• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
"İçtihat ettik, hata ettik"
20 Eylül 2013 Cuma 16:49

"İçtihat ettik, hata ettik"

Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) kanaat önderlerinden Salahaddin Sultan, İhvan'ın hatalarından dolayı "Allah'tan af Mısır halkından özür" diledi.

Mısırlı ünlü alim, Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareketi liderlerinden Sultan, kendi internet sitesi üzerinden yayınladığı açık mektupta Mısır halkına hitaben, "Devrim sürecinden bugüne kadar İhvan'ın yapmış olduğu hatalardan dolayı değerli Mısır halkından şahsım adına özür diliyorum. Bu özür, Müslüman Kardeşler olarak yaptığımız siyasi hatalardan dolayıdır. Kesinlikle askeri darbeye direniş ve akabindeki katliamlar ile ilgili değildir. Nitekim yapılan katliamların sorumluları çok açık bir şekilde bilinmektedir'' ifadelerini kullandı.

Mısır halkının bir parçası olmalarından dolayı Mısır halkını çok sevdiğini ve onlar için çalışmanın bir ibadet mesabesinde olduğunu belirten Sultan, yaptıkları hataları 4 ana başlıkta topladı.

Mübarek'in istifa etmesini sağlayan 25 Ocak 2011 ayaklanmasını takip eden süreçte askeri yönetimi tanıyıp onlarla diyalog kurmalarını ve kadınlarla gençleri ihmal etmelerinin yanlış olduğunu itiraf eden Sultan İhvan'ın hatalarını şöyle sıraladı:

"Birinci hatamız toplumu aşama aşama kalkındırmak niyeti ile eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman ve Yüksek Askeri Konsey'i (YAK) tanımamız ve onlar ile diyalog kurmamızdır. Fakat şimdi anlıyoruz ki 25 Ocak devrim süreci aktif bir şekilde devam etmesi durumunda tam başarıya ulaşabilirdi. İkinci hatamız yolsuzluk ve bozgunculuğun devletin tüm kurumlarını istila ettiği bir zamanda devrim sürecinde beraber olduğumuz birçok kesim bu ağır yükün altına girmekten kaçınmışken bizim sadece ve sadece Mısır halkının geleceği adına bu ağır yükün altına girmemizdi. Bu savaşı yalnız başımıza değil, devrimi gerçekleştiren tüm kesimleri kapsayacak şekilde birlikte vermemiz gerekiyordu."

"İçtihat ettik, hata ettik"

"İçtihat ettik, hata ettik" diyerek İhvan'ın hatalarının siyasi içtihat hatası olarak kabul edilmesi gerektiğine dikkati çeken Salahaddin Sultan özeleştiri sadedinde şunları kaydetti:

"Üçüncü hatamız devrimin toplumu değiştirip dönüştümesini zamana bırakarak darbecilere, devrime karşı toplarlanma ve karşı darbe yapma fırsatı vermiş olmamızdı. Darbeciler bu süre içinde özellikle medyayı da kullanarak devrimi, devrimin kazanımlarını, devrim liderlerini ve devrimciler arasındaki birliği bozmayı başardılar. Bu süreçte daha hızlı olmalıydık. Karşı devrimcilere hürriyetleri kısıtlama fırsatı vermemeliydik .Dördüncü hatamız Ocak Devrimi'nden bugüne kadar canla başla çalışan ve bu uğurda hiçbir fedakarlıktan vazgeçmeyen iki kesimi ihmal etmemizdi. Kadınları ve gençleri ihmal ettik. Ocak devriminin ilk günlerinden itibaren gençler ve kadınlar yaptıkları başarılı çalışmalar ile devrimin başarılı olacağını bize göstermiş oldular. Darbeye uğramamızda onları ihmal etmemizin payı büyüktür.''

"Kapılarımızdan önce kalplerimizi açtık" diyerek Mısır'ın geleceğini düşünen her kesimi birlik olmaya ve yapılan hatalardan ders çıkarmaya davet eden Sultan, şöyle devam etti:

''25 Ocak devrimini tamamlamak ve hedeflediğimiz kalkınmayı gerçekleştirmek için tüm Mısırlıları ve özellikle de gençleri ve kadınları birlik olmaya ve darbeye karşı dik durmaya çağırıyorum.''

Yayınladığı özür mektubunun yanlış taraflara çekilebilecek olmasının kendisi için ehemmiyet arz etmediğini, önemli olanın Mısır halkının hak ettiği özgürlük ve refaha kavuşması olduğunu vurgulayan Sultan, bu yolda mücadele ederken birçok ağır bedel ödeyen İhvan'ın, bunun karşılığını sadece Allah'tan beklediğini ifade etti.

Ünlü vaiz ve İhvan'ın kanaat önderi Salahaddin Sultan'ın mektubu şu cümlelerle son buldu:

''Rabia meydanında halkın nabzını tuttuk. 25 Ocak devrimini yapan tüm kesimlerle diyaloğa girip devrim karşıtlarının karşısında daha dik durmamız gerektiğini gördük. Bu özrü tüm Mısır halkına sunuyorum. Onlardan ricam, özrümü kabul etmeleri ve bu hedefleri birlikte başarmak için birlik olmamıza katkıda bulunmalarıdır.''

Prof. Dr. Salahaddin Sultan kimdir ?

Mısır'ın Munufiye kentinde 1959 yılında dünyaya gelen Salahaddin Sultan 1987'de İslam hukuku alanında yüksek lisansını, 1992 yılında aynı branşta doktorayı bitirdi.  Sultan başarısından dolayı üniversiteden şeref ödülüne layık görüldü. Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nda etkin kişiliği ile ön plana çıkan Sultan, Mübarek döneminde maruz kaldığı siyasi baskılardan dolayı uzun yıllar Mısır'ın dışında ikamet etti. Dünya Müslüman Alimler Birliği üyesi olan Salahaddin Sultan, Mısır Evkaf Bakanlığı İslam İşleri Yüksek Meclisi Genel Sekreterliği vazifesinin yanı sıra, Amerika İslam Araştırmaları Merkezi başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluşta aktif görev aldı. Kahire Üniversitesi'nde ders veren Sultan, 25 Ocak devriminde de aktif bir rol almıştı. Yayınlanmış bir çok eseri bulunan Sultan'ın ''Bir ıslah ve değişim yöntemi olarak Kehf suresi'' adlı eseri Türkçeye de çevridi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA