• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
122 Suriyeli sınırı geçti Türkiyeye sığındı
08 Haziran 2011 Çarşamba 13:08

122 Suriyeli sınırı geçti Türkiye'ye sığındı

Suriye'deki olaylardan kaçan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 122 kişi Hatay'ın Karbeyaz köyü yakınlarından Türkiye'ye giriş yaptı

Gece geç saatlerde ilçeye bağlı Karbeyaz beldesi sınırına gelen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 122 Suriyelinin bir süre bekledikten sonra Türkiye tarafına geçtikleri belirtildi.

Suriyeliler, daha sonra minibüslerle Türk Kızılayı tarafından nisan ayı sonunda Suriye'deki olaylardan kaçıp Türkiye'ye sığınanlar için Yayladağı ilçesinde kurulan çadır kente yerleştirildi.

Bu arada, Suriye'nin Türkiye sınırına yakın yerlerde çok sayıda Suriyelinin beklediği ve olası bir karışıklıkta bu kişilerin de Türkiye tarafına geçebilecekleri öğrenildi. Türk askerlerinin de Suriye sınırı boyunca önlemlerini artırdığı kaydedildi.

SINIRDA BEKLEYEN SURİYELİLERE ANTAKYA HALKINDAN YARDIM
Hatay esnafı ve Güveççi köyü halkı, önceki gün Suriye'de yaşanan olayların ardından Türkiye sınırına gelen Suriyelilere yiyecek ve battaniye yardımında bulundu.

Önceki gün öğle saatlerinde Suriye'nin Cisr eş Şuğur kentinde yaşanan çatışmalarda 120 polisin öldürülmesinin ardından misillemeden korkarak kaçan 200 kadar Suriyeli, Hatay'ın Yayladağı ilçesine bağlı Güveççi köyü sınırına geldi. Sınırdaki ağaçlar altında geceyi geçiren Suriyelilere askeri izinle Güveççi köyü halkı tarafından yiyecek ve battaniye yardımı yapıldı.

Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'da da Halep Çarşısı esnafı, dün geceyi sınırda geçiren Suriyeliler için battaniye ve ekmek topladı. Şimdilik sadece battaniye ve ekmek götürdüklerini söyleyen çarşı esnafından Abdurrahman Sönmez, "Olayların başladığı ilk günden beri tedirginiz. Bizim Suriyelilerle ticari ilişkimizden fazla akrabalık ilişkilerimiz var. Onları bu zor günlerinde yalnız bırakamayız" dedi.

Bu arada, Suriye'deki olaylarda çeşitli yerlerinden yaralanan 34 Suriyelinin tedavileri Hatay'da sürüyor. Antakya Devlet Hastanesi'nde 20 ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 14 olmak üzere toplam 34 yaralının sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

TAMPON GÜNDEMDE
İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Independent'ın Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, geçen hafta Suriye'den yönelebilecek bir mülteci akınından kaygılanan Türkiye'nin Suriye topraklarında bir tampon bölge oluşturmayı planladığını yazmıştı. Fisk Türkiye'nin benzer bir sıkıntıyı Körfez Savaşı'nda Iraklı mültecilerin sınıra yığılmasıyla yaşadığını hatırlatarak, "Türkiye bu kez önlem alabilir"? demişti.

HAFTA SONU 41 KİŞİ GELMİŞTİ
AFP’ye konuşan bir Türk diplomat da haftasonu 41 kişinin Türkiye sınırını geçtiğini bunlardan 20’sinin yaralı olduğunu ve tedavi altına alındığını söyledi. Diplomat sınırı geçerken Suriye tarafından açılan ateşte ağır yaralanan bir Suriyelinin de hayatını kaybettiğini belirtti.

Hatay’ın Yayladağ ilçesine kurulan Kızılay kampında 200 kadar Suriyeli mülteci kalıyor. 40 kadar Suriyeli de Türkiye’de tedavi altına alındı.

LÜBNAN'A 5 BİN KİŞİ SIĞINDI
Suriye'de Beşar esad karşıtı gösteriler devam ederken, Baas rejimi gösterileri kanlı bir şekilde bastırmaya devam ediyor.

İloubnan'ın haberine göre Suriye'den Lübnan'da Nisan ayından buyana en az 5 bin kişi sığındı.

AFP'nin haberine göre, dün gece 100'ün üzerinde Suriye'ye sığınırken; aynı gün Lübnan'a 3 yaralı Suriyeli'nin ulaştığı ve bunlardan birinin Lübnan'daki hastanede hayatını kaybettiği açıklandı.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA