• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
300 euroluk odada gözaltı
18 Haziran 2014 Çarşamba 08:09

300 euroluk odada gözaltı

Ev ve ofisinde bulunan dinleme cihazlarına ilişkin Başbakan Erdoğan'ın eski koruma dairesine operasyon geldi. 12 kişiyi gözaltına almak için 5 ilde baskın yapan ekipler, polislikten atılma Ahmet Türer'i geceliği 300 Euro'luk Swissotel'de buldu. Zanlılardan 1'i ise yurt dışında olduğu için yakalanamadı.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ev ve ofisinde 'böcek' olarak bilinen dinleme cihazlarının bulunmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında dün ilk gözaltılar geldi. Soruşturmayı yürüten Savcı Duran Çetin'in talimatıyla ve 'casusluk' suçlamasıyla Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen baskınlarda 11 polis gözaltına alındı. Güvenlik güçleri, 12 kişilik listedeki 1 isme ise yurtdışında olduğu için ulaşamadı. Zanlılar arasında Başbakan Erdoğan'ın 5 yıl süresince koruma müdürlüğünü yapan Zeki Bulut ile eski Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanı Mehmet Yüksel de bulunuyor. Her iki isim de Erdoğan'ın bir dönem en yakınında bulunan koruma ekibindeydi.

5 İLDE AYNI ANDA

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ekiplerinin, yoğun incelemeler sonucu Başbakan Erdoğan'ın ofisinde bulduğu böcekleri talep üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştırmasıyla operasyon için düğmeye basma kararı alındı. Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Karabük ve Yozgat'ta sabah 06:00'da eşzamanlı gerçekleşen baskınlar sonucu çoğunluğu bir dönem Başbakanlık Koruma Dairesi'nde görev yapmış 11 isim gözaltına alındı. Ankara'da 6, Yozgat'ta 2, İstanbul, Diyarbakır ve Karabük'te ise 1'er polis yakalanırken, hakkında yakalama kararı bulunan 4. Sınıf Emniyet Müdürü Serhat Demir ise yurtdışında bulunması nedeniyle gözaltına alınamadı. Demir, Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı'nda görevliyken istifa etmişti. Böcek şüphelileri sorgularının yapılması için soruşturmanın yürütüldüğü Ankara'ya götürüldü.

ÖNEMLİ BULGULAR VAR

2012 yılında Başbakan'ın çalışma odasında 'böcek' tabir edilen dinleme cihazı bulunmuştu. Cihazın bulunmasıyla MİT'in yaptığı detaylı aramada 3 böcek daha tespit edilmişti. Böceklerle ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca inceleme yapılarak 3 klasörlük bir rapor hazırlanmıştı. Geçtiğimiz şubat ayında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bölümü'ne verilen raporda şüphelilerin kimlikleri tespit edilmişti. Son olarak Savcı Duran Çetin, MİT tarafından bulunan böcekleri de istemişti. Böcekleri Emniyet, ASELSAN ve TÜBİTAK'ta inceleten Çetin, bu cihazların yansıttığı seslerin hangi merkezden kayıt altına alındığının tespiti için de çalışıyor. Bu konuda üniversiteler ve TÜBİTAK'tan da destek alan Çetin'in önemli bulgulara ulaştığı öğrenildi. Operasyon talimatının da bu gelişme üzerine verildiği belirlendi.

Koruma Daire Başkanı da var

Böcek operasyonu kapsamında gözaltına alınan isimlerden 4'ü Emniyet Müdürü, 1'i ise Emniyet Amiri. Dünkü operasyonlarda yakalananlar şu isimlerden oluştu:

1. sınıf emniyet müdürü Mehmet Yüksel. Eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanı olan Yüksel, şu an itibarıyla Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda görev yapıyor.

1. Sınıf Emniyet Müdürü Zeki Bulut. Başbakan Erdoğan'ın eski koruma müdürü olan Bulut, şu an Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda çalışıyor.

3. Sınıf Emniyet Müdürü Ali Özdoğan. İstihbarat Dairesi Başkanlığında çalışan Özdoğan, şu an itibarıyla A. Gaffar Okkan PMYO'da görev yapıyor.

4. Sınıf Emniyet Müdürü Serhat Demir. Eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı personeli olan Demir, Emniyet'ten istifa etti. Yurtdışında olan Demir, bu nedenle gözaltına alınamadı.

4. Sınıf Emniyet Müdürü Sedat Zavar. İstihbarat Dairesi Başkanlığı'nda çalışan Zavar, şu an itibarıyla Erzurum İl Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapıyor.

Emniyet amiri görevinden ihraç edilen Ahmet Türer. Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı'nda çalışan Türer'in, meslekten ilişiği kesildi.

Komiser Enes Çiğci. İstihbarat Dairesi Başkanlığı'nda çalışan Çiğci, Ankara Gölbaşı ilçesinde görevine devam ediyor.

Başpolis Memuru İbrahim Sarı, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'nde görev yapıyor.

Polis memuru Hurşit Gölbaşı, Başbakanlık Koruma Güvenlik Teknik Şube Müdürlüğü'nde çalışıyor.

Polis memuru Harun Yavuz, KOM Daire Başkanlığında çalışırken, Hakkari İl Emniyet Müdürlüğü'ne nakledildi.

Polis memur Seyit Saydam, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü'nde görev yapıyor.

Polis memuru İlker Usta, İstihbarat Dairesi Başkanlığı'ndan, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü'ne tayin edildi.

Lüks otelde yakalandı

Böcek operasyonunda bir isim, yakalandığı mekan itibariyle dikkat çekti. Bir dönem Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı biriminde çalışan ve Emniyet Amiri pozisyonundayken polislikten ihraç edilip meslekle ilişiği kesilen Ahmet Türer'i güvenlik güçleri, İstanbul'un en lüks mekanlarından Swissotel'de buldu. Adı, 12 kişilik gözaltı listesinde bulunan Türer'in yaklaşık bir aydır bu otelde kaldığı öğrenildi. Polislikten atılma Türer'in, gecelik ücreti 150 ila 300 Euro arasında değişen lüks otelde bir aydır nasıl kaldığı merak konusu oldu. Böcek baskınlarını gerçekleştiren ekipler, Türer'in Swissotel'deki odasında da detaylı arama yaptı. Türer de gözaltına alınan diğer isimler gibi sorgusu yapılmak üzere Ankara'ya gönderildi.

Önce bir sonra üç

Başbakan Erdoğan'ın çalışma ofisinde dinlenme kuşkusuyla yapılan aramada önce bir böcek bulunmuş, ardından MİT'e Aralık 2011'de detaylı bir inceleme yaptırılmış, 2 ayrı yerde 3 'böcek' daha tespit edilmişti. Görüntü değil sadece ses kaydettiği belirtilen dinleme cihazlarının, Başbakan'ın kriptolu telefonlarına yerleştirildiğine dair de iddialar ortaya atılmıştı.

Priz içinde sınırsız şarj

Başbakan Erdoğan'ın özel çalışma ofisindeki prize yerleştirildiği ortaya çıkan 'profesyonel işi' böceğin 250 metre yarıçaplık mesafeye sinyal gönderebildiği belirlenmişti. Koruma ekibindeki polislerden biri tarafından yerleştirildiği düşünülen dinleme aygıtının, sabit prizin üzerine konulan portatif prizin içine konulduğu, böylelikle şarj problemi olmaksızın uzun süre casusluğa imkan verdiği tespit edilmişti.

Afganistan'a kaçmıştı

Gözaltı talimatında bir isim yurtdışında olduğu için gözaltına alınamadı. Başbakan Erdoğan'ın ofisine dinleme cihazı yerleştirdiği iddia edilen şüphelilerden 4. sınıf emniyet müdürü Serhat Demir'in bir süre önce Afganistan'a kaçtığı ortaya çıkmıştı. Savcı Duran Çetin'in önce davetiye çıkaracağı Serhat Demir hakkında, bu davete uymadığı takdirde interpol aracılığıyla kırmızı bültenle yakalama kararı çıkartılacak.

Evler didik didik imajlar alındı

Savcı Duran Çetin'in talimatıyla eşzamanlı olarak Ankara, İstanbul, Erzurum, Diyarbakır, Karabük ve Gölbaşı'nda başlatılan operasyonla 11 yeni ve eski emniyet mensubu gözaltına alındı. Zanlıların ev ve işyerlerinde de aramalar yapıldı. Dijital kayıtların kopyaları alınırken bilgisayarların da imajları kaydedildi. 'Böcek' operasyonu kapsamında, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde görevli bir polis memurunun Karabük'teki baba evinde de arama yapıldı. Evde delil bulunup bulunmadığı yönünde herhangi bir bilgi verilmezken, güvenlik güçleri yapılan arama sonrası sözkonusu adresten ayrıldı. Yozgat'ta gözaltına alınan 2 ismin ise bu kentte misafir olarak bulundukları öğrenildi. Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 4. Sınıf Emniyet Müdürü Sedat Zavar ile Ankara Emniyet Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü'nde görev yapan polis memuru Seyit Saydam, Yozgat'ta bulundukları sırada gözaltına alınarak sorgu için Ankara'ya götürüldü. Operasyon sırasında Başbakanlık Koruma Dairesi eski Başkanı Zeki Bulut'un Çukurambar'daki evi de sinyal ölçen cihazlarla detaylı şekilde arandı. Ekipler 3 saatlik aramanın ardından konutun bulunduğu siteden çantalarla ayrıldı. Bulut, Korumu Müdürlüğü görevinden sonra Denizli Emniyet Müdürlüğü'ne atanmış, son olarak da Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda görevlendirilmişti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA