• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
1001 Engelsiz Dilek
23 Nisan 2014 Çarşamba 16:03

1001 Engelsiz Dilek

Deniz Feneri Derneği bu yıl 12. kez gerçekleştireceği 1001 Çocuk 1001 Dilek organizasyonu ile yine bir ilke imza atıyor.

23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle okullarında başarı gösteren çocukları ödüllendirmek ve dileklerini yerine getirmek amacıyla başlatılan 1001 Çocuk 1001 Dilek projesi, daha sonra 81 ilin en fakir okullarındaki öğrencilerine ulaştı. Kimi yıl doğal afetlerden etkilenen çocuklar seçilirken, kimi yıl dünyanın farklı ülkelerinden çocuklara öncelik verildi. Projenin en çok ses getiren yıllarından biri sadece yetim çocukların dileklerinin toplandığı 2012 yılıydı, geçen yıl ise ülkemizde yaşayan Suriyeli çocuklar hedef kitle olmuştu. 2014 için slogan şöyle; 1001 Engelsiz Dilek.

28 bin dilek gerçek oldu

Çocuklar projeye dahil olmak için bir form doldurup önce kendilerini tanıtıyor, daha kapsamlı bir yardım tespiti için ailelerinden bahsediyor ve bir dilek seçiyorlar. Bu mektuplar orijinal halleriyle projenin internet sitesinde yayınlanıyor. Bağışçılar da istedikleri çocuğu seçip, dileğine katkı sağlayabiliyor. Bu güne dek 28 bin çocuğun dileği dernek vasıtasıyla bağışçılar tarafından gerçekleştirildi. Formlarda çocukların psikolojilerini anlamaya yönelik sorular da var ve bu veriler derneğin yoksulluk araştırmaları birimleri tarafından ve sosyal uzmanlarca inceleniyor, yeri geliyor bir seminer konusu oluyor ve proje geliştirmek, uygun iletişimi sağlamak, kalıcı destek gibi projelerde kaynak olarak kullanılıyor.

Sadece şefkat

Dernek tarafından çocuklara verilen formda kişisel bilgilerden sonra bu yıla özel olarak eklenen sorular da yer alıyor. Engelin nedir, engelli olmak nasıl bir duygu, evinizde senden başka engelli var mı, engelsizlerin en çok hangi davranışları seni rahatsız ediyor, arkadaşlarından komşularından beklentilerin nelerdir, bir şeyleri değiştirmeye gücün olsa neleri değiştirmek isterdin, parka alışveriş merkezine gittiğinde seni en çok zorlayan şey nedir gibi sorularla çocukların dünyasına dair ipuçları almak mümkün. Kimi oyuncak bebeğinin yerine yenisi istiyor, kimi oyuncak araba, kimi defter kalem, kimi sadece yatağına nevresim, kimi uyurken uyandırılmamak, kimi yürüyebilmek, kimi ise sadece şefkat istiyor.

Engelli çocuklar en çok acınmaktan ve alay edilmekten şikayetçiler. Beklentileri ise anlayış, ilgi ve sevgiden ibaret. Çoğunluğu bir şeyleri değiştirmeye gücün olsa neyi değiştirirdin sorusuna kendilerinin ve arkadaşlarının engellerini kaldırmak şeklinde cevap verirken, evlerini, eşyalarını, odalarını değiştirmek isteyenler de var. Seçtikleri meslekler ise hayli ilginç. Mucit, astronot, uçak mühendisi olmak istediklerini belirtiyorlar.

Şefkat istiyorum, top oynamak istiyorum, hayalimde hep babamın geri gelmesini istiyorum, engelleri kolaylaştıracak imkanlar istiyorum, engellilere uygun park istiyorum, okuluma asansör istiyorum diyenler de var.

Kötülükleri görmediğim için mutluyum

Zihinsel engelli Ece, arkadaşlarından beklentisinin kendisine doğum günü yapmaları olduğunu yazmış. Bir şeyleri değiştirme gücü olsa evimizi değiştirmek isterdim diyor, 'Koltuklarımız olsun, odam olsun, pembe olsun, duvarda Barbie resmi olsun.'

Engelin nedir, engelli olmak nasıl bir duygu sorusuna engelliler ilkokulu 2. sınıf öğrencisi Mustafa, arkadaşlarımın bana normal arkadaşlarına davrandıkları gibi davranmalarını istiyorum diyor. Engelli doğan bebekleri erken tedavi edebilmek için büyünce doktor olmak istediğini belirten Mustafa, bir şeyleri değiştirme gücün olsa neyi değiştirmek isterdin sorusuna ise 'Normal insanlar gibi konuşmak' şeklinde cevap vermiş.

Beşinci sınıf öğrencisi Biğcem otizmli, arkadaşlarından beklentin nedir sorusuna 'sevilmek' diye cevap veriyor. Büyünce astronot olmak istiyor ve bir şeyi değiştirme gücü olsa kendisini ve engelini değiştirmek isteyeceğini belirtiyor. Diğer bir otizmli Serra ise insanlardan istediği tek şeyin anlayış ve ilgi olduğunu söylüyor. Yasir, fiziksel ve zihinsel engelli. Kendisine bir hediye paketi verilse içinden 2 ayak, 2 kol ve sağlam bir beyin çıkmasını isterdim diyor.

Gizem, görme engelli. Kötülükleri görmediğim için mutluyum, güzellikleri göremediğim için üzgünüm diyor. 12 yaşındaki Selcan, zihinsel engelli, daha önce hiç park görmedim, alışveriş merkezine gitmedim yürüyemediğim için diyor.

Bir başka görme engelli Hamza, birinci sınıfa gidiyor, mektubunda arkadaşlarından isteği olarak şunu belirtmiş, 'Ebeleme oynarken hep beni ebelemesinler, peşimden koşmasınlar.' Bedensel engelli dokuz yaşındaki Zehra ise, şöyle yazmış, 'Bana özürlü özürlü diyorlar, ben de ağlaya ağlaya eve gidiyorum..'

Suriyeli çocuklar nefret dolu, yetimler mahzun

Deniz Feneri Derneği Tanıtım ve Medya İlişkileri Sorumlusu Selma Topkara, ilk yıldan beri projenin her aşamasında görev alıyor. Projenin internet aşamasını organize eden Topkara'yla 1001 Engelsiz Dilek ile ilgili olarak görüştük.

Selma Topkara, çocukların nasıl tespit edildiği sorusuna, 'Öncelikle veri tabanımızda bulunan, başvurusu yapılmış ve durumu tarafımızdan tespit edilmiş çocuklarına ulaşıyoruz ve genelde gayrı safi milli hasıladan en az pay alan illlere öncelik veriyoruz. Geçtiğimiz birçok yılda 81 ilin tamamından çocuklara ulaşmayı hedefledik. Okullarla çalıştığımızda Milli Eğitim Bakanlığı ile bağlantıya geçip maddi açıdan en zayıf bölgelerdeki okulları önceliyoruz' açıklamasında bulunuyor.

Şu ana kadar derneğe ulaşan 600 dilek mektubunun yüzde 95'ini çocuklar kendileri doldurmuş. Bedensel engelli çocukların bir kısmına dernek gönüllüleri veya projenin birlikte yürütüldüğü rehabilitasyon merkezlerindeki görevliler yardımcı olmuşlar. Proje ilk başladığı yıldan bu yana takipçisi olan Topkara, bu yıllar içinde en çok ilgisini çekenin Suriyeli çocukların dahil edildiği proje için gelen mektuplar olduğunu söylüyor. 'Çocuklarda bariz bir nefret vardı, ne yazık ki nefretle büyüyen bir nesilden bahsediyoruz. Hepsi Esed'e, ordusuna öfke ve nefret duyduğunu belirtmişti. Neredeyse hediye olarak istedikleri şeylerin tümü oyuncak silahtı. İleride ne olacakları sorusuna çoğu savaşçı olmak istiyorum diye cevaplar veriyorlardı. Ayrıca hepsinin içerisinde büyük bir özlem de vardı. Vatanlarına dönme isteği. Evleri, akrabaları, oyuncakları, yatakları.. Tüm ayrıntılarıyla birlikte özlem doluydu çocuklar. Bu çok üzücüydü.'

Benzer şekilde 1001 yetim çocuğun dilekleri alındığı yıl da zorlandıklarını belirten Topkara, 'O çocukların da büyük kısmı bir başkanın evinde yaşamak zorunda kaldıkları için içerisinde bulundukları ailedeki öz çocukların gördüğü ilgiyi görünce boynu bükülen çocuklardı. Babası ölmüş anneleri yeniden evlenmiş olanlar vardı, yeni gelen baba kendilerini istememişti ve diğer akrabalarının yanında kalan çocukların hepsi babalarını geri istediklerini, bir aile hayali kurduklarını bildirmişlerdi. Büyük çoğu yetim olmanın ne manaya geldiğini biliyor ve bizim peygamberimiz de yetimdi şeklinde ifade ediyorlardı' diyor.

Kuru fasulye yemek, süt içmek istiyorum

Çocukların kimi kendisi için bir oyuncak, kıyafet ya da eşya istemek yerine ailelerin ihtiyaçlarına yönelik isteklerde buluyor. Kimisi kuru fasulye yemek, kimisi süt içmek, kimisi rutubetsiz bir ev istiyor. Yetim ve savaş mağduru çocuklar en çok babalarını yazıyorlar mektuplara. Engelliler ise hayallerini.

Engelli çocukların erişim sorunlarına dikkat çeken Topkara, 'Okulda, parkta, sokakta, alışveriş merkezlerinde zorlanıyorlar. Kendileri için uygun yaşam alanları talep ediyorlar. Mesela parktaki oyuncaklar normal çocuklara göre diyorlar. Genelde oyuncak talep etseler de görme engelliler kendileri için yapılmış laptoplar talep ediyor, sesli kitaplar, konuşan bebekler, ayılar istiyorlar, işitme engelliler genelde tablet istiyorlar' diyor. Bu dileklerin yerine getirilmesi için özellikle toplu malzeme bağışları beklediklerinin altını çizen Selma Topkara, 'Herkes imkanları ölçüsünde birkaç dilek kapatıyor, ama kurumsal ve toplu bağışlar da gerekiyor. Çok fazla tablet isteğimiz var, bebek istekleri var, uzaktan kumandalı araba talep edenler var, akülü araba, tekerlekli sandalye istekleri çoğunlukta. Bunlar için üreticiler, satıcılar, aracılar bize toplu bağışlarda bulunabilir' diyor.

Bir engelli çocuğun dileğini gerçekleştirmek ya da dileğine katkı sağlamak için http://www.1001dilek.com adresi üzerinden dilek mektubunun orijinalini görerek bağış yapmak mümkün.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA