• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
"AB ülkeleri kabahatli"
16 Ekim 2013 Çarşamba 18:18

"AB ülkeleri kabahatli"

Başbakan Yardımcısı Arınç, Türkiye İlerleme Raporu ile ilgili "Halkın AB tercihinde büyük bir düşme oldu. Bunun kabahati bizde değil sorumsuz davranan AB ülkelerindedir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun açıkladığı Türkiye İlerleme Raporuna ilişkin, "Halkımızın AB'ye karşı bağlılığında veya tercihinde büyük bir düşme oldu. Yüzde 75'lerden bugün geldiğimiz nokta yüzde 18-20'ler seviyesidir. Bunun kabahati bizde değil. Bunun kabahati, Türkiye'ye bir şekilde engel üstüne engel çıkaranlar, Türkiye'yi sorgulamaya kalkanlar, sorumsuz davranan AB ülkelerinindir" dedi.

Arınç, partisinin Bursa İl Başkanlığı tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde (AKKM) düzenlenen bayramlaşma töreninde yaptığı konuşmada, raporla ilgili gelişmeleri, kente gelirken takip ettiğini söyledi.

Raporun Türkiye için önemine dikkati çeken Arınç, şöyle konuştu:

"Bu, Türkiye için önemlidir. Neden? Çünkü biz AB'de, şu anda 2005'ten bu yana müzakere eden bir ülkeyiz. Halkımızın AB'ye karşı bağlılığında veya tercihinde büyük bir düşme oldu. Yüzde 75'lerden bugün geldiğimiz nokta yüzde 18-20'ler seviyesidir. Bunun kabahati bizde değil. Bunun kabahati, Türkiye'ye bir şekilde engel üstüne engel çıkaranlar, Türkiye'yi sorgulamaya kalkanlar, sorumsuz davranan AB ülkelerinindir. Biz buna rağmen, 50 yılın bir hayali olan, Türkiye'nin AB'ye girme meselesinde geri adım atmadık, dersimize çalıştık, ev ödevimizi yaptık."

Gereğini yapacağız

Arınç, raporda Demokratikleşme Paketine olumlu bakıldığını anlattı.

Paketle ilgili övgü ifadelerinin raporda yer aldığını dile getiren Arınç, "Özellikle hükümetin reformlardaki kararlılığı, yüzde 10 seçim barajındaki değişiklik projeleri, özel okullarda farklı dildeki eğitim, harfler konusu, yargı reformu ve diğer konularda Sayın Başbakanımızın açıkladığı ve büyük bir kısmının bir hafta içinde gerçekleştiği son reform paketine, raporda olumlu bakılıyor. İnsan hakları ve özgürlükler bakımından biz bunu elbette olumlu karşılıyoruz, gereğini yapacağız" ifadesini kullandı.

Askerlik süresi

Uzun dönem askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili dün bayram namazı çıkışında açıklama yaptığını hatırlatan Arınç, böylece hükümetin yeni bir atılım yapmış olduğunu bildirdi.

Bayramdan sonraki günlerde bu gerçekleşirse görevinde 12 ayı dolduran askerlerin derhal terhis edileceğini kaydeden Arınç, bundan sonra askere alınacak gençlerin, yeni sisteme adapte olacağını belirtti.

Süpermarket yasası yılbaşına kadar çıkar

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nda düzenlenen bayramlaşma töreninde yaptığı konuşmada da market ve süpermarketlerle ilgili yasal düzenleme hazırlıklarının sürdüğünü belirterek, "Bu hazırlık umarım ki yeniden birilerinin müdahalesine maruz kalmadan inşallah en azından yılbaşına kadar bu işi çıkartmış oluruz" dedi.

Birbirlerini boğuyorlar

Marketler ve süpermarketlerle ilgili bugüne kadar çok gecikmiş bir yasal düzenlemeyi kısa sürede hayata geçirecekleri bilgisini veren Arınç, şöyle devam etti:

"İsmi ne olur bilmiyorum. Kimisi 'perakendeciler' diyor, kimisi 'tüketiciyi koruma' diyor. Bunların içerisinde ülkemizi bir uçtan bir uca ve adeta yan yana AVM'ler ile dolduran bence çarpık bir anlayışın esnaf lehine korunması ve esnafın daha da gelişebilmesi için bir imkan hazırlayacağız. İçe dönük bir eleştiri yapayım; bunda çok geciktiğimizin farkındayım. Meclis başkanlığım döneminde 2004'ten itibaren bu konuyu her yerde gündeme getiririm. Şunu söyledik; Batıda nasılsa ona göre bir yasa çıkaralım. Büyüklükleri nasıl olacak, şehir dışında nasıl olacak, çalışma saatleri nasıl olacak? Öyle yazalım. Madem Avrupa Birliğine (AB) giriyoruz. Onun normları var. AB'nin bu konudaki normları nasılsa biz de öyle yapalım. 'Sokak içlerine kadar süpermarket olur mu? Bunlar neyin nesi? Bu esnaf nasıl hayatını sürdürecek? Bakkal amca nasıl devam edecek?' diye, Allah şahittir, her yerde yaptığım konuşmaları hatırlamanızı tavsiye ederim. 'Sen meclis başkanısın, söyledin ama bunları yapmadılar.' İşin kötüsü başbakan yardımcısıyım, 5 senedir söylüyorum yine yapmıyorlar. Şimdi zamanı geldi. Zamanı gelmeden çiçek bile açmıyor. Biz bunu konuştuğumuz zaman, Maliye Bakanı para sever, diyor ki; 'Ben para alıyorum, bu marketler benim için kayıtlı bir iştir, kayda tabidir, aldığı sattığı bellidir, kaçak yoktur.' İyi de kardeşim gene olsun. Dünyanın geldiği bir noktada AVM'lere gözlerimizi kapatacak değiliz ama o kadar izin verildi, o kadar bunlar yan yana bir hale geldiler ki vahşi kapitalizm gibi büyüdüler, şimdi birbirlerini boğuyorlar. 300 milyon yatırımla falan bir yer yapılmış, şimdi içi boş, 'Birisi devralsa da kurtulsak' diye bekliyorlar. Bu böyle devam edebilir mi? Hayır."

Arınç, konuyla ilgili olarak daha önce hazırladıkları taslakta, "5 kilometre dışarıda olacak, etrafında otopark için imkan olacak, cumartesi ve pazarları saat 21.00'den sonra çalışmayacak" gibi maddelere yer verdiklerini ancak bunda muvaffak olamadıklarını belirtti.

Artık zamanı geldi

AVM'lerin iflas etmeye başlamasının ardından "Artık zamanı geldi" diyerek yeni bir hazırlık yapıldığına işaret eden Arınç, şöyle konuştu:

"Bu hazırlık umarım ki yeniden birilerinin müdahalesine maruz kalmadan inşallah en azından yılbaşına kadar bu işi çıkartmış oluruz. Biz AVM'lere doğrudan karşı değiliz ama küçük esnafı da boğmasını kabul edemeyiz. Esnaf ve sanatkarlara da zarar vermesine engel olmamız lazım. Elinin emeği, küçük sermayelerle yaşamaya çalışan insanları zamanında birleşmeye davet ettik. Bir kısmı birleşti ama herkesin böyle olması mümkün değil. Dolayısıyla AVM'nin bir standartı olmalı. Bu standart içerisinde inşallah her şeyi güzel bir şekilde görmeliyiz, yaşamalıyız. Bunu başarabilirsek faydalı bir iş yapmış olacağız. Bu kadar iş yaptık, bu kadar denizleri geçtik, küçük bir gölde boğulmaya niyetimiz yok. Bunu da başarmalıyız ki esnafımız ayakta durabilsin, yüzü gülsün, akşam evine bir ekmek götürebilsin, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılasın; tek isteğimiz budur. İnşallah bunda muvaffak olacağımıza inanıyorum."

Bülent Arınç, esnaf ve sanatkarlarla ilgili meslek kuruluşlarından, AVM'ler için yapılacak düzenlemeye destek vermelerini, kamuoyu oluşturmalarını istedi. AA

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA