• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
1 sıfır fazla attı, 900 dolardan oldu
04 Ağustos 2016 Perşembe 10:36

1 sıfır fazla attı, 900 dolardan oldu

Fatih’te bir döviz bürosunda çalışan görevli, bir müşterisine 100 doların karşılığında 298 lira vermesi gerekirken, makineye yanlışlıkla girdiği fazla sayıdan dolayı 2 bin 985 lira ödeme yaptı. İşyeri çalışanı tarafından gözden kaçan bu olay ise güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi.

Fatih’te bir döviz bürosunda benzerine az rastlanır bir olay yaşandı. Hobyar Mahallesi, Hamidiye Caddesi üzerinde bir döviz bürosuna gelen 60-65 yaşlarında bir kişi, cebindeki zarfın içerisinden çıkardığı 100 doları bozdurmak için veznedeki çalışan Mesut Gündüz’e verdi. Görevli, doları aldıktan sonra makineye koydu. Makinede o esnada sıfıra fazla bastığı için ekrana yazan parayı müşteriye verdi. Gündüz, müşteriye 100 doların karşılığında 298 lira vermesi gerekirken, makineye girdiği fazla sayıdan dolayı müşterisine bin dolar karşılığı olan 2 bin 985 TL verdi. Müşterisine fazladan 2 bin 985 lira veren döviz bürosu çalışanı Gündüz bu hatayı kasayı sayarken paranın eksik olduğunu fark etti. Yaptığı hatayı müşteri gittikten sonra fark eden Gündüz, durumu hemen iş yeri sahibi Abdulkadir Baykal’a ve polis ekiplerine haber verdi.

“Art niyet aramadık”
Döviz bürosunda 15 yıldan bu yana çalıştığını belirten Mesut Gündüz, “Vatandaşın biri dün akşam saat 18.00’de bana 100 dolar getirerek, karşılığında TL almak istedi. Ben de o esnada klavyenin 0 tuşuna bir rakam fazla basınca bin dolar olarak işleme alıyorum. Müşteriye de bin dolar karşılığı para veriyorum. Yani 298 lira ödeyeceğime 2 bin 985 lira ödüyorum. Tabi biz ilk başta art niyet aramadık. Fakat güvenlik kamerasını detaylı inceledik. Mermerin üzerindeki parayı alınca gülmeye başlıyor. O esnada tavırları da farklı. Ondan sonra zaten art niyet olduğunu anlıyoruz. Normalde böyle bir şey yapmazdık. Kendisini ifşa etmek istemezdik. Ama yapılan art niyet olduğu için istiyoruz ki bu vatandaşı herkes görsün” dedi.

“Kasada eksik çıkınca fark ettim”
O esnada durumu anlamadığını kaydeden Gündüz, “O an anlamış olsaydım zaten müdahale ederdim. Kasayı sayıyorum, kasada eksik çıkınca durumu fark ediyorum. Aradan 15-20 dakika geçiyor. Saat başı kasa sayıyoruz biz. Yani kasa sayma esnasında farkına varıyorum. Ondan sonra mesleğimizin vermiş olduğu tecrübeyle kayıtlara bakıyoruz. Kayıtlara bakınca 900 dolar, 100 dolar işlemlerine baktık. O esnada anladık zaten. Hemen kamera kaydına baktık. Şahsı öyle tespit ettik. Biz hemen polise gittik. Polis eşkalin tarifini istedi, bende verdim. 18 tane eşkal belirlendi. Polis 18 eşkali bana gösterdi. Hepsine de tek tek baktım. Hiç birinin olmadığına kanaat getirdim” şeklinde konuştu.

“Kötü bir niyet düşünmedik”
Döviz bürosunun sahibi Abdulkadir Baykal, “ Dün akşam saatlerinde gelen bir müşterimiz çalışanımıza 100 dolar vermiş. 100 dolar verdiği anda çalışanımız 100 dolar basacağına yanlışlıkla sisteme bin dolar yazmış. Fark edilmeyecek gibi değil. Biz ilk önce kötü bir niyet düşünmedik. Ama kamera kayıtlarına göre kötü niyetli biri. Kamera kayıtlarında sizde göreceksiniz. Ben ilk önce bu durumun haber yapılmasını istemedim rencide olmasın diye. Belki düşünür akşama kadar gelir diye bekledik ama maalesef gelmedi. Yaşlı başlı bir adam. Gencecik bir işçi adamın parasına göz koyacak kadar bir kalite de ise onu utanmadan biz televizyona gösterelim istedik” dedi.

Olay anı kamerada
Fatih’teki döviz bürosunda yaşanan bu olay ise iş yerine ait güvenlik kamerası tarafından kayıt altına alındı. Güvenlik kamera kayıtlarında ilk önce döviz bürosu önüne gelen yaşlı adam cebinden zarf çıkarıyor. Daha sonra zarfın içinde bulunan 100 doları alıp iş yeri çalışanına vererek bunun TL karşılığını almak istediğini ifade ediyor. Ardından elindeki zarfı tekrar cebine koyuyor. O esnada döviz bürosuna başka müşteriler de gelerek döviz bozduruyor. Yaşlı adamın verdiği 100 doları makineye koyan iş yeri çalışanı ise makineye yanlışlıkla bir sıfır fazla yazıyor. Yaşlı adamın verdiği 100 doların karşılığında 298 lira verecekken, hata ile girilen bir sıfır sonrası makinede yazan bin doların karşılığında 2 bin 985 TL veriyor. Parayı alan yaşlı adam ilk önce gülerek bir şeyler söylüyor. Parayı alan yaşlı adam bir süre döviz bürosunun önünde bekledikten sonra paraları cebine koyarak oradan uzaklaşıyor. Döviz bürosunda yaşanan o anlar ise güvenlik kamerası tarafından kayıt ediliyor.
Öte yandan, hata ile müşteriye fazladan ödemeyi yapan iş yeri çalışanı Mesut Gündüz, müşterinin parayı geri getirmesini bekliyor. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA