• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
13 bin liralık para cezası
18 Eylül 2012 Salı 15:25

13 bin liralık para cezası

Hububat tarımının yaygın olarak yapıldığı Konyanın Beyşehir ilçesinde hasat dönemi sonrasında ateşe verilen tarlalarda yetkililer tarafından GPSli tespit yapıldı.
Beyşehir İlçe, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Hamit Bağcı yaptığı açıklamada, Beyşehir’in Konya’da son yıllarda anız yangınlarıyla ön plana çıktığını, bu durumun önüne geçmek için anız yangınlarına karşı alınan önlemleri artırdıklarını söyledi. Beyşehir Kaymakamlığı’nın da talimatı doğrultusunda anız yangınlarını son dönemde asgari düzeye indirme konusunda bölgede büyük bir gayret ve çalışmanın söz konusu olduğunu belirten Bağcı, Beyşehir Jandarma Komutanlığı ve Kadastro Müdürlüğü görevlilerinin de bu konudaki faaliyetlere müşterek olarak büyük bir destek verdiğini söyledi. Anız yangınlarının ilçede genelde ova yerleşim birimlerinde öne çıktığının göze çarptığını belirten Bağcı, bu yıl hasat döneminden sonra anız yangını tespit edilen alanlarda teknolojik imkanlardan da istifade etmeye başladıklarını bildirdi. Konya Valiliği Anız Tebliği’nin 13.maddesi uyarınca, ‘türlü sebeplerle meydana gelebilecek anız yangınının komşu tarlaya geçmesini engelleyecek şekilde, hububat tarlalarında, yanıcı maddelerden (anızlardan) arındırılmış 5-10 metre genişliğinde pullukla sürülmüş emniyet bandı oluşturulması sağlanacaktır’ hükmünün bulunduğunu anımsatan Bağcı, bu hükme uymadığı GPS cihazlarıyla tespit edilen anız yakılmış tarla sahiplerinin ÇKS kayıtlarından belirlendiğini belirterek, şu bilgileri verdi:
“Sözkonusu hükme aykırı davranarak 5-10 metre genişliğinde emniyet bandı oluşturmayan ve bu sebeple anız yangınına maruz kalan taşınmazlara yönelik GPS aleti ile aplikasyon çalışmaları yapılmış ve söz konusu taşınmazlara ait koordinatlar alınmıştır. Çalışmalara ait kroki, koordinat verilerinin Kadastro Müdürlüğü’nde büro ortamında pafta üzerine aktarılmasının ardından tanzim edilen tutanaklara eklenerek gerekli delillendirme çalışmaları yapılmıştır. Hasat döneminin başlamasının ardından alınan ihbarlar doğrultusunda yapılan incelemelerde söz konusu hükme uymadığı tespit edilen 77 çiftçimize kişi başı 169 liradan toplam 13 bin liralık idari para cezası uygulanmış ve ceza makbuzları adreslerine postalanarak 15 günlük süre zarfında ödemesi, aksi halde haklarında amme alacaklarına dair kanun çerçevesinde icra işlemi yapılacağı bildirilmiştir. Ayrıca, 2 çiftçi hakkında da ceza uygulanması için hazırlanan tutanak Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderilmiştir. Bu kuruma işlem yapılması için tutanak gönderilen çiftçiler hakkında ise çevre mevzuatı doğrultusunda cezai işlem talebinde bulunulurken, bu miktar dekara 31.39 lira olarak uygulanmaktadır. Çiftçilerimizi bu konuda da uyarmak istiyoruz.”
Konya’da anız yangınlarının önlenemediği tek ilçe olan Beyşehir’deki yaşanan bu tabloyu tersine çevirmek üzere bu konudaki denetim ve incelemelerin kararlılıkla bundan böyle de yürütülmeye devam edeceğini belirten Bağcı, çiftçileri anız yangınlarına karşı söz konusu hükümlere uyması konusunda uyardı.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA