• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
250 yıllık tarih caminin çatısında bulundu
23 Ocak 2013 Çarşamba 11:46

250 yıllık tarih caminin çatısında bulundu

Konya'da bir caminin çatısında temizlik yapılırken bulunan çok sayıda Kur'an-ı Kerim cüzü, 200-250 yıl öncesine ait hat levhalar ile 2 adet el yazması Kur'an-ı Kerim, Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi..
Konya'da bir caminin çatısında temizlik yapılırken bulunan çok sayıda Kur'an-ı Kerim cüzü, 200-250 yıl öncesine ait hat levhalar ile 2 adet el yazması Kur'an-ı Kerim, Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ne teslim edildi.
 
 
Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, yapılan açıklamada, kent merkezindeki Şems-i Tebrizi Camisi'nin çatısında temizlik yapıldığı sırada tesadüfen tarihi nitelikte eserler bulunduğunu söyledi.
 
 
 Tarihi eserleri bulanların daha sonra kendilerini aradığını ifade eden Şahin, ''Bir komisyon oluşturarak, tarihi eserlerin teslim alınması için camiye gittik. Caminin çatısında bulunan, 200-250 yıl öncesine ait, birçoğu el yazması 40 adet hat levha, 32 Kur'an-ı Kerim cüzü ve çok sayıda Kur'an-ı Kerim ile çok nitelikli 2 adet el yazması Kur'an-ı Kerim, tutanak karşılığı teslim alındı'' dedi.
 
 
-Eserlerin restorasyonu yaklaşık 1 yıl sürecek-
    
     Şahin, ilk etapta temizliği yapılan tarihi eserlerin yaklaşık 1 yıl sürecek restorasyon çalışmasından sonra kütüphanenin demirbaşına kaydedilerek, okuyucuların hizmetine sunulacağını belirtti.
 
 
Söz konusu eserlerin büyük tarihi değerinin olduğunu vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:
     ''Kim tarafından, ne zaman çatıya atıldığı bilinmiyor. Ancak duyarlı vatandaşlarımız, cami temizliği sırasında bunları görüyor. Kendilerine teşekkür ediyoruz. İnanıyoruz ki; birçok caminin mahzeninde, çatısında buna benzer eserler var. Bu tür eserler Konya'da birçok kez çöpte bulundu ama artık vatandaşlarımız bilinçlenmeye başladı. Bunları buldukları anda bize haber verirlerse, komisyon halinde teslim alır ve koruma altında tutarız.''
     Tarihi eserlerin, Şems-i Tebrizi'nin türbesinin olduğu camide bulunduğunu anımsatan Şahin, eserlerin arasında Şems ile ilgili şiirlerin olduğunu, ''Hazreti Şems-i Tebrizi'' ve ''Mevlana'' lafızlarının ve Kur'an-ı Kerim'den ayetlerin bulunduğu levhaların dikkati çektiğini dile getirdi.
 
 
     -''Sanat harikası 250 yıllık hat levha''-
    
     Eserler arasındaki en eski tarihe ait olan levhanın yaklaşık 250 yıllık olduğuna işaret eden Şahin, ''Bu levhada dünyanın fani olduğu, ona talip olanların da şakiler olduğu ifade ediliyor. Alt tarafında da Peygamberimize ait bir hadisi şerif var. Zamanın hat ve tezhip özelliklerini de çok manidar şekilde gösteriyor. Gerçekten sanat harikası bir hat'' diye konuştu.
 
 
 Şahin, levhalar arasındaki en küçük parçanın da teneke üzerine yazılmış bir eser olduğunu, bu levhada da ''Hazreti Mevlana'' yazdığını dile getirerek, ''Kur'an cüzleri de çok bakımlı. Zarar görmemiş, tertemiz. Sanki bugün yazılmış gibi'' ifadelerini kullandı.
    
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA