• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
41 UMKE ekibi Vanda
10 Kasım 2011 Perşembe 17:04

41 UMKE ekibi Van'da

Sağlık Bakanlığı'na bağlı görev yapan UMKE ekipleri, deprem bölgesinde yürütülen arama kurtarma çalışmaları sonucunda açılan delikten girerek, yaralıya enkaz altında ilk tıbbi müdahaleyi yapıyor
 Van Edremit'te meydana gelen 5.6 şiddetindeki depremin ardından bölgeye çevre illerden Sağlık Bakanlığı'na bağlı görev yapan toplam 26 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) daha giderek, çalışmalara başladı.
     Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk depremden sonra bölgeden hiç ayrılmadıklarını söyledi.
     Bakanlığın, bölgedeki vatandaşların köyler de dahil olmak üzere gezici sağlık hizmetlerini yürüttüğünü anımsatan Çom, aşı ve çevre sağlığına yönelik çalışmaların aksamadan sürdüğünü belirtti. Çom, ikinci depremin ardından da yeni ambulansların bölgeye gittiğini ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri'nin de derhal çöken binaların bulunduğu yerlere ulaşarak diğer kurtarma ekipleri ile birlikte çalışmalara başladığını anlattı.
     Gerek enkazdan çıkarılan gerekse depremin korkusuyla pencereden atlayan yaralılar olduğunu ifade eden Çom, ''Enkazdan çıkarılan yaralıların ilk müdahaleleri öncelikle Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesindeki çadır hastanede yapıldı'' dedi. Çom, daha önce hastanede tedavi gören, ancak psikolojik korkudan dolayı yatmak istemeyen vatandaşların da başka illere sevk edildiğini belirterek, hastaların kara yoluyla ve uçak ambulanslarla transferlerinin yapıldığını bildirdi.
     Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da kabinedeki bazı bakanlarla birlikte ikinci depremin ardından hemen bölgeye gittiğini anımsatan Çom, Akdağ'ın bölgedeki süreci takip ettiğini ve incelemelerde bulunduğunu söyledi.
    
     -25 ilden 26 UMKE ekibi daha bölgeye gitti-
    
     Çom, Bakanlığın her konuda bölge halkının yanında olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti.
     ''Biz, orada kalan ve göreve devam eden personeli ara ara değiştiriyoruz. İkinci depremin ardından hemen bölgeye yakın illerden ambulanslar, UMKE ekipleri yola çıktı. Bölgede ilk depremin ardından 15 UMKE ekibi hazır bekliyordu. Şimdi ilaveten civardaki 25 ilden hemen 26 UMKE ekibi daha gitti ve şu anda bölgede çalışmalarına başladı. Bir UMKE ekibinde 5 kişi bulunuyor. Bölgede daha önceden yaklaşık 100 ambulans ve ekibi zaten oradaydı. Şimdi de 73 ambulans ekibi bölgeye ulaştı.
     UMKE ekibi, enkaza girerek müdahalede bulunuyor. Arama kurtarma ekipleri, yaralıya ulaşacak bir delik açtığında bizim UMKE ekibiz, buradan giderek yaralıya tıbbi müdahalede bulunuyor.''
    
     -Karneleri kaybolan yeşil kartlılar ilaçlarını ''karnesiz'' alabiliyor-
    
     Bölgede bir ilaç sıkıntısı olup olmadığına ilişkin de açıklama yapan Çom, hem Van'da hem Erciş'te eczanelerin uzun süredir görev yapmaya başladığını belirtti.
     ''Yeşil kartlı vatandaşlarımız da karneleri kaybolmuş bile olsa, ilaçlarını karnesiz alabiliyorlar'' diyen Çom, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Kronik hastalarımızın ilaçsız kalmaması için çalışıyoruz. Buna, Türk Eczacılar Birliği de 2 tır ilaç göndererek destek verdi. Hangi ilaçları istediysek onları tedarik ettiler. Biz, kendimiz de çok büyük miktarlar da ilaç gönderdik.
     Şeker hastası gibi, özellikle insülin kullanan hastaların bundan mahrum kalmaması için insülin tedarik edilerek dolaplarda muhafaza edildi. SSPE hastalarımıza ulaşarak, gitmek isteyenler başka illerimize götürüldü. Kalp hastalarının ilaçlarının hepsi tedarik edildi. Nadir görülen bir hastalığa ilişkin ilaca ulaşamayan vatandaşlarımız varsa da bunu öğrendiğimiz anda bakanlık olarak tüm eksiklerini gideriyoruz. Bu vatandaşlarımızın, en yakın sağlık görevlisine başvurması yeterlidir. Bunun dışında 112 ya da 184 aranarak durum bildirilebilir. Kemoterapi ve diyaliz tedavisi alan hastaların tedavileri de bölgede sürüyor.''
    
     -''Çevre sağlık ve koruyucu hizmetlerle ilgili tedbirler alındı''-
    
     ''Çevre sağlık ve koruyucu hizmetlerle ilgili olarak da ilk günden bu yana tedbirlerin alındığını'' anlatan Çom, ''Dün de akademisyenlerden oluşan Halk Sağlığı Uzmanları Derneği'nin hocaları da Bakanlığımızla işbirliği içinde bölgeye gittiler. Ondan önce de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı ile planlanarak gidilmişti. Biz de uzmanlarımızı göndermiştik'' diye konuştu.
     Çom, burada bulaşıcı hastaların ortaya çıkmaması için çalışmalar yapıldığını dile getirerek, ''Özellikle su ve elektrikle ilgili sıkıntılar giderildikten sonra toplu ishal ve su ile bulaşan hastalıkların riski azalmış olacak'' dedi.
     Bilim insanlarınca grip mevsiminin Aralık-Ocak ayında başladığının belirtildiğini ifade eden Çom,''Dışarda ne kadar bir risk varsa, orası için de aynısı geçerli. Bilim adamları 'farklı bir uygulama yapın' derse, biz onu da yapmaya hazırız'' diye konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA