• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
40 bin TL paranız olsa ne yapardınız?
15 Ocak 2011 Cumartesi 21:25

40 bin TL paranız olsa ne yapardınız?

MasterIndex araştırma şirketi, Türk Halkı'nın eline geçen fazla parayı nasıl değerlendireceğini araştırdı.
MasterCard tarafından kredi/banka kartı kullanım, tasarruf ve harcama eğilimlerini ölçümlemek amacıyla, Türkiye'nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde yaptırılan MasterIndex araştırmasına göre, Türk halkının eline fazladan 40 bin TL geçse öncelikle ev/daire almak (yüzde 19) için harcamayı düşünüyor. Ev alma tercihinden sonra ise otomobil alma (yüzde 15) ve altına yatırım (yüzde 9) ikinci ve üçüncü tercihleri paylaşıyor.

Sonuçlar geçen senenin tercihleriyle karşılaştırıldığında "borçlarımı öderim" diyenler azalırken, otomobil almak isteyenlerin arttığı dikkat çekiyor. Daha sonra sırasıyla borç ödemek ve eğitim için harcamak (yüzde 8'er) ve tasarruf yapmak (yüzde 6) geliyor. Fazladan 40 bin TL'yi diğer değerlendirme yöntemleri arasında ise yeni iş kurma, iş geliştirme, sağlık için harcama, gezi / eğlence / tatilde harcama, alışveriş yapma, hisse senedi / tahvil alma, beyaz eşya ve elektronik eşya satın alma yer alıyor.

KADIN/ERKEK AYIRIMINA GÖRE

Fazladan 40 bin TL'yi değerlendirme yöntemleri kadın / erkek ayırımına göre incelendiğinde her iki grupta da ev / daire almanın birinci, otomobil almanın da ikinci tercih olduğu görülüyor. Kadınların üçüncü ve dördüncü tercihlerinin fazladan paralarını ağırlıklı olarak altına yatırmak ve eğitim için harcamak (yüzde 11 ve yüzde 10) olduğu görülürken, erkekler arasında altın alma, borç ödeme, tasarruf yapma ve yeni iş kurmak isteyenlerin yüzde 8'de kaldığı görülüyor.
Ayrıca erkeklerin yeni iş kurma/işini geliştirme konusundaki isteği kadınların bir hayli önünde (erkek yüzde 15, kadın yüzde 10). Kadınlar ise sağlık harcamalarına erkeklerden daha çok önem veriyor.

GENÇLER EĞİTİM, OTOMOBİL, GEZİ DİYOR, YAŞLILAR, EV, SAĞLIK, ALTIN

Yanıtlar yaş kırılımına göre değerlendirildiğinde, 15 - 24 yaş grubunun ilk üç önceliğinin eğitim harcaması, otomobil ve gezi / eğlence / tatil, 55 yaşüstü grubun önceliğinin ise ev / daire almak, sağlık ve altına yatırım olduğu görülüyor.

MasterIndex'in son beş yıllık verileri incelendiğinde, Türk halkının ellerine geçen fazladan 40 bin TL ile ev alma isteğinin her zaman birinci, otomobil alma isteğinin de her zaman ilk üç sırada yer aldığı, yıllar içerisinde bu iki tercihte sapma olmadığı görülüyor.
Araştırma bölgesel kırılımlara göre incelendiğinde Ege Bölgesi'nde yaşayan halkın ellerine geçen fazladan 40 bin TL'yi öncelikle otomobil almak, ikinci olarak da borçlarını ödemek, üçüncü olarak ev almak için harcayacağı görülüyor. Karadeniz Bölgesi'nde yaşayanlar ise işlerini geliştirme ve yeni iş kurmaya diğer bölgelerden daha hevesli. 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA