• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
100 milyon lira tasarruf sağlandı
09 Ağustos 2015 Pazar 23:27

100 milyon lira tasarruf sağlandı

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), bu yıl tüm devlet üniversitelerinde hayata geçirdiği ve 311 bin öğrencinin yararlandığı elektronik kayıt sayesinde 100 milyon lira civarında tasarruf sağlandı.AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan YÖK Yürütme

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), bu yıl tüm devlet üniversitelerinde hayata geçirdiği ve 311 bin öğrencinin yararlandığı elektronik kayıt sayesinde 100 milyon lira civarında tasarruf sağlandı.

AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, uygulamadan kayıt yapabilecek 514 bin 622 öğrencinin yaklaşık yüzde 61'ini oluşturan 311 bin 329'u yararlandığını hatırlattı.

Çavuşoğlu, e-kayıttan yararlanmayan yüzde 39'luk bölümün bir kısmının bulunduğu şehirdeki üniversiteye bizzat giderek kayıt yaptırdığını tahmin ettiklerini anlattı.

Öğrencilerin kayıt yaptırmak için en az bir veli ile üniversitenin bulunduğu şehre gittiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Bu şekilde düşünürsek 622 bin kişinin kayıt için başka bir ile gittiğini söyleyebiliriz. Bir kişinin gidiş dönüş yol parası ve yemeğe bugünkü şartlarda minimum 120 lira harcadığını varsayıyoruz. 622 bin kişi yaklaşık 75 milyon lira ediyor" diye konuştu.

Çavuşoğlu, bu rakamın kayıt yaptıran öğrencilerin bir bölümünün arkadaşları veya ailesinden daha fazla kişiyi götürdüğünü ve gittiği ilde konakladığı düşünülünce arttığını aktardı.

Prof. Dr. Çavuşoğlu, "Konaklama ve daha fazla veli ile gidildiği düşünüldüğünde rakamın 100 milyon liranın çok çok üzerinde olacağı ortadadır. Biz, önceki yıllardan edindiğimiz tecrübelerden hareketle minimum şartları konuşuyoruz. Öğrencilerin sadece bir kısmının birden fazla veli veya arkadaş ile kayıt yaptırmaya gittiğini de düşünürsek YÖK'ün e-kayıt uygulaması sayesinde 100 milyon lira tasarruf sağlanmıştır" diye konuştu.

Çavuşoğlu, yakında Diploma Sorgulama Sistemi (e-diploma) uygulamasının hayatı geçirileceğini belirterek, "E-diploma sistemi diplomanın aslı olmadan da kişilere mezuniyetini resmi olarak ispat etme imkanı sağlayacak" dedi.

"Uygulama sayesinde bürokratik işlemler de azaltıldı"

Çavuşoğlu, kayıt sırasında istenilen belgelerin toplanmasının da öğrenci için vakit aldığını ve bürokraside yoğunluğa neden olduğunu belirterek, uygulama sayesinde kağıt israfı ve sahteciliğin azaltıldığını, bürokratik işlemlerin azaltıldığını, üniversitelerin ve bu işlerle uğraşan memurların iş yükünün hafifletildiğini aktardı.

Yükseköğretim Bilgi Sistemi çalışmaları kapsamında ilk olarak 2014-2015 eğitim öğretim döneminde 32 devlet üniversitesinde başlatılan e-kayıt işlemi, bu yıl devlete ait tüm yükseköğretim kurumlarında uygulamaya geçildi.

Bu kapsamda, devlet üniversitelerine yerleşme hakkı kazanan 832 bin 674 adaydan 514 bin 622'si e-kayıt yaptırma imkanına sahip oldu. Bu öğrencilerin yüzde 61'ini oluşturan 311 bin 329'ü e-kayıt yaptırdı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA