• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
12 Eylülün izlerini silmek için evet
21 Ağustos 2010 Cumartesi 17:26

12 Eylül'ün izlerini silmek için 'evet'

Hak-iş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Hizmet-iş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan gündem ile ilgili basın toplantısı düzenledi

Hak-iş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve  Hizmet-iş Sendikası  Genel Başkanı  Mahmut Arslan gündem ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Ayrıca Hak-iş İl Temsilciliği ve Hizmet-iş Sendikası Konya Şubesine yeni seçilen Yönetim Kurulunun tanışma toplantısı yapıldı.

 
Şubelerinde bir değişikliğin olduğunu ifade eden  sözlerine şöyle devam etti; ‘’ Birlikte çalıştığımız Mustafa Baran arkadaşımız Şube Başkanlığını bıraktı. İsmail Yağcı arkadaşımız yeni Şube Başkanı seçildi. Bugün gündemimizde referandum var. Türkiye’deki  52 şubemizde çeşitli toplantılara katılarak anayasayla ilgili görüş ve düşüncelerimizi dile getiriyoruz. Referandumun Hak-iş açısından önemini birkaç yönden söyleyebiliriz. Birincisi, biz bir işçi örgütüyüz. 12 Eylül’ün en ağır faturalarını ödeyen örgütlerden biriyiz. O gün sendikalarımızın temsilcileri soruşturmaya alındı,  mal varlıklarımız donduruldu, toplu sözleşmelerimiz askıya alındı, yaklaşık 4 yıl Hak-iş sendika faaliyetlerini yürütemedi. 12 Eylül’ün 30 yıl geçmesine rağmen toplumumuzda derin izlerinin sürdüğünü biliyorum. Önümüzdeki anayasanın aslında 12 Eylül’le bir açıdan hesaplaşmak olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle 12 Eylül’ün en çok mağdur sendikaları olarak 12 Eylül’ün izlerini silecek her türlü faaliyeti çalışmayı prensip olarak destekliyoruz.’’ dedi.
 
12 Eylül’ün üzerinde derin etkiler bıraktığını vurgulayan Arslan, o zamanlarda yaşadıklarını şu şekilde dile getirmektedir;’’ 12 Eylül’ü Konya’da yaşadım. Bizi tutuklamak için aldıklarında beni sorgulayan polisin adı  İslam idi. O polis bana çok ağır hakaretlerde bulunmuştu. Bize sorulanlara düzgün cevap vermeme rağmen  çok ağır hakaretler işittik. Bunları hiçbir zaman unutamıyorum. Biz hiçbir polise adaletle ilgili en ufak kusurumuz olmamıştır. 12 Eylül’den hemen sonra sendika faaliyetlerine giriştik. Hak-iş sendikasını Konya’da açtık. Ancak akşam geldiğimizde  Sıkı Yönetim Komutanlığı tarafından kapımıza kilit vuruldu. Bir, iki ay uğraşıp açtırdıktan sonra tekrar kapatılırdı. Benim amirim her gün  beni içtimaya çıkarıp sakalımın ne kadar uzayıp uzamadığına bakardı. Şimdiye kadar hiçbir kavgaya karışmadan sırf taşıdığımız kimliklerden dolayı ağır bedeller ödemiş olmamız bizim hafızalarımızdan hiç silinmedi.O tarihte 10.600 kişi fişlendi, 7000 kişi hakkında idam kararı için davalar açıldı, 520 tanesinin idam kararı kesinleşti, 30 bin Kamu görevlisi meslekten atıldı, 3.500 öğretmen işinden atıldı, 70’e yakın üniversite Öğretim üyesi meslekten ihraç edildi ve 14 bin kişi vatandaşlıktan çıkarıldı. 170 kişi işkencelerden öldü. 300 kişi cezaevlerinde hayatını kaybetti. Dolayısıyla 12 Eylül Türkiye’de çok derin acılar bırakmıştır.’’ dedi.
 
12 Eylül’ün kendilerinde inanılmaz acılar bıraktığını belirten Arslan, yaralarının bir nebze olsun hafifleyeceklerini düşündükleri yeni anayasa paketine olumlu baktıklarını bir kez daha dile getirdi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA