• Konya8 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
17 bin firmadan yüzde 80i kapanır
03 Ocak 2018 Çarşamba 12:55

"17 bin firmadan yüzde 80'i kapanır"

Kamu ve belediyelere bağlı taşeron şirketlerde çalışan yaklaşık 900 bin işçinin kadroya geçiş süreci dün başvurularla start aldı.

Yaklaşık 1 milyon taşeron işçiye kamuda kadro yolu açılırken, taşeron şirketler için endişeli bekleyiş başladı. 25 bin çalışanı olan bir taşeron şirket, taleplerini iletmek için Çalışma ve Maliye bakanlarından görüşme talebinde bulundu. Şirket, yanıt gelmeyince, çareyi gazetelere ilan vererek randevu istemekte buldu.

Gazete Habertürk'ün haberine göre, ilanda, “Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, Sayın Maliye Bakanımız. 25 bin personelle kamuya hizmet veren taşeron şirketler grubuyuz. Taşeron personelin kadroya alınması sürecinde yaşanan sıkıntıları değerlendirmek üzere, tarafımızın davetini arzu ederiz” denildi.

İlan veren taşeron şirketin genel müdürü Mehmet Yücel, “Hafta sonuna kadar bekleyeceğiz, eğer yanıt gelmezse başka bir metin hazırladık. Gazeteye bu kez taleplerimizi içeren o metni ilan olarak vereceğiz. Yine yanıt gelmezse Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup yazacağız” diye konuştu.

Yücel, taleplerini şöyle sıraladı:

“İcra dairelerinde şu an bin 700 civarında personel ile davalı durumdayız. 6 milyon lira civarında süresiz teminat mektubu verdik, bunların da devlet tarafından üstlenilmesini istiyoruz. 130-140 milyon liralık iş bitirme belgemiz var. Bu belgelerle kamudaki diğer ihalelere girebilmek istiyoruz.”

Yücel, “Kredi borcunun 1 yıl ertelenmesini, idarelere verdiğimiz kesin teminatların ‘sigorta ve vergi borcu yoktur’ belgeleriyle ivedilikle teslimini istiyoruz” dedi.

HANGİ ALANLAR ETKİLENECEK?

Ankara Ticaret Odası Temizlik ve Özel Güvenlik Hizmetleri Komite Başkanı Bülent Çizmeci ise sürecin sonunda 17 bin taşeron şirketten yüzde 80’inin iflas edeceğini öne sürdü. Çizmeci, “Temizlik malzemeleri satanlar, kıyafet temin edenler, taşeron şirketlerin muhasebe işlerini yürüten mali müşavirler, iş sağlığı ve güvenliği firmaları olumsuz etkilenecek” dedi.

‘MALZEME VE EKIPMANLARIMIZA NE OLACAK’

Çizmeci, kanun hükmünde kararname (KHK) yayımlanana kadar kamu kurumlarının 2018 yılı için yeni ihale yapmaya devam ettiğini vurgulayarak sözleşme dönemi için temin ettikleri makine ve ekipmanın kamu tarafından satın alınmasını istedi. Çizmeci, “Firmaların borcu yokken, ekipman alıp ekstradan borçlanmak zorunda kaldı. KHK yayımlandı, makine ekipman, demirbaş arkadaşlarımızın ellerinde kaldı, depo arıyorlar, iade etme şansları yok. Kamu satın almak istedi diyelim, içeride devam eden firmanın ekipmanını mı, yeni ihaleyi kazanan firmanın ekipmanını mı satın alacak? Neden ihale yapılmaya devam edildi?” diye konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA