• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
2. Dünya Savaşından sonra ilk
20 Haziran 2014 Cuma 11:52

2. Dünya Savaşı'ndan sonra ilk

BMMYK'nın raporuna göre, mülteci sayısı 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), 50 milyonu aşan mülteci sayısının 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyeye çıktığı uyarısında bulundu.

BMMYK tarafından yayımlanan raporda, 2013'te iç savaşlar, çatışmalar ve şiddet olayları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısının bir önceki yıla oranla 6 milyon artarak 51,2 milyona yükseldiği belirtildi.

Özellikle Suriye, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Güney Sudan'daki çatışmaların, mülteci sayısının artmasında önemli bir etken olduğuna işaret edilen raporda, sadece Suriye'de üç yıla yakın süredir devam eden iç savaş nedeniyle 6,5 milyon kişinin yerlerinden edildiğine dikkat çekildi.

Rapora göre, mültecilerin yüzde 86'sına gelişmekte olan ülkeler evsahipliği yaparken, sanayileşmiş ülkeler sadece yüzde 14 gibi küçük bir gruba sığınma hakkı veriyor.

"Yıllardır mülteci olarak yaşamak zorunda kalan 6,3 milyon insan var"

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Daha devam eden çatışmalar sona ermeden yenileri başlıyor. Yıllardır mülteci olarak yaşamak zorunda kalan 6,3 milyon insan var. Bu insanların çektiği acılardan derin üzüntü duyuyoruz. Masum insanlar, çaresizlik içinde yaşamlarını yitiriyor ve dünya, bu saçmalığa son vermek için hiçbir şey yapamıyor" dedi.

Bazı kampların, okulları, hastaneleri ve işyerleriyle neredeyse kalıcı hale geldiğine işaret eden Guterres, Karen azınlığından 120 bin kişinin Tayland ile Myanmar sınır bölgesindeki mülteci kamplarında 20 yıldan uzun bir süredir yaşam savaşı verdiğini vurguladı.

Guterres, mülteci sayısındaki artışın, yardım örgütleri için büyük bir sıkıntı oluşturduğuna işaret etti.

Listenin ilk sırasında Afgan mülteciler var

BMMYK raporuna göre 2,5 milyondan fazla Afgan mülteci bulunuyor. Afgan mültecileri, 2,4 milyon Suriyeli ve 1,1 milyon Somalili mülteciler izliyor.

Mülteciler arasında 636 bin Sudan, 499 bin Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve 401 bin Irak vatandaşı da bulunuyor.

BMMYK'nın açıkladığı rakamlar arasında, yerlerinden edilmiş ancak ülkelerini terk etmemiş kişiler yer almıyor. BM, dünya genelinde 33,3 milyon yerlerinden edilmiş kişi bulunduğunu tahmin ediyor.

Türkiye iltica ülkesi olacak

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi'nden Volkan Görendağ, mülteciler için Türkiye'nin yakın gelecekte bir geçiş ülkesi olmaktan çıkıp iltica ülkesi olacağını savundu.

Mülteci Hakları Koordinasyonu bileşeni örgütlerinden temsilciler, Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

Mülteci Hakları Koordinasyonu adına Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi'nden Volkan Görendağ, Demora Otel'de düzenlenen programda, "başta Suriyeli ve Afgan mülteciler olmak üzere diğer mülteci grupları, karşılaştıkları sorunlar ve Geri Kabul Antlaşması'nın imzalanması gibi gelişmelerle Türkiye'nin yakın gelecekte bir geçiş ülkesi olmaktan çıkıp iltica ülkesi olması yolunda ilerleyeceği" görüşünü dile getirdi.

Görendağ, söz konusu gelişmelere ilişkin, göç ve iltica alanında Türkiye'nin insan ticaretini önleme-cezalandırma konusunda yasal düzenlemeler yapması ve mağdurlara etkin destekle koruma sağlaması gerektiğini söyledi.

Volkan Görendağ, "Mülteci Hakları Kordinasyonu olarak AB ile imzalanmış olan Geri Kabul Antlaşması çerçevesindeki uygulamalara muhatap olacak göçmen ve mültecilerin uluslararası hukuk, AB standartları ve Türkiye'nin ulusal mevzuatlarından kaynaklanan hakların korunması noktasında ciddi endişeler taşımaktayız" diye konuştu.

BM'nin Suriye'deki başarısızlığı dünyadaki en büyük göç hareketine neden oldu

Uluslararası Af Örgütü, BM Güvenlik Konseyi'nin, Suriye'deki durum karşısındaki başarısızlığının dünyadaki en büyük göç hareketine neden olduğunu belirtti.

"Dünya Mülteciler Günü" münasebetiyle örgüt tarafından yapılan yazılı açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi dünya barış ve güvenliğini korumada başarısız oldu. Verilen tepkiler, geç kalınmış ve etkisizdi. Güvenlik Konseyi, Suriye, Irak, Güney Sudan ve Orta Afrika'daki çatışmalar karşısında şiddetin yayılmasına ve birçok toplumun yıkılışına izin verdi" denildi.

BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye meselesinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sevkedilmesi konusunda da defalarca başarısız olduğu ve bu durumun dünyadaki en büyük göç hareketine sebebiyet verdiği kaydedilen açıklamada, İran, Ürdün, Lübnan, Türkiye ve Pakistan'ın Suriyeli sığınmacılara kapılarını açan ilk 5 ülke olduğu ifade edildi.

Lübnan, Ürdün ve Türkiye'nin karşıladıkları Suriyeli sığınmacı sayısının her bir ülkede 1.5 milyona yaklaştığı vurgulanan açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nden çatışmalar ortasında kalmış sivilleri korumak için sıkı önlemler alması talep edildi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA