• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
1 Kasım seçimlerinin sonucunu bir tek o bildi
04 Kasım 2015 Çarşamba 08:34

1 Kasım seçimlerinin sonucunu bir tek o bildi

Bekir Bozdağ seçimden 5 gün önce Başbakan Davutoğlu’nun cep telefonuna ‘319 vekil çıkaracağız’ mesajı atarak sonucu bildi.

1 Kasım’daki seçimde yüzde 49.5 oy oranıyla 317 milletvekili kazanan ve yeniden tek başına iktidar olan AK Parti’nin başarısı, başta anket şirketleri olmak üzere pek çok kişiyi ters köşeye yatırdı.

Öyle ki, bazı AK Partililer de “Bu kadarını biz bile beklemiyorduk” dedi. Ama aslında 1 kişi, bu ‘zafer’i, hem de seçimden 5 gün önce çok küçük bir sapmayla tahmin etmeyi başardı.

ÇARŞAMBA AKŞAMI WHATSAPP’TAN YAZDI

AK Parti’nin Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan ve parti teşkilatının nabzını çok iyi tutan Bekir Bozdağ, seçimden 5 gün önce, yani çarşamba gecesi Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun telefonuna bir WhatsApp mesajı gönderdi.Bozdağ mesajında, “parti tabanından aldıkları izlenimlerle yaptıkları hesaplama sonucunda AK Parti’nin 319 milletvekili çıkaracağını” yazdı. AK Parti teşkilatında seçim sonuçlarına ilişkin olumlu beklentiler olmasına rağmen, Bozdağ’ın “319” tahmini Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu dahi şaşırttı.

‘ANKETÇİLER FİYASKO, AK PARTİ TAM İSABET’

Bu detaya ulaştıktan sonra, Bekir Bozdağ’ı aradım. Tüm anket firmaları yanılırken, sonucu nasıl bu kadar ‘yakın’ bildiğini sordum. “Anketçilerin sizden öğrenecekleri var” dedim. Bozdağ, “Anketçiler fiyasko ama AK Parti tam isabet” dedikten sonra hesaplamayı nasıl yaptıklarını anlattı: “Anketleri inceledik, teşkilatlarımızın görüşünü aldık. Kesin milletvekili çıkaracağımız illerden kaç alacağımızı, mevcut vekil sayısına bir iki ilave edip edemeyeceğimizi hesapladık. Vekil çıkarmamız muhtemel ve kuvvetle muhtemel olan illeri değerlendirdik. Ortaya 319 rakamı çıktı. Anket firmaları tahminler konusunda uzmanlar ve işlerini yapıyorlar. Biz ise arazideyiz. Bazen onlar isabetli söyler, bazen biz. Ama seçimden önce hesapladığımız rakam, teşkilatlarımızın halkın nabzını doğru tuttuğunu, vatandaşlarımızın eğilimlerini doğru analiz ettiklerini gösteriyor. Sonuçta, AK Parti teşkilatları seçim sonucunu yüzde 99 isabetle, yani vekil sayısını 2 sapmayla tespit etmiş oldu.”

Bozdağ’a, milletvekili sayısının yanı sıra AK Parti’nin aldığı yüzde 49.5’lik oy oranını, MHP ve HDP’deki düşüşü tahmin edip etmediklerini de sordum. “Oy oranına girmedik. Sadece ‘kaç vekil çıkarıyoruz’a baktık. Tüm iller değerlendirme yaptığında ve gelen anketleri de analiz ettiğimizde, sonuçların örtüştüğünü, o artış trendini gördük. MHP ve HDP’nin ne oy alacağını teşkilata hiç sormadık. Ancak hesaplamalarımızda hepsinin barajı geçtiğini de gördük” dedi.

Kaynak : Habertürk

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA