• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
1 Hazirandan itibaren bütün araçlarda zorunlu
24 Mayıs 2010 Pazartesi 10:20

1 Haziran'dan itibaren bütün araçlarda zorunlu

Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne göre çocukların, otomobillerde çocuk koltuğunda yolculuk etmeleri 1 Hazirandan itibaren zorunlu hale gelecek.

Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne göre çocukların, otomobillerde çocuk koltuğunda yolculuk etmeleri 1 Hazirandan itibaren zorunlu hale gelecek. Bu uygulama, oto koltuğu pazarının 2010 yılında 3 kat büyümesini sağlayacak.
    

Chicco Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Erkin Ültanır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karayolları Kanunu'na dayanılarak çıkarılmış Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 150. maddesine göre, araçlarda 150 santimetreden kısa ve 36 kilogramın altındaki çocuklarda, ağırlığına uygun çocuk bağlama sistemlerinin kullanılmasının zorunlu hale geleceğini söyledi.
    

Bu zorunluluğun 1 Hazirandan itibaren geçerli olacağını belirten Ültanır, uygulama sayesinde çocukların daha güvenli seyahat edeceğini ve muhtemel kazalarda ölüm ve yaralanmaların önüne geçileceğini bildirdi.
    

Erkin Ültanır, ülkede yılda ortalama 40 bin oto koltuğu satıldığını dile getirerek, Türkiye'de her yıl 1 milyon 200 bin bebeğin dünyaya geldiği dikkate alındığında, oto koltuğu kullanım oranının yüzde 3'lerde kaldığını vurguladı.
    

Yapılan bazı açıklamalarda, ülkedeki çocuk oto koltuğu kullanım oranının yüzde 20 civarında olduğunun ifade edildiğini belirten Ültanır, şöyle devam etti:''Bazı kişilerin açıklamalarını ve araştırmalarını bir daha gözden geçirmelerini tavsiye etmek isterim. Bahsedilen yüzde 20'lik oran, çocukların oto koltuğu kullanımının yanında otomobillerdeki emniyet kemeri kullanımını da kapsar. Ülkemizde her yıl ortalama 1 milyon 200 bin bebek doğuyor ve her bebek doğumuyla birlikte potansiyel bir oto koltuğu kullanıcısı haline geliyor. Buradan yola çıkarak yaptığımız hesapla ülkemizde 8 milyon civarında çocuk, oto koltuğu kullanmıyor.''
    
     -ZORUNLULUKLA PAZAR BÜYÜYECEK-
 
Ültanır, çocuk oto koltuğunun kullanımının zorunlu hale gelmesinden sonra 2010 yılında oto koltuğu pazarının 3 kat kadar büyüyeceğini öngördüklerine işaret ederek, önümüzdeki 4 yılda oto koltuğu pazarının ebeveynlerin bilinçlenmesi ve denetimlerin de katkısıyla 10 katına kadar çıkmasının beklendiğini söyledi.
    
Çocuk oto koltuğu satışının önümüzdeki 3 yıl içinde 120-150, 10 yılda ise 400-500 bin adete çıkacağına dikkati çeken Ültanır, 10 yıl içinde pazarın, 50 ile 70 milyon avro seviyesine ulaşacağının tahmin edildiğini kaydetti.
    
     -KAZALARDA ÖLÜM YA DA YARALANMA RİSKİNİ AZALTIYOR-
 
Ültanır, Avrupa Birliği'ne (AB) üye bütün ülkelerde oto koltuğu kullanımının zorunlu olduğunu vurgulayarak, ABD'de de eyaletten eyalete göre değişkenlik göstermekle birlikte aynı zorunluluğun uygulandığını anlattı.
    

Oto koltuğu üretimi ve kullanımında uygulanan Avrupa standartlarının, ABD standartlarından daha yüksek olduğunu belirten Ültanır, şunları kaydetti: ''Bu nedenle, AB'ye üye ülkelerde, Amerikan standartlarıyla üretilmiş oto koltuğu satışı yasaktır. Ülkemizde, hayata geçirilecek yeni kanunla birlikte, Avrupa standartlarına uygun oto koltuğu satışına izin verilecektir. Çocuğun çarpışma anında koltuktaki güvenliği, oto koltuğunun otomobile güvenle monte edilmesi ve konfor gibi kriterlerin göz önünde bulundurulduğu testler yapılır. Testler sonucunda oto koltukları standartlara uygunluklarına göre 1 ile 5 yıldız arasında değerlendirilirler. 5 yıldız çok da sık rastlanan bir derece olmasa da 4 yıldız, bir oto koltuğunun satın alınabilmesi için yeterli bir derecedir. 3 yıldızlı oto koltukları da fiyatları dikkate alınarak satın alınılabilir. İyi bir oto koltuğu, meydana gelen trafik kazalarında çocuğun ölüm ya da yaralanma riskini yüzde 40 ile 70 arasında azaltıyor. Bu açıdan bakıldığında zorunluluk aile bireylerinde başlamalı.''
    

Ültanır, ortalama oto koltuğu fiyatlarının 250 ile bin lira arasında satıldığını bildirerek, 250 liranın altında perakende satış fiyatı olan oto koltuklarının, Avrupa standartlarına uygun üretilmesinin çok mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA