• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
162 subaya darbe sorgusu
29 Ocak 2010 Cuma 15:23

162 subaya 'darbe' sorgusu

Genelkurmay Başkanlığı, Taraf Gazetesinin tüyler ürpertici Balyoz Darbe Planı iddiaları hakkında son dönemdeki en kapsamlı
Bizzat Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un emri ile bu hafta giderek derinleştirilen soruşturmada, İstanbul 1. Ordu’da 2003 Mart’ında bahsi geçen harp oyununa katıldığı belirtilen 162 subay ile tek tek görüşülmeye başlandı. Görüşmelerde, subaylara, o gün plan seminerinde yazılı plan dışında nelerin konuşulduğu ve kimlerin ne söylediği soruluyor. Soruşturma hem adli, hem de idari olarak yürütülüyor. Soruşturma sonu detaylı açıklama bekleniyor.

Bilgiler örtüşmüyor

Genelkurmay Harekât Başkanlığı Tatbikatlar Programlar Dairesi arşivlerinde de bu konuda yapılan araştırmada, Balyoz adlı bir plana rastlanmadı. Taraf’ın yazdığı plan ile Genelkurmay’daki bilgiler kesinlikle birbirini tutmuyor. Başkent kulislerine göre Genelkurmay, gazetede yer aldığı şekilde, asla cami bombalama veya benzeri yasadışı girişimlerin resmi emirler ve belgelerde olmadığına emin. Bu iddialara da oldukça tepkili.

Durumdan vazife mi çıktı

Resmi kayıtlara göre, o gün yapılan plan tatbikatında iç tehdit (irtica ve bölücü terör) değil, dışarıdaki mevcut tehdit ve düşmana göre bir senaryo uygulandı. Saldırı, işgal ve savunma unsurları ile kabiliyet esasına dayalı senaryolarda özel kuvvetlerin düşman cephesi gerisine sızarak yapacakları, hatta oradaki yeraltı faaliyetleri bile masaya yatırıldı. Ama, bunlar tamamen savaş halinde dış tehdit ve düşman üzerine oturtuldu. Türkiye’deki mevcut durum ve kişilerle irtibatlı değildi. Seminerde, düşmanın da topraklarımızda girişebileceği saldırılara karşı yapılacak savunma ile Türkiye’nin kaşınabilecek etnik hassasiyetleri ile ilgili alınacak önlemler de konuşuldu. Savaş halinde, TBMM ve hükümet ile koordine ile uygulanacak sıkıyönetim halinde, sivil kabiliyetlerin nasıl seferberlik kapsamına alınacağı da tartışıldı. Bu nedenle, o seminerlerde, ‘durumdan vazife çıkarıp’ resmi planın dışına ne kadar ve kimler tarafından çıkılıp çıkılmadığı ya da bütün bu yazılanların asılsız olup olmadığı detayları ile araştırılıyor.

Doğan da çağrılabilir

Bu kapsamda toplantıdaki kişilerin konuştuklarına dair subaylara sorular soruluyor. Soruşturmalar sonucunda, bu katılan isimlere atfen konuşulduğu iddia edilen korkunç senaryoların ne kadar doğru olup olmadığı ortaya çıkacak. Medyada iddiaları reddeden açıklamalarına rağmen, bu konuda tartışmaların hedefindeki isim emekli orgeneral Çetin Doğan ile de görüşülebileceği Ankara kulislerinde seslendiriliyor.

Tereddütler hangi noktada

Kulislerde, askeri çevrelerin kafasında iki ana noktada tereddüt olabileceği konuşuluyor. İlki, Çetin Doğan ve ekibinin, gerçekten yetkisini aşan bir şekilde bazı konuşmalar yapmış olabileceği. İkincisi ise, böyle konuşmaların olmadığı. Asimetrik psikolojik harekatın devamı olarak, hayali senaryolar ve toplantılar varmış gibi göstererek TSK’nın yıpratılmaya çalışılması olasılığı bulunuyor. Bu olasılıklar canlı tutularak soruşturma sonuçları bekleniyor.

Kaynak: Hürriyet
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA