• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
50 kriz tedbiri
23 Mart 2009 Pazartesi 15:57

50 kriz tedbiri

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Küresel Krizle Mücadele İçin Bugüne Kadar Elliye Yakın Tedbir Uygulamasını Hayata Geçirdiklerini Söyledi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Küresel Krizle Mücadele İçin Bugüne Kadar Elliye Yakın Tedbir Uygulamasını Hayata Geçirdiklerini Söyledi.
 
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, küresel krizle mücadele için bugüne kadar elliye yakın tedbir uygulamasını hayata geçirdiklerini söyledi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Uşak İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Toplantıda ekonomik gelişmeler, küresel mali kriz ve krize karşı alınan tedbirleri değerlendiren Bakan Çağlayan, küresel ekonomik krizle mücadele için bu güne kadar elliye yakın tedbir uygulamasını hayata geçirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:
 

"Yaşadığımız ekonomik kriz Türkiye'nin çıkardığı bir kriz değil. Kuş gribi virüsü gibi ülkemize dışardan bulaşan bir kriz. Etkilerinin görülmesi kadar doğal bir şey yok. Türkiye dışarıya daha kapalı bir ekonomiye sahip olsaydı krizden bu kadar etkilenmezdik. Biz güçlü bir ekonomiyiz. İhracatın üçte ikisini ABD ve Avrupa ülkelerine yapan, Dünyada 17. büyük ekonomiye sahibiz. Yani küresel bir oyuncuyuz. Böyle olunca krizden etkilenmek doğal. ABD ve Avrupa'da onlarca banka iflas ederken, Türkiye'de hiçbir bankanın burnu bile kanamadı. Bu gün bankacılık sisteminde dünyanın en iyi ülkeleri arasındayız."

-"DÖRT EKONOMİK KRİZ, BİR KALP KRİZİ GEÇİRDİM"-

Türkiye'de çeşitli dönemlerde ekonomik krizler yaşandığını, krizlerin etkilerinin farklılık gösterdiğini söyleyen Bakan Çağlayan, şöyle devam etti:

"Ben bugüne kadar 4 ekonomik kriz, bir kalp krizi geçirdim. Krizlerle nasıl mücadele edileceğini bilirim. Biz Cumhuriyet tarihinde bir ilki gerçekleştirdik. Türkiye'nin Sanayi Envanteri'ni oluşturduk. Bu ne demek? Türkiye'de geçmiş dönemlerde nerede, kim, ne üretir, nasıl üretir, ne kadar üretir hiç bir şey bilmiyorduk. Hazırladığımız Sanayi Envanteri artık önümüzü görebiliyoruz."

-ÖTV İNDİRİMİ, YENİ TEŞVİK YASASI-

Küresel ekonomik krizle mücadele için bugüne kadar alınan tedbirleri değerlendiren Bakan Çağlayan, ÖTV indirimiyle öncelikle krizin psikolojik baskısını azalttıklarını belirterek, bu sayede otomotiv firmalarında hareketlilik yaşandığını kaydetti.

Aynı paketi yurt dışında uygulayan ülkelerin başarılı olamadığını, o ülkelerde birey başına düşen otomobil sayısının yüksek olduğunu bildiren Çağlayan, şunları ifade etti:

"Bizdeyse hala dünya ortalamalarının altında. İnsanlar otomobil alıyor, hem de öz kaynaklarıyla alıyor. Bugün ÖTV indiriminden faydalanarak otomobil alanların yüzde 25'i kredi kullanıyor. Otomotiv firmaları üretimlerine devam etme kararı aldı. Yani başarılı olduk. Şimdi sıfır kilometre bir teşvik yasası hazırlıyoruz. Bölgesel ve sektörel teşvik olarak adlandırılan bu yasada üç şeyi hedefliyoruz. Yüksek rekabet gücü, yüksek katma değer ve uluslararası rekabet gücü. Hangi sektörlere ne sağlanması gerektiğini planlayacağız. Yatırımcılar yeni yasaya göre yatırımlarını yapacak. Bu yasa çıktıktan sonra çok ciddi bir yabancı yatırım bekliyoruz. Özellikle otomotiv sektöründe çok önemli gelişmeler yaşanacak. Biz önümüzdeki yıllarda hangi sektörlerin gelişeceğini hesaplıyoruz. Türkiye'nin yıldız sektörlerini belirledik. Amacımız istihdamı artıracak sektörlere yeni imkanlar sunmak. Proje bazlı hazırladığımız yeni teşvik yasasıyla ilgili Bakanlar Kurulu'ndan yetki aldık. 2023 yılında Türkiye'yi dünyanın en güçlü 10 ekonomisi arasına üreterek girebiliriz."

(Anadolu Ajansı)
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA