• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
163 Kişinin vekilliği düşebilir
06 Temmuz 2011 Çarşamba 10:20

163 Kişinin vekilliği düşebilir

CHP ile birlikte BDP'lilerin ve bağımsızların seçim bölgesinde sandığa gidilecek ve...
Anayasa'nın 84. maddesinde 'Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsizolarak bir ay içerisinde toplam beş birleşim günü katılmayanmilletvekilinin milletvekilliğinin düşebileceği' öngörülüyor.
Meclis İçtüzüğü'nün 'milletvekillerinin devamsızlığı'nı düzenleyen 138.maddesi ise Anayasa'nın hükümlerine ilave olarak devamsızlık yapanmilletvekillerinin Başkanlık Divanı'nca Anayasa ve Adalet komisyonlarıüyelerinden oluşan 'Karma Komisyonu' görevlendiriyor. Karma komisyonunbir raporla durumu Genel Kurul'a iletmesi, Genel Kurul'un kabul etmesihalinde ise milletvekilliğinin düşmesini öngörüyor. Bunun için üye tamsayısının salt çoğunluğunun (276) oyu gerekiyor. Genel Kurul'un bukişilerin vekilliklerini düşürmesi zorunlu değil, takdire bağlı.Milletvekilliğinin düşürülmesine karar verilen kişi, Genel Kurulkararının alındığı tarihten başlayan 7 gün içerisinde AnayasaMahkemesi'ne dava açabiliyor. Anayasa Mahkemesi'nin ise iptal istemini15 gün içerisinde karara bağlaması gerekiyor.

SADECE DÜŞEN VEKİLLİKLER İÇİN OY KULLANILACAK

Üyeliğinin düşmesi istenen milletvekili isterse karma komisyonda veGenel Kurul'da kendini savunabiliyor veya bir üyeye savundurabiliyor.CHP'li vekillerin komisyona sevki halinde ise ilginç bir durum ortayaçıkıyor. CHP'li milletvekilleri yemin etmedikleri için komisyonda veyaGenel Kurul'da konuşma imkanları bulunmuyor. Bu durumda ya savunmalarını yapamayacaklar ya da yeminli tek CHP'li olanOktay Ekşikendilerinisavunacak. 15 Temmuz civarında tatile girmesi beklenen Meclis, bütün busenaryoları en erken Meclis'in yeniden açılacağı 1 Ekim'den itibarentartışacak.

CHP'nin yemin etmemekte ısrar etmesi ve vekilliklerinin düşmesi halindeise 'ara seçim' gündeme geliyor. Anayasa'nın 78. maddesi ve Milletvekili Seçim Kanunu'nun 7. maddesine göre, boşalan milletvekilliklerininsayısı üye tamsayısının yüzde beşini (28) bulduğu takdirde araseçimlerin üç ay içinde yapılması zorunlu. CHP'nin yemin eden Oktay Ekşi dışında 134 milletvekili ile BDP'nin 29, BDP destekli 6 bağımsızmilletvekili yemin etmemiş durumda. Fakat tutuklu vekiller 'mazeretli'sayılacağı için Genel Kurul'a gelememeleri, düşme sebebi sayılmayacak.Bu durumda CHP'den 132, BDP'den 25 ve 6 bağımsız üyenin milletvekilliğidüşecek. Ara seçime gidilmesi halinde sadece boşalan bu 163 üyelik içinseçim yapılacak. 12 Haziran seçimlerine giren bütün partiler de adayçıkarabilecek.

CHP 12 Haziran seçimlerinde 48 ilden milletvekili çıkarmıştı. Bu illerle birlikte BDP'lilerin ve bağımsızların seçim bölgelerinde sandığagidilecek. Muhtemel bir ara seçimde CHP'nin mevcut milletvekilisandalyesinin ancak üçte birini alabileceği öngörülüyor. CHP'ninmilletvekili çıkardığı illerin çoğunda önde olan AK Parti'nin 134milletvekilinin yarıdan fazlasını alacağı, anayasa için gerekli olan 367 milletvekili sayısını geçebileceği konuşuluyor. 15-20 milletvekilini de MHP'nin alması halinde, halen 52 vekili olan MHP'nin anamuhalefetpartisi haline geleceği, CHP'nin vekil sayısının ise 50'nin altınadüşebileceği öne sürülüyor. Zaman
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA