• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
"Baz istasyonlarının taşınması mümkün değil"
02 Ağustos 2012 Perşembe 14:32

"Baz istasyonlarının taşınması mümkün değil"

GSM Birliği (GSMA) Araştırma ve Sürdürülebilirlik Bölümü Direktörü Dr. Jack Rowley, baz istasyonlarının şehirlerden uzaklaştırılmasının teknik olarak mümkün olmadığını belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü'nün, baz istasyonlarının insan sağlığı için zararlı olduğunu gösteren ikna edici bilimsel bir kanıt olmadığı sonucuna vardığını iddia eden Rowley, şöyle konuştu:
''Sınır değerler, Uluslararası İyonize Olmayan Elektromanyetik Enerjiden Korunma Komisyonu (ICNIRP) tarafından insan sağlığını korumak için belirlendi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından tavsiye edilen bu sınır değerler dünyada yaygın olarak uygulanıyor. Ortak yaşam alanlarında, baz istasyonu sinyalleri limit değerlerinden 1.000 kat daha düşüktür ve bunlar yayın hizmetleriyle karşılaştırılabilir. Eğer maksat maruziyeti azaltmak ise o zaman TV ve radyo vericilerinin de kapatılması gerekir. Türkiye'de uygulanan sistem küresel teknolojilere dayanır ve Türkiye'de verilen hizmetler mobil iletişimin sağlandığı her yerdekiyle aynı şekilde sağlanır.
Baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılmasının mobil iletişim için gerekli olan hem kapasite ihtiyacını karşılamak hem de kapsama alanı hizmeti sağlamak açısından teknik olarak imkansızdır. Baz istasyonları düşük güçle çalışan cep telefonlarına hem sinyal gönderir hem de bunlardan sinyal alır. Bu durumda mobil iletişim kurabilmek için cep telefonları, baz istasyonlarına yakın olmak zorunda. Ayrıca, bunlar hücresel iletişim olarak adlandırılır. Çünkü her bir anten kullanıcılara bir hücre içinde hizmet verebilir ve yüksek kalitede mobil iletişim hizmeti verebilmek için bu hücrelerin birbirlerine yakın ve sürekli olmaları gerekir.”
Baz istasyonları üzerine yapılan bilimsel çalışmaların insan sağlığına zararlı olduğuna ilişkin bir kanıt sunmadığını öne süren Rowley, şöyle konuştu:
''Baz istasyonlarından yayılan elektromanyetik dalgalar, iyonize olmayan elektromanyetik enerji sınıfına girer. Dünya Sağlık Örgütü, mobil şebekeler tarafından kullanılan düşük seviyeli radyo sinyallerinin uzun ya da kısa vadede hiçbir sağlık tehlikesi oluşturmadığını söylüyor. İngiltere'de halk endişesi hakkında yapılan çalışmaya göre, nüfusun büyük çoğunluğu baz istasyonlarının kaldırılmasıyla acil durumlarda erişim hizmetinin engelleneceğinden endişe duyuyor. Dünya Sağlık Örgütü, az sayıdaki kişi tarafından aktarılan belirtilerin gerçek olduğunu, ancak bunun sebebinin elektromanyetik alanlar olmadığını ve sonuç olarak maruziyeti azaltmanın belirtileri sona erdirmediğini ifade etti.''
Teknoloji Bilgilendirme Platformu Başkanı Serhat Özeren, mobil teknolojilerin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de aynı prensipte çalıştığına dikkat çekerek, “Mobil teknolojiler Türkiye’de değil dünyada da aynı standart ve teknoloji ile kurulmakta ve çalışmaktadır. Mobil iletişimin bir parçası olan baz istasyonları iletişim kurulmasında bir araçtır. Özellikle afet, kaza gibi acil durumlarda mobil iletişimin yokluğuna tahammül edemeyeceğimiz düşünülmelidir” dedi.
Dr. Jack Rowley Kimdir?
GSM Birliği Kamu Politikası – Araştırma ve Sürdürülebilirlik Birimi Direktörü (GSMA)
Jack Rowley, İrlanda Limerick Üniversitesi Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Doktorasını ise Avustralya RMIT Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Dr. Jack Rowley, 2000 yılından bu yana GSM Birliği’nin (GSMA) mobil iletişim ve güvenlik konusundaki çalışmalara ve aktivitelere öncülük edilen Kamu Politikası departmanında görev yapmaktadır. Ayrıca Rowley GSMA’de çevresel uygulamalardan sorumludur. Dr. Rowley, daha önce Telstra (Avustralya) Araştırma Laboratuvarlarında 10 sene görev yapmıştır.  Dr. Rowley’in 90’ın üzerinde yayımı ve sunumu bulunmaktadır.
Serhat Özeren Kimdir?
Teknoloji Bilgilendirme Platformu Başkanı
İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı
İTÜ’de Uçak Mühendisliği ve Elektronik Bilim Uzmanlığı eğitimi alan Serhat Özeren, yüksek lisansını elektronik bilim dalı üzerine yaptı. Özeren aynı zamanda TEDER ve İnternet Geliştirme Kurulu’nun Başkanıdır. 2002 yılında TEDER’i kuran Özeren o yıldan bu yana TEDER’in Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmektedir. TEDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Özeren 12 Şubat 2008 tarihinde Devlet Planlama Teşkilatı’nda gerçekleştirilen seçimde e-Dönüşüm Türkiye Danışma Kurulu Başkanı seçilmiştir. Yine Telekomünikasyon sektörünün önde gelen derneklerinden TÜTED’in de Yönetim Kurulu Başkan yardımcılığını yürütmektedir. MOBİSAD ve TÜBİSAD üyesi olan Özeren, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği üyesi ve Türkiye Eskrim Federasyonu’nun Yönetim Kurulu üyeliği de yapmaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA