• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
20 soruda eğitim sistemi!
03 Haziran 2012 Pazar 11:30

20 soruda eğitim sistemi!

2012 - 2013 eğitim öğretim yılında uygulamaya konulacak olan 4+4+4 eğitim sistemiyle ilgili velilerin ve okurlarımızın aklına takılan tüm sorulara yanıt verildi.

İşte, yeni öğretim sisteminin akıllarda bıraktığı soru işaretlerinin yanıtları...

Önümüzdeki dönem hangi ay ve yıl doğumlular okula başlayacak?

66 ayı dolduran çocukların okula gitmesi zorunlu olacak. 60-66 ay arasındaki çocuğunu okula göndermekse velinin isteğine bağlı olacak.

Kayıtlar ne zaman?

Çocuklar 2012-2013 eğitim öğretimyılına 17 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Birinci sınıfa başlayacak çocukların kayıtlarıysa haziran ayında, adrese dayalı nüfus sistemine göre gerçekleşecek. Veliler başvuru için okula dilekçe verecek. Ancak çocukların bulundukları semtteki okullara kaydı yapılacak. Özel okullarda ise ilk kez okula başlayacak olan öğrencilerin kayıtları daha önce de olduğu gibimayıs ayının üçüncü haftasından bu yana devamediyor.

Veli çocuğu okula göndermek istemezse ne olacak?

66 ayını dolduran çocuğunu veli okula göndermezse ceza alacak.

Veliye verilecek ceza nedir?

Okula göndermediği her gün için 15 TL artı 500 TL idari para cezası ödemek zorunda kalacak.

Çocuğun gelişimi aile tarafından yeterli görülmüyorsa ya da 66 aydan küçük çocuklar okula gönderilmek isteniyorsa ne yapılacak?

Eğer veli 60-66 ay arasındaki çocuğunu okula vermek isterse çocuk gelişimuzmanlarına danışarak okula verebilecek. Çocuğun gelişiminin uygun olmadığı durumlarda Milli EğitimBakanlığı'na (MEB) bağlı gelişimuzmanlarından rapor alınması gerekecek.

Seçmeli dersler nasıl, kaçıncı sınıfı kapsayacak?

Seçmeli dersler öğrenci 4. sınıfı bitirip ikinci 4 yıla, yani ortaokula geçtiğinde başlayacak. Öğrenci ortaokul ve lise öğrenimi süresince seçmeli derslerden birini alacak. Okullarda talebe göre seçmeli ders sınıfları oluşturulacak.

Seçmeli ders öğrencinin ortalamasını etkileyecek mi?

MEB, seçmeli derslerin öğrencinin yıl sonu başarı notuna etki edip etmeyeceğini yönetmelikle belirleyecek. Mevcut sistemde seçmeli dersler not ortalamasına etki ediyor. Ancak bakanlık, öğrenci seçtiği derslerden “başarılı” ya da “başarısız” olarak değerlendirilecek diye düzenleme yapabilir.

SEÇMELİ DERS LİSEDE DEĞİŞTİRİLEBİLİR

Öğrenci seçmeli derslerden birini seçmek zorunda mı?

Öğrenci seçmeli derslerden birini seçecek. Bu din ağırlıklı dersler olabileceği gibi sosyal ve fen bilimine yönelik dersler de olabilecek. Öğrenci ortaokulda spor seçmeli dersini tercih ettiyse lisede de aynı dersi seçmek zorunda olmayacak. Lisede tercihini değiştirebilecek.

Öğretmen yoksa ne yapılacak?

Belirlenecek seçmeli dersleri verecek öğretmen kadrosu okul idarelerince belirlenecek.

Lise son sınıfa geçen öğrenci de isterse Kuran-ı Kerim'i seçmeli ders olarak alabilecek mi?

Bu yıl lise 1. sınıfta okuyan öğrenci, gelecek yıl yenilenen sistemle istediği seçmeli dersi seçebilecek. Lise son sınıfa geçen öğrenci için de bu kural geçerli.

“Hz. Peygamberimizin Hayatı” seçmeli dersinde diğer peygamberler de işlenecek mi?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmelikle diğer peygamberlere ait dersler de farklı din derslerini seçen öğrencilere okutulacak. “Hz. Peygamberimizin Hayatı” dersinde Hz.Muhammet ele alınacak. MEB, dersin içeriğine diğer peygamberlerle ilgili bilgiler de koyabilecek.

Farklı din ve mezhepler için de seçmeli ders konulacak mı?

Farklı dinlere ait seçmeli dersler de okutulacak. Alevilik, Hıristiyanlık, Musevilik gibi farklı din ve mezheplerin eğitimi talep doğrultusunda verilecek. Bu dinlere ilişkin seçmeli derslere bakanlık yönetmelikte atıf yapacak. 

Farklı din ve mezheplere ait dersi verecek öğretmen var mı?

Örneğin Aleviliğe ait seçmeli derste Alevilik öğretisine hakim dini bilgisi ve pedagojik yeterliliği olan isimler de seçmeli ders verebilecek. Bakanlık ilahiyat fakültelerindenmezun olan öğrencilerin diğer dinlere ilişkin de ders verebileceği görüşünde.

Çocuklar Kuran dersinde abdest alacak mı?

Hayır. Abdest almak zorunlu olmayacak.

Kızlar başını örtecek mi?

Kız öğrenciler bu derslerde başını örtecek.

Meslek liselerinin ek puanının kaldırılması nasıl etki edecek?

Düzenleme en çokmeslek lisesinde okuyan “okul birincilerini” etkileyecek.Meslek lisesi kökenli adaylara kendi alanlarına ilişkin tercih yapmaları durumunda eklenen artı puan uygulamasına son verildi. Eski uygulamadameslek lisesi öğrencileri kendi alanlarında tercih yapmaları halinde sınav puanlarına en çok 20 puan ekleniyordu. Bu uygulama 2012- 2013 eğitimöğretimyılındameslek lisesine başlayacak öğrencileri kapsayacak.

5'İNCİ VE 8'İNCİ SINIFLAR SİSTEMDEN NASIL ETKİLENECEK?

Okullar nasıl sınıflandırıldı?

İlköğretim kurumları 4 yıllık zorunlu ilkokullar, 4 yıllık zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullar ile imam hatip ortaokullarından oluşacak.

İlk, orta ve lise öğrencileri aynı binada mı ders yapacak?

İlköğretim kurumları, ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar halinde oluşturulacak. Ancak şartlara göre ortaokullar, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilecek. 

5. ve 8. sınıf öğrencileri yeni sistemden nasıl etkilenecek?

Mevcut sistemde okuyan söz konusu sınıflardaki öğrenciler 12 yıllık kademeli eğitim sistemine dahil edilmeyecek. 2011- 2012 eğitim öğretim yılında 4. sınıftan 5. sınıfa geçen öğrenci eski sistemle devam edecek. Ortaokula geçmiş sayılmayacak. Ancak öğrencinin ortaokul binasında mı yoksa ilkokul binasında mı eğitim göreceği Milli Eğitim Bakanlığı'nca belirlenecek.

SBS kaldırılacak mı?

Talim ve Terbiye Kurulu getirilen seçmeli derslere göre yeni müfredat belirleyecek. MEB, SBS üzerinde yapacağı düzenlemeyle sınavın etkisini tamamen azaltacak ve SBS'nin yapısı yetenek ölçen testler şekline gelebilecek.

Gazete Habertürk

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA