• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
"Rövanş duygusu içinde olmayız"
08 Ağustos 2013 Perşembe 14:35

"Rövanş duygusu içinde olmayız"

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Ergenekon davasına ilişkin, cezalar yüzünden sevinç ve rövanş duygusu içerisinde olmayacaklarını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ergenekon davasına ilişkin "Türkiye Cumhuriyetinin darbelerle yüzleşme iradesini ortaya koyması, bu sürecin kararlılıkla yürütülmesi tarihimiz açısından bir devrimdir" dedi.

Bakan Çelik, bayramlaşma programlarına katılmak üzere geldiği Adana'da valiliği ziyaret etti. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, vali yardımcıları, daire müdürleri, borsa ve oda başkanları ile bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bayramlaşan Çelik, bayramın memlelete hayırlar getirmesi, her zamankinden daha büyük iyilikler getirmesi dileğinde bulundu.

Irak ve Suriye başta olmak üzere İslam dünyasının bu bayrama kan ve gösyaşıyla girdiğini ifade eden Çelik, "Bu bayramın kendileri için acı ve gözyaşı ile geçen bütün dindaşlarımıza, soydaşlarımıza, onun ötesinde bütün insanlığa hayırlar getirmesini dilerim" dedi.

Türkiye'nin, geçen bayramdan bu yana pek çok tarihi dönemeci atlattığını, ülkenin önüne çıkan zorlukların birlik ve beraberlik içerisinde atlatıldığını dile getiren Çelik, herkesin birlik içinde çalışması ve milletin duasıyla yürüyen süreçlerin daha iyiye ulaşacağını kaydetti.

Ergenekon davası ile ilgili gelişmeler

Çelik, gazetecilerin Ergenekon davası ile ilgili gelişmelere yönelik sorusu üzerine Türkiye Cumhuriyetinin tarihinde darbeler yüzünden pek çok acılarla karşı karşıya kalığını, darbelerin ülkeye büyük zararlar verdiğini söyledi.

Darbe teşebbüsleri ve darbelerin varlığının, devlet içerisindeki bazı çeteleşmelerin kalıcı hale getirdiğini ifade eden Çelik, devletin geçmişte bir hukuk devleti olmaktan çok çeşitli çeteler tarafından paylaşılan vesayetçi anlayışla yönetildiğini dile getirdi.

Çelik, ülkede bundan zarar gömeyen kimse olmadığını vurgulayarak, "Darbe silahlı bürakrasinin kendi ülkesini işgal etmesidir. 1960, 70 ve 80 darbesi, 28 Şubat teşebbüsü bu millete yapılmış büyük ihanetlerdir. Ülkemizin birlik ve beraberliğine zarar vermiştir. Ülkemizdeki pekçok sorunun ortaya çıkmasında, etnik veya mezhebi bir takım fay kırıklarının otaya çıkmasında, kimliklerin, kültürlerin yasaklanmasında, ülkemizin çoğulcu karakterinin yok edilmesinde vesayetçi rejimlerin büyük payı olmuştur" diye konuştu.

Anadolu'nun vatan olmasından beri ülkenin başına gelen en büyük felaketlerin darbeler yüzünden geldiğini işaret eden Çelik, şöyle devam etti:

"İlk defa cumhuriyet tarihinde bir hükümet, AK Parti hükümeti bu darbelerle milletin arzusu ve isteği doğrultusuda açıktan yüzleşme cesareti gösterdi. Netice itibariyle bugün adı koyulmuş pekçok çeteleşmenin üzerine gidildi ve bu darbe teşebbüsleri hukuka havale edildi. Burada dikket etmemiz gereken şey şudur; Bizim yürütme olarak, siyasi irade olarak darbelerle hesaplaşılması konusundaki tutumumuz açık ve nettir. Milletin emanetine, kimsenin çeteci oluşumlarla ya da vesayetçi yaklaşımlarla el koymaya hakkı yoktur. Bu, milletin hukukunu ve egemenliğini gasbetme girişimidir. Bunlar karşısında AK Parti hükümeti her zaman milli iradeden yana durdu. Ortaya çıkan kararlarla ilgili söyleyebileceğim birşey yok. Çünkü süreç devam ediyor, bu süreçte tek tek kişilerle ilgili değerlendirme yapmamız doğru olmaz. Bunların hepsi yargı kararlarıdır. Netice itibariyle meselenin büyük resmine baktığım zaman, Türkiye Cumhuriyetinin darbelerle yüzleşme iradesini ortaya koyması, bu sürecin kararlılıkla yürütülmesi tarihimiz açısından bir devrimdir. Ama tek tek kişilerin aldığı cezalar, ya da yürüyen yargı sürecinin bu cezalarla ilgili bundan sonra temyiz aşamasında nasıl şekilleneceği ayrı bir konudur. Bu yürütmenin işi değildir. Bundan sonrasında Türkiye, önüne bir hukuk devleti ve bir demokrasi vizyonu ile birlikte bakarak yürüyecektir. Hiç kimsenin ceza almasını arzu etmeyiz. Cezalar yüzünden bir sevinç duygusu içerisinde, rövanş duygusu içerisinde olmayız."

Çelik, ceza alınacak bir işlem gerçekleşmişse, hukuk devletine göre suç olan birşey varsa, meşru hükümeti, meşru siyasi iradeyi gayri meşru yollarla devirmeye yönelik teşebbüsler, planlar ve oluşumlar varsa bununla hukuk devleti içerisinde mücadelenin olacağına da dikkati çekti.

Bu konuda da AK Parkti hükümetinin siyasi iradesinin yüksek olduğunu belirten Çelik, bundan sonra Türkiye'nin hukuk devleti yapısını ve Türkiye'nin demokratik standartlarını daha güçlendirebilecek şekilde geleceğe bakılması gerektiğinin altını çizdi.

Tahliyeler ve muhalefetin eleştirileri

Bakan Çelik, CHP Milletvekili Mehmet Haberal'ın tahliyesine yönelik soru üzerine ise kişilerle ilgili yorum yapmayacağını bildirdi. Kanunun açık olduğunu ifade eden Çelik, bu durumda cezaevinden çıkan bir milletvekilinin önündeki prosedürün açık olduğunu aktardı.

Yargı kararlarının çeşitli yönleriyle ve yargılama safahatıyla ilgili eleştiriler olabileceğini dile getiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye açık ve şeffaf bir devlettir. Fakat dikkat edilmesi gereken mesele şudur; Yargı kararlarını eleştirirken buradan yola çıkarak birtakım eksikliklerin, birtakım yanlışlık iddialarının altını çizerek Türkiye'nin çetelerle ve darbelerle mücadelesini hafifsemeye çalışmak, bunu sulandırmaya çalışmak doğru bir yaklaşım olmaz. Önce herkesin darbelerle mücadele, devlet içindeki vesayetçi anlayışla mücadele konusunda yüksek bir hassasiyet ortaya koyması gerekir. Ondan sonra varsa hatalar, yanlışlar, vicdanları yaralayan birtakım unsurlar, eksik bulunan, fazla bulunan taraflar bunlar tabiki değerlendirilir. Ama ben muhalefetin tavrında şöyle bir şeyin tehlikesini ve riskini görüyorum; Mesele usulle ilgili ya da kararlarla ilgili birtakım yanlışları eleştirme noktasından çıkıp, topyekün Türkiye'nin darbelerle, çetelerle ve vesayetçi rejimle mücadelesine gölge düşürme gibi bir aşırı yoruma ve aşırı siyasi tutuma doğru gidiyor. Siyasi partilerin öncelikle görevi darbelerle ve vesayetçi rejimle hesaplaşma konusunda ilkesel bir tutum içerisinde olmaları gerekir.  Birtakım hatalardan yola çıkarak vesayet rejimiyle hesaplaşmayı gölgelememeye çalışmaları gerekir. Gölgelemeleri doğru olmaz."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA