• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
3 günde 93 milyar dolar kaybettiler
15 Eylül 2016 Perşembe 16:01

3 günde 93 milyar dolar kaybettiler

Küresel piyasalardaki satış dalgası dünyanın en zenginlerini de vurdu.

Cuma gününden salı akşamına kadarki 3 iş gününde yaşanan satış dalgasında 400 büyüğün hisselerinden toplam 93 milyar dolar eridi. En büyük kaybı, Zara markasıyla bilinen İspanyol tekstil imparatoru Amancio Ortega yaşadı. 75.9 milyar dolar servete sahip olduğu tahmin edilen Ortega'nın hükmettiği hisseler 3.3 milyar dolar değer kaybetti. 87.3 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri listelerinin en tepesine abone olan Microsoft kurucusu Bill Gates'in servetinden de 2.4 milyar dolar eridi. İnternet alışveriş sitesi Amazon.com'un kurucusu ve 66.2 milyar dolarlık zenginliğin sahibi Jeff Bezos'un hisselerinin değeri ise 3 iş gününde 1.9 milyar dolar düştü. 65.8 milyar dolarlık ABD yayın kuruluşu Bloomberg, 400 büyük servet sahibinin kayıplarının toplamının 93 milyar doları bulduğunu hesapladı.

Satış dalgasına yol açan sebeplerden biri, ABD bankası Wells Fargo çalışanlarının müşterilerinin haberi olmadan onlar adına 2 milyon civarında sahte hesap açtığının ortaya çıkması oldu. Wells Fargo, olaya karıştığı düşünülen 5 binden fazla çalışanını işten çıkardığını ve müşterilerine haksız işlem ücretleri nedeniyle 2.6 milyon dolar ödeyeceğini duyurdu. ABD Tüketici Finansal Koruma Bürosu (CFPB) yetkilileri ise bankayı 185 milyon dolar cezaya çarptırdı.

HİSSELERİ ÇAKILDI

Haberin duyulduğu perşembe gününden çarşamba gününe kadar, dünyanın piyasa değeri en yüksek bankası olarak gösterilen Wells Fargo hisseleri yüzde 5.9 değer kaybetti. Böylece, 9 milyar dolarlık kayıpla değeri 236 milyar dolara gerileyen Wells Fargo, unvanını diğer bir ABD bankası olan JPMorgan Chase'e kaptırdı. JPMorgan Chase'in piyasa değeri 240 milyar dolar civarında hesaplanıyor.

Yüzde 10 ile Wells Fargo'daki en büyük hissedar olan Berkshire Hathaway'in hisseleri de yüzde 2 eridi. 65.8 milyar dolarlık servetinin önemli bir bölümü Berkshire Hathaway'de bulunan Warren Buffet da böylece 1.6 milyar dolar kaybetti. ABD Hazine Bakanı Jack Lew, düzenleyici kuruluşların Wells Fargo'daki çarpıklığı başarılı şekilde fark ettiğini belirterek, “Bu an herkesin bir durup, gerekli korumalar olmadığında sistemin ne kadar tehlikeli olabileceğini hatırlaması gereken andır” diye konuştu. ABD borsalarında çarşamba günü nispi toparlanma gözlenirken, Bloomberg, Uluslararası Enerji Ajansı'nın petrol fiyatlarındaki düşüklüğün 2017 sonuna kadar süreceğine ilişkin açıklamasının da satış dalgasını körüklediğini dile getirdi.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA