• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
117 yıllık Mavi Tünel rüyası
12 Ağustos 2009 Çarşamba 23:30

117 yıllık Mavi Tünel rüyası

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin 117 yıllık 'Mavi Tünel' rüyasının kendi hükümetleri döneminde gerçekleştirildiğini kaydetti.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin 117 yıllık 'Mavi Tünel' rüyasının kendi hükümetleri döneminde gerçekleştirildiğini kaydetti. Bakan Eroğlu, Konya Ovası'nın suya ihtiyaç duyduğunu; bu nedenle de modern sulama yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.

Bakan Eroğlu, bazı temaslarda bulunmak ve perşembe günü yapılacak Ekonomik Koordinasyon Kurulu Toplantısı öncesi akşam saatlerinde Konya'ya geldi. DSİ Sosyal Tesisleri'nde Bakanlığına bağlı kurumların yetkilileri ile değerlendirme toplantısı yapan Eroğlu, basın mensuplarına çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Konya'ya özel önem verdiğini belirten Bakan Eroğlu, Türkiye'nin tahıl ambarının suya ihtiyaç duyduğunu belirtti. Konya kapalı havzasında yağışların Türkiye ortalamasının altında olduğunu açıklayan Eroğlu, bu oranın bazı bölgelere düşen yağış miktarının üçte bir oranında olduğunu aktardı.

Rize'ye yıllık 2 bin 500 metreküp yağış düşerken Konya Ovası'nda bu oranın 250 milimetreye kadar gerilediğin söyleyen Veysel Eroğlu, "Konya'nın bazı yerlerinde 300-350 milimetre civarında yağış düşüyor. Tabi ki bu havza Türkiye'nin tahıl ambarı dediğimiz her bakımdan mümbit bir yer. Suya ihtiyacı var, sulu tarıma ihtiyaç var. Bu yüzden eksik kalan suyu tamamlamamız lazım. Bunun için iki yol var. Birinci yol su tasarrufuna gitmek lazım. Yani mevcut su kullanımında modern su kullanım yöntemlerine yanı damlama ya da yağmurlama yöntemlerine geçmek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"117 YILLIK RÜYAYI HÜKÜMETİMİZ ORTAYA ATTI"

Kendilerinden önceki hükümetlerin 'Mavi Tünel' projesini yapmak istemelerine rağmen yeterli kaynak teminini gerçekleştiremediklerini ifade eden Bakan Eroğlu, Başbakan'ın bu projeye özel önem verdiğini vurguladı.

Mavi Tünel projesinin maliyetinin 350-400 milyon euro olduğunu kaydeden Bakan, kendilerinin bunu daha fizibl bir hale getirerek düşürdükleri bilgisini verdi. Eroğlu, şunları söyledi; "Mavi Tünel projesi yaklaşık 90 milyon euroya mal olacak. Bilindiği üzere yıllarca sürüncemede kalan 117 yıllık Mavi Tünel projesini hükümetimiz ortaya attı. Başbakanımız talimat verip Mavi Tüneli'n mutlaka yapılmasını istedi."

"KONYA HAVZASI'NA 750 MİLYON METREKÜP SU AKITACAĞIZ"

Tahıl ambarı Konya Ovası'na yapılan projelerle yaklaşık 750 milyon metreküp su akıtılacağını dile getiren Eroğlu, Akdeniz'e akan boş suları ovaya aktarıldığını söyledi.

Yapımı devam eden Mavi Tünel'in Şanlıurfa Tüneli'nden sonra Türkiye'nin en büyük projesi olduğu bilgisini aktaran Eroğlu, "17 kilometrelik Mavi Tünel projesinin ihalesi yapıldı. İnşaatı devam ediyor. Ödenek sıkıntısı yok. Akdeniz havzasına akan suları sula depolamasını yapmak suretiyle 160 milyon metreküp suyun birikmesini ve Konya Ovası'na akmasını sağladık. Derebucak bölgesinde Gembos-Derebucak projesini tamamladık. Buradaki barajı bitirdik. Bu tünelle yıllık yaklaşık 130 milyon metreküp suyu Beyşehir Gölü'ne akıttık. Mavi Tünel projesi tamamlandığında 414 milyon metreküp su gelecek. Toplam yaklaşık 750 milyon metreküp su Konya Ovası'na gelecek. Bu çok önemli. Birkaç tane nehri Konya Ovası'na yönlendiriyoruz. Hükümetimizin en büyük adımlarından biridir."

MAVİ TÜNEL PROJESİ

Konya'da çiftçinin yıllardır beklediği Mavi Tünel Projesi, Göksu Havzası'ndan Konya'nın çölleşen topraklarına su getirecek. Projenin temeli 6 Temmuz 2007 tarihinde atılmıştı. Projenin 2012 yılında tamamlanması hedefleniyor. (CİHAN)

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA