• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
40 gündür yağış düşmemesi çiftçiyi tedirgin etti
30 Nisan 2012 Pazartesi 16:04

40 gündür yağış düşmemesi çiftçiyi tedirgin etti

Her yıl yaklaşık 12 milyon dekar alanda hububat ekimi yapılan Konya Ovası'na 40 gündür yağış düşmemesinin çiftçiyi tedirgin ettiği bildirildi.
Her yıl yaklaşık 12 milyon dekar alanda hububat ekimi yapılan Konya Ovası'na 40 gündür yağış düşmemesinin çiftçiyi tedirgin ettiği bildirildi.
    
Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Merkez Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son birkaç yıldır iyi yağış alan Konya Ovası'nda geçen yıl yüksek bir rekolte yakalandığını belirtti.
    
 Kış aylarında son 30 yılın yağış rekorunun kırıldığını ifade eden Çöklü, bölgede iyi bir rekolte alabilmek için mutlaka Nisan ve Mayıs yağışlarının iyi olması gerektiğini söyledi. Ovaya 40 gündür yağış düşmediğine dikkati çeken Çöklü, şunları kaydetti: 
''Yağış yok ve çiftçimiz tedirgin vaziyette. Konya'da sulanabilir arazi oranı yüzde 20. Sulama ile ancak yüzde 20'lik kısmı kurtarabiliriz. Süreç öyle kısaldı ki birçok yerde kuraklık etkisini göstermeye başladı. 10 gün içinde yağış olmazsa durum vahim. Kuraklığa doğru bir gidiş var. Aşırı rekolte kaybı olacak. İnşallah bugünlerde bölgeye bir rahmet düşer.'' 
     
-Don, rüzgar ve kuraklık üst üste geldi- 
     
Faruk Çöklü, çiftçinin kış yağışlarıyla sezona umutlu girdiğini ancak aşırı soğuklar nedeniyle hububatta don yaşandığını ifade etti. İlk etapta soğukların erken bastırmasıyla buğdayda yüzde 10, arpada ise yüzde 40 civarında don zararı olduğunu anlatan Çöklü, ''Donun ardından tekrar ekim yaptık. Bunun akabinde yaraları sarmadan bir fırtına hadisesi yaşandı. Pancarlar söküldü. Birçok buğday ve arpa söküldü, üzerleri kum ile kapandı. Çiftçi ne yapacağını bilemezken bir de yağış yok. Çok üzgünüz. İyi giderken şartlar bir anda değişti'' dedi. Çöklü, Ziraat Odaları Koordinasyon kurulu olarak çiftçilerin zararlarının karşılanması için Bakanlık nezdinde tüm girişimleri yaptıklarını söyledi. Afetlerin ne zaman ve nasıl geleceğinin bilinmediğini anlatan Çöklü, çiftçilerin tarım sigortası konusunda daha duyarlı olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.  AA
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA