• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
12 Eylül Davası başladı
28 Mayıs 2014 Çarşamba 11:19

12 Eylül Davası başladı

12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Şahinkaya'nın yargılandığı davanın ilk duruşması başladı.
 
 
12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşması başladı.
 
Duruşmaya, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi'nin de aralarında bulunduğu müdahiller ile sanık ve müdahil avukatları katılıyor. 
 
Ankara GATA'da bulunan Kenan Evren ile İstanbul GATA'da bulunan Tahsin Şahinkaya'ya sesli ve görüntülü sistemle bağlanılıyor.
 
Evren ve Şahinkaya,  yataklarında yarı yatar vaziyette duruşmayı takip ediyor.
 
Duruşmada görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı, mahkemenin asıl savcısının izinli olması nedeniyle dosyanın iki gün önce kendisine gönderildiğini, kapsamlı olması dolayısıyla dosyayı yetirince inceleyemediğini bildirdi ve daha önce verilen görüşe katılıp katılmadığı konusunda süre tanınmasını istedi.
 
Müdahil avukatları ve bazı izleyiciler buna tepki gösterdi. Daha önce savcının Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde esas hakkında görüşünü açıkladığını bildiren avukatlar, savcının bu görüşe katılması gerektiğini ifade etti.
 
Mahkeme Başkanı Oktay Saday, duruşma savcısının rahatsızlığı nedeniyle üç gün izin aldığını bildirdi.
 
Duruşma başlarken bazı izleyiciler, 12 Eylül döneminde hayatını kaybeden yakınlarının fotoğraflarını kaldırdı.
 
Sanık avukatlarından Bülent Hayri Acar, duruşma öncesinde AA'ya, esas hakkındaki savunmalarının hazır olduğunu bildirdi.
 
Davanın son celsesi 21 Şubat 2014'te görülmüş, sanık avukatlarına savunmalarını hazırlamaları için süre verilerek, 12 Mart 2014'e ertelenmişti. Ancak dava, özel yetkili mahkemelerin kapatılmasına ilişkin kanunun yürürlüğe girmesiyle Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesine devredilmişti.  
 
Savcı "ağırlaştırılmış müebbet" hapis istedi
 
Cumhuriyet Savcısı Selçuk Kocaman, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesine verdiği esas hakkındaki görüşünde, Evren ve Şahinkaya'nın, TCK'nın "Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını talep etti.
 
Ceza maddesinde, "Türkiye Cumhuriyeti Teşkilatı Esasiye Kanunu'nun tamamını veya bir kısmını tağyir ve tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül etmiş olan Büyük Millet Meclisini ıskata veya vazifesini yapmaktan men'e cebren teşebbüs edenler, ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına çarptırılır" ifadesi yer alıyor. 
 
Savcı Kocaman, ayrıca, "Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İç Hizmetler Kanunu'nun 35. maddesi hiç kimseye demokratik düzeni ortadan kaldırarak, diktatörlük kurmaya yol açacak bir askeri darbe yapma yetkisi vermemektedir" değerlendirmesinde bulundu.
 
İddianamede de sanıkların aynı suçtan cezalandırılması talep ediliyor.
 
Basın açıklaması 
 
Bu arada adliye önünde toplanan İnsan Hakları Derneği (İHD), 78'liler Girişimi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ile Cumartesi Anneleri üyelerinin oluşturduğu bir grup, 12 Eylül Davasını protesto etti.
 
Grup adına basın açıklaması yapan  78'liler Girişimi üyesi Metin Uzunöz, 12 Eylül darbecilerinin yargılanması koşullarını oluşturmak için adliyede bulunduklarını söyledi.
 
Aradan 34 yıl geçmesinin, darbecilerin yaşlanmasının ve ölmelerinin darbecilerin yargılanmasını engelleyemeyeceğini ileri süren Uzunöz, konunun Evren ve Şahinkaya'nın yargılanması olmadığını, tarihle hesaplaşma olduğunu öne sürdü.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA