• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
3 yıllık süre doluyor!
12 Şubat 2014 Çarşamba 11:28

3 yıllık süre doluyor!

Binlerce şirkete tanınan 3 yıllık süre 3 gün sonra doluyor. Bakanlık kendisine tanınan yetkiyi şayet 3 gün içerisinde kullanmazsa eğer sermayesini artırmamış şirketler tarihe karışacak...
Limited şirketlerin sermayelerini 10 bin liraya, anonim şirketlerin de 50 bin liraya yükseltmesi için son gün 14 Şubat. Şayet bu tarihten sonra belirtilen oranlarda sermayelerini arttırmayan şirket olursa kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.
14 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazete 'de yayımlanan Türk Ticaret Yasası'nda anonim ve limited şirketlere ait sermaye tutarları revize edilerek yeniden belirlenmiş ve 3 yıl süre tanınmıştı. İşte anonim ve limited şirketlere yönelik sermaye artırımı için belirlenen bu süre 14 Şubat yani bu Cuma günü sone eriyor.
Yürürlükteki 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu(''TTK'') uyarınca anonim ve limited şirketlerin asgari sermaye tutarlarını anonim şirketleri 50 bin liraya, imited şirketleri ise 10 bin TL'ye çıkarması gerekiyor. Sermayelerini TTK'da belirtilen tutarlara yükseltmeyen belirlenen tutara yükseltmeyen şirketler çalışmıyor kabul edilecek ve kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.
Türkiye'de 780 bin limited, 90 bin de anonim şirket olduğu göz önünde bulundurulduğunda 14 Şubat'ta yürürlüğe girecek olan yeni düzenleme yaklaşık 900 bine yakın şirketi yakından ilgilendiriyor.
SERMAYESİNİ ARTTIRMAYAN ŞİRKETİN ELİ KOLU BAĞLANACAK
Sermayesi belirlenen tutarın altında olan şirketler 14 Şubat 2014 tarihine kadar bağlı bulundukları ticaret sicil müdürlüğüne giderek sermaye artırımında bulunmaları gerekiyor.
Belirlenen süre içinde sermayelerini öngörülen tutarlara yükseltmeyen şirketler "Çalışmıyor" kabul edilerek ticaret hayatına devam edemeyecek. Ticaret Sicili infisah eden bu şirketlerin tasfiye dışında bir işlem yapmasına izin verilmeyecek. Tasfiyeden dönülmesi de asla mümkün olmayacak ve faaliyetlerini yeniden canlandırmasına imkân tanınmayacak. Bir nevi artırımda bulunmayan şirketlerin 15 şubat tarihi itibariyle eli kolu bağlanmış olacak.
SÜRE UZATILMAYACAK
Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde görüş bildiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise süreyi uzatmamayı düşündüklerini söyledi. "Bana göre burada hak düşürücü bir süre verilmiş durumunda, yani geri dönüş olmaz gibi." diyen Yazıcı, " Biz süre uzatımını kullanmayacağız diye deklare ettik ki zaten bugüne kadar bize kurumsal olarak bir sıkıntı ulaştırılmış değil. Biz süreyi uzatmayacağımızı değerlendiriyoruz, uzatmanın doğru olmadığı kanısındayız, zaten 3.5 yıl olmuş." diye konuştu.
TOBB '''UYARI MEKTUBU'' YOLLADI
TOBB'un geçtiğimiz günlerde odalara ve şirketlere gönderdiği mektupta, "Sermayesi 50 bin liranın altında olan anonim şirketlerle, 10 bin liradan az olan limited şirketler sermaye artırımı yapmazsa tasfiye sürecini başlatacağız" denildi
HUKUKÇULAR UYARIYOR!
İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Profesörü Dr. Şükrü Yıldız şirket sahiplerini uyarıyor. Yıldız, Bakanlığın kendisine tanınan süre uzatma yetkisini kullanmaması halinde sermaye artırımında bulunmayan binlerce şirket için ticari hayatın sona ereceğini belirtti.
BAKANLIK YETKİSİNİ KULLANMAZSA 15 ŞUBAT'A DİKKAT!
Şirketlere esas sermayelerini kanunda gösterilen tutara uygun hale getirmeleri için 6103 sayılı Kanunun 20. maddesine uygun olarak 6102 sayılı TTK'nın Resmi Gazetede yayınlandığı 14 Şubat 2011 tarihinden itibaren üç yıllık bir süre tanındığını ve bu sürenin 14 Şubat 2014 tarihinde sona erdiğini belirten Yıldız, Bakanlığın bu süreyi birer yıl olarak en fazla iki yıl daha, yani 14 Şubat 2016 tarihine kadar uzatma yetkisi bulunduğunu ancak 10.02.2014 tarihi itibariyle Bakanlığın bu yetkisini kullanmadığı görüldüğünü ifade ederek, bu yetkinin 14 Şubat 2014 tarihine kadar Bakanlık tarafından kullanılmaması durumunda, esas sermayesini elli bin Türk Lirasına çıkartmayan anonim şirketler ile esas sermayesini on bin Türk Lirasına yükseltmeyen limited şirketler için 15 Şubat 2014 tarihinin sonun başlangıcı olduğunu söyledi.
ÖZEL TASFİYE UYGULANACAK
Şirketlerin tasfiyeleri ve ticaret sicilinden kayıtlarının silinmesi, 1 Temmuz 2014 tarihine kadar, 6102 sayılı TTK 'da belirtilen tasfiye usulüne uyulmaksızın, 6335 sayılı Kanunun 38. maddesi (6102 sayılı TTK geçici madde 7) hükümlerine göre yapılacağını vurgulayan Yıldız, ''Bu nedenle henüz esas sermayelerini 6102 sayılı TTK'da öngörülen tutara yükseltmemiş anonim ve limited şirketlerin hukuki varlıklarını devam ettirebilmeleri için 14 Şubat 2014 tarihi önem arz etmektedir. Bu tarihin geçirilmesi durumunda anılan şirketler kendiliğinden sona erecek ve özel bir tasfiye usulü gerçekleştirilerek, ticaret sicilinden de kayıtları silinecektir.'' diye konuştu.
2001'DEKİ KARAR 2012 YILAN KADAR UZATILMIŞ
Yıldız, bu tarz kararın 2001 yılında da alındığını hatırlatarak, o dönem, sermaye artırımı için verilen süreler içeresinde gerekli sermaye artırımını yapmayan veya yapamayan anonim ve limited şirketlerin bu nedenle münfesih duruma düşecekleri konusunun Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından sürekli duyurulmuş olmasına rağmen, Bakanlığın 2002 yılından 2012 yılına kadar yayınladığı Tebliğlerle bu süreyi hep uzattığına da dikkat çekti.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA