• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
20 milyarlık barış
29 Ocak 2014 Çarşamba 09:33

20 milyarlık barış

Fransa ile Sarkozy döneminde bozulan siyasi ve ekonomik ilişkilerde yeni sayfa açılıyor.

Türkiye'ye 22 yıl aradan sonra ilk defa resmi bir ziyarette bulunan Fransa'nın Cumhurbaşkanı François Hollande, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde bozulan ticari ilişkileri tamir edecek. Fransa'nın, Türkiye'de 10 yıl önce yüzde 6 olan ticaret payının, 2012'de yüzde 3'e düştüğüne işaret eden Hollande, 'Bunu kabul edemem. İki ülke arasında yeni bir sayfa açılması ve ilişkilerin dostluğa dönüştürülme zamanının gelmiştir. Ticaret hacminin 20 milyar euroya çıkmasını istiyoruz' dedi. Türk-Fransız İş Forumu'nda konuşan Hollande, Türkiye'ye ziyaretin istisnai bir ziyaret olduğuna değinerek, 'İstisnai oluşunun sebebi aradan geçen 22 yıl değil. Bunun sebebi ilişkilerimizde yeni bir sayfa açtık' dedi.

FRANSA TÜRKİYE'YE HAYRAN

Siyasi ve ekonomik ilişkilerde bir eşik atlandığını belirten Hollande, 'Fransa Türkiye'ye hayranlıkla bakıyor. Çünkü yıllardır Türkiye'de önemli çalışmalar yapıldı. Burada Türkiye'nin son on yıldaki dönüşümünden bahsetmek istiyorum. Türkiye dünyanın 17. büyük ekonomisi haline geldi. Türkiye ile dünyanın geri kalan ülkeleri arasındaki ticari ilişkiler 3 katına çıktı. Bir bağ oluştu Türkiye ile Avrupa arasında Sizler Avrupa'dasınız aslında. Avrupa Birliği'nin (AB) üyesi değilsiniz belki ama Avrupa'da bulunuyorsunuz' dedi.

12 MİLYAR AVROLUK İLİŞKİ

Hollande, '12 milyar avroluk ticaret hacmimiz var. Son on yılda Türkiye'nin tam da yüksek büyüme rakamlarına ulaştığı dönemde yaşanan gelişmeler baktığınızda Fransa Türkiye'de sürekli piyasa payı kaybetti Türkiye'de. Fransa'nın 2002'de yüzde 6'ya tekabül eden Türkiye'deki ticaret payının, 2012'de yüzde 3'e düştüğünü görüyoruz. Bunu kabullenemem. Bunun siyasi ve hukuku sebepleri vardı. Demek ki yeterince bu aramızdaki ilişkiyi yeterince ileriye götürmemişiz. Benim bugünkü görevim bu ziyaretimle bunu yeniden başlatmak. İki yıldır bu ortam zaten değişmiştir. Bir güven ortamı yeniden oluşturuyoruz aramızda. icaret hacmini 20 milyar Euro'ya ulaşmasını istiyoruz' diye konuştu.

Vizede talimatı verdim

Sabah Türk şirketleri temsilcileri ile görüştüğünü anlatan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, 'Kendilerine bir çağrıda bulundum. 'Gidin Fransa'ya yatırım yapın' dedim. 'Peki kısıtlamalar ne olacak vizeler' dendi. Vize sorununun yaşandığı tek ülke Fransa değil ama Dışişleri Bakanlığı'ma gerekli tüm talimatları verdim' şeklinde konuştu.

Hızlı tren çağrısı

Hollande, 'Nükleer enerjiye ki bu yönde bir tercih yapıldı Türkiye tarafından. Bütün bu anlaşmaların imzalanmasından mutluyum. Orient Ekspress'in ardından trend modelimiz değişti. Yüksek hızlı trenler üretiyoruz. Türkiye on bin kilometre yüksek hızlı demir yolu döşeyecek. İhalelere katılmanızı öneriyorum' dedi ve Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine ilişkin 'Fransa yeni fasılları açmak istiyor. İslam ve demokrasi bir arada olabilir. Demokrasiyi seçme kapasitesi her zaman var' yorumunu yaptı.

Körfez'den ilgi var

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı, uluslararası yatırımcıların mart ayı sonundan itibaren daha bir güvenle gelmeye devam edeceğini belirtti. Türkiye'nin yatırım çekmeyi sürdüreceğini vurgulayan Aycı, 'Avrupa'dan, Asya'dan, Körfez ülkelerinden yatırımlar devam edecek' dedi. Fransa'dan da yatırım beklediklerini söyleyen Aycı, 'Enerji, ulaştırma, altyapı, turizm ve sağlık sektöründe Fransa'dan yeni yatırımlar beklenmelidir' açıklamasında bulundu.

Marmaray önemli

Hollande, Marmaray'a da değindi. Türkiye'nin doğu-batı arasında bir kavşak noktası olduğunu ve geleceğe güven veren bir ülke olduğunu vurgulayan Hollande, 'Avrupa'yı Asya'ya bağlayan Marmaray tüneli ile bunu gerçekleştirdiniz ve batıyla doğunun sembolik buluşmasından korkmamak gerekiyor' ifadesini kullandı.

Yatırım yapan riski de alır

Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, Türkiye'de yabancı yatırımcılar için bir risk olup olmadığına ilişkin, 'Herhangi bir risk yok, yatırım yapan riski alır zaten' dedi. Türk-Fransız İş Forumu'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Koç, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın çok güzel konuştuğunu, Fransızlar'ın Türkiye'ye yatırım yapacağını, Türkiye'nin de Fransa'ya yatırım yapması gerektiğini kaydetti.Koç, Türkiye'de yabancı yatırımcılar için bir risk olup olmadığı yönündeki soruyu, 'Herhangi bir risk yok, yatırım yapan riski alır zaten. Hiçbir risk yoksa kar da yoktur' şeklinde cevapladı. Rahmi Koç, son dönemdeki kur oynaklığı ile ilgili ise 'Bununla ilgili konuşmak için erken. Birinci çeyrek geçsin, ondan sonra' ifadelerini kullandı.

Gümrük Birliği için önemli eşik

Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq, Türk-Fransız İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Fransa için önemli bir ticari partner olduğunu belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: 'Ticaret hacmini 20 milyar avroya çıkarma hedefi Fransa Dış Ticaret Bakanı olarak bizim için aşağı yukarı tahminlerimize uygun. İstihdam sizin için de bizim için de çok önemli. Muhakkak ki çok büyük şirketlerimiz var. Türkiye'de çok uygun bir yerler bulunmakta. Bizim deneyimimiz Türkiye'nin her tarafında tekrarlanabilir.'

İlber Ortaylı fenalaştı

Hollande'ın konuşması sırasında, Prof. Dr. İlber Ortaylı fenalaştı. İlber Ortaylı'nın kendine gelerek, salondan ayrılmasının ardından, Hollande, 'Artık Fransız basını sağolsun, İlber Hoca'nın eserlerinin daha iyi tanınacağından kuşkum yok' dedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA