü'nde görülen hapis kararına yönelik itiraz davası istinaf mahkemesi tarafından reddedildi. Buna göre, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan 25 Ocak 2011 devriminin gerçekleşmesinde etkili olan hareketin kurucu isimleri Ahmed Mahir, Ahmed Duma ve Muhammed Adil'in 3 yıl hapse mahkum edilmesini öngören karar onandı.

Mısır'da Mina Ceza Mahkemesi'nde geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen ve 20 dakika süren duruşmada, dakikada 26 idam kararı açıklanmıştı. Müftüye sevk edilen kararla ilgili son hükmün 28 Nisan'da okunacağı belirtiliyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA