• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
"Tarım için Tehdit oluşturabilir"
11 Ağustos 2013 Pazar 13:00

"Tarım için 'Tehdit' oluşturabilir"

Güneş enerjisinden elektrik üretecek güneş tarlalarının, bu amaç için tahsis edilen Karapınar Güneş Enerjisi İhtisas Bölgesi dışındaki verimli tarım arazilerine de kurulmasının..

Güneş enerjisinden elektrik üretecek güneş tarlalarının, bu amaç için tahsis edilen Karapınar Güneş Enerjisi İhtisas Bölgesi dışındaki verimli tarım arazilerine de kurulmasının, Konya Ovası'nda tarım için "tehdit" oluşturabileceği uyarısı yapıldı.

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, yaptığı açıklamada, KOP bölgesindeki Konya Karapınar Güneş Enerjisi İhtisas Bölgesi ve Termik Santrali yatırımlarının faaliyete geçmesi ile Türkiye'nin mevcut enerji kurulu güç kapasitesinin yüzde 15 oranında artacağını bildirdi.

Son aylarda Karapınar'daki güneş enerjisi ve termik santrali için yerli ve yabancı yatırımcıların bilgi taleplerinin artmaya başladığını anlatan Babaoğlu, "Karapınar Güneş Enerjisi İhtisas Bölgesi ve Termik Santrali yatırımlarının tam faaliyete geçmesiyle Türkiye, 7 bin 500 megavat ek kurulu güç kapasitesi kazanacak" dedi.

Konya'nın, güneşlenme süresi, radyasyon değeri ve tarımsal amaçlı kullanılamayan geniş düz arazileri ile Türkiye'nin en iyi güneş enerjisi üretim alanlarına sahip ili olduğunu vurgulayan Babaoğlu, bu konuda raporlar hazırlayarak ilgili kurumlara gönderdiklerini ifade etti.

- Sürecin iyi yönetilmemesi durumunda...

Babaoğlu, KOP bölgesinde yer alan Karapınar ilçesinde, 6 bin hektar tarıma elverişli olmayan arazinin güneş enerjisi yatırımlarına ayrıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Karapınar'da mevcut ayrılan yerin en az 3 katı kadar daha tarım dışı ve bu amaçla tahsis edilebilecek alan var. Gerekirse kapsam genişletilerek, aynı amaçla tahsis edilebilir. Ayrıca, Karaman'da da benzer bir bölge oluşturuluyor. Aksaray ve Niğde illerinde de çalışmalar sürüyor. Fakat, son zamanlarda yatırımcıların bölgede gerek tarım, gerek mera sahalarında şahıs veya hazine arazisi satın alma veya kiralama yoluna gittikleri duyumunu almaktayız. Bu, sakıncalı bir durumu ortaya çıkarmaktadır. Tarımsal üretim amaçlı arazilerin bu yolla işgal edilmesine, güneşten elektrik üretimi için şahıs, mera veya hazine arazilerinin kullanılmasına izin verilmemelidir. Sürecin iyi yönetilmemesi durumunda hem et, süt üretiminde yeri olan mera ve tarım alanlarının zarar görmesi, hem de dağınık, ekonomik olmayan plansız enerji üretimi gündeme gelecektir. Bu konuda kanunen yetkili olan İl Toprak ve Mera kurulları hassas davranmalıdır."

- Karapınar, Türkiye enerjisinin kalbi konumunda

"MTA Genel Müdürlüğü tarafından, Karapınar'da bulunan 1,8 milyar ton kömür rezervi ile bölgede 5 bin megavat kurulu güçte bir termik santrali en az 30 yıl işletecek kapasiteye sahip olduğu belirtilmektedir" diyen Babaoğlu, "Burada kurulacak termik santralde üretilecek enerji; Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerinden oluşan KOP bölgesinin yıllık enerji ihtiyacının 1,5 katını temin edebilecektir. Bu üretim kapasitesi ile KOP bölgesi ve Karapınar, Türkiye enerjisinin kalbi durumunda olacaktır" diye konuştu.

Babaoğlu, KOP İdaresi olarak Karapınar'daki enerji bölgesi konusunda yerli ve yabancı yatırımcılara yardımcı olduklarını belirterek, tüm yatırımcıları Karapınar ve KOP bölgesine beklediklerini sözlerine ekledi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA