• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
425 müfettiş paralel takipte
25 Nisan 2014 Cuma 09:10

425 müfettiş paralel takipte

43 ilde 198 soruşturma sürüyor-425 müfettiş bu dosyalara bakıyor-195 kişi görevden uzaklaştırıldı-562'sinin görev yeri değişti-İl dışına tayin sayısı 2 bin 316

Yüzbinin üzerinde dinleme yaptığı ortaya çıkan, 17-25 Aralık darbe girişimlerine imza atan ve devletin en mahrem bilgilerini ele geçirmeyi başaran şebekeye yönelik soruşturmalar sürüyor. Anadolu Ajansı'nın Editör Masası'na konuk olan İçişleri Bakanı Efkan Ala, paralel çetenin kamu kurumlarından tasfiye işlemlerinde gelinen son duruma ilişkin net bilgiler verdi. Yalnızca yasadışı dinleme soruşturması kapsamında, 43 ilde 198 soruşturma yürütüldüğü bilgisini veren Ala, bu soruşturmaları 425 müfettişin yürüttüğünü kaydetti. 'Şu anda soruşturulan personel yani spesifik olarak tespit edilenler 839, savcılığa suç duyurusu 72, görevden uzaklaştırılan 195, soruşturma nedeniyle görev yeri değiştirilenler var, bunlar 562 personel ve il dışına tayin edilenler 2 bin 316 kişi, bu soruşturmalardan dolayı tayin edilenler' diyen Ala, yapılan incelemede elde edilecek sonuçlara göre rakamın günden güne değişeceğini vurguladı. Ala, 'Diğer illerde de çıktıkça, soruşturma derinleştikçe bunlar soruşturuluyor. Bir darbe planlamasıyla karşı karşıya idi Türkiye' dedi.

VALİ ÖĞRETMENDEN TALİMAT ALIR MI!

Hiyerarşik kademeleri altüst olmuş halde devletin yönetilemeyeceğine dikkat çeken Ala, 'Siz bir yere vali atıyorsunuz, o vali oradaki bir öğretmenden talimat alır hale gelmişse, orada hiyerarşik yapı oluşmuşsa, onun emri altına girmişse burada her şey tarumar olur, düzen olmaz, böyle devlet yönetilemez' yorumunda bulundu. Paralel yapının, hedeflerine engel olarak gördüğü her şeye karşı devlet mekanizmasını çalıştırıp sonuç almaya çalıştığını kaydeden Ala, 'Hükümete karşı da bir darbe planı yapıp, bunu yine kendi memurları eliyle gerçekleştirmeye çalışan acayip, ucube bir yapı, bir hareket tarzı, işte bu çıkmıştır. Zamanında müdahale edilmese, gerekli tedbirler alınmasa Türkiye'ye ağır zararlar verebilirdi' ifadelerini kullandı.

HAKİM KARARININ DA DOĞRU OLMASI GEREKİYOR

Devlet içindeki bu tür yapılanmalara neden bu kadar izin verildiği yönündeki eleştirilere yönelik soruyu ise Bakan Ala, 'Biz sivil toplumu destekledik. Paralel yapı sivil toplum olmaktan çıkarak önce ticarileşti, sonra devlet haline gelmeye çalıştı. Bu yapı, hükümete, 'ben geleyim senin yerine' diyerek darbe teşebbüsünde bulundu' şeklinde cevapladı. Devletin, gayrimeşru bir saldırı karşısında bile hukuk içinde kalmak zorunda olduğuna dikkat çeken Ala, 'Devlet meşru yollarla bertaraf eder. Nitekim bu yapılmaktadır. Her kamu görevlisi, herkes suç işleyebilir. Bir hakim, efendim hakim kararı alınmış, hakim kararının kendisinin de doğru olması gerekiyor. Örgüt olmayan kişiye, suç işlemeyen kişiye, hakim ya da yargı, suç isnat edemez' diye konuştu.

Suçlu belirle dosya ve belge topla

Paralel çetenin, suçlu ilan edecekleri kişiyi önceden belirleyerek ona göre dosya ve belge topladıklarını belirten İçişleri Bakanı Efkan Ala, biraraya gelmiş 3 kişiye örgüt denildiğini hatırlatarak, 'O zamana Bakanlar Kurulu da örgüt' dedi. 'İnanılmaz sayıda' kimsenin telekulak mağduru olduğunu söyleyen Ala, şöyle konuştu: 'Hiç ilgisiz insanlar, devlet görevlileri, bir ülkenin en üst düzey, hiçbir biçimde dinlenemeyecek; bunu ancak yabancı casuslar dinler. Yabancılar gelip bunları, dış odaklar dış mihraklar, bu tür konuşmaları dinlemeye çalışır, bunlara karşı siz de tedbir alırsınız. Tanımlamasını artık siz yapın, casuslar ve yabancı mihraklar böyle dinleyebilir. Böyle bir yapılanma olamaz. Ülkenin başbakanı, bakanları en üst düzey karar vericileri nasıl dinlenir?'

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA